USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

26 Ağustos: ‘Milli hafızamızı diri tutmak zorundayız’

26 Ağustos: ‘Milli hafızamızı diri tutmak zorundayız’
25-08-2023

Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği İstiklal Savaşı ile hükümsüz kılınan Sevr Antlaşması’nı tarihin çöplüğünden çıkartıp haritalara taşınıp durması sizce safça bir hata mı?  

Batı ülkelerinin kimi zaman okul kitaplarındaki haritalarda, kimi zaman dost denilen ülkelerin askeri toplantılarında dağıtılan haritalarda, kimi zaman sözde stratejist ya da analistlerin yayınlarında veya düşmanlığını sözde soykırım iddialarıyla netleştirenlerle terör örgütlerinin neşriyatlarında Sevr hortlatılıp duruyor…

Türkiye'de yaşanan darbeler, ambargolar ve 15 Temmuz darbe girişimiyle en uç noktaya ulaşan süreç, Türkiye'de emperyalistlerin Kurtuluş Savaşı'nın rövanşı peşinde olduğunu gösteriyor!..

MİLLİ HAFIZAMIZI DİRİ TUTMAK ZORUNDAYIZ

İşte bu nedenle hafızamızı diri tutmak ve Cumhuriyet tarihini bilmek zorundayız.

26 Ağustos Büyük Taarruz ‘un başladığı gündür.

26 Ağustos'ta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Kocatepe'deki Fevzi Çakmak ve İsmet Paşalarla birlikte Kocatepe'den taarruz emrini vermiştir.

 Sabaha karşı topçu ateşiyle başlayan harekâtta ilk olarak Tınaztepe alınmış, günün ilerleyen saatlerinde sırasıyla Belentepe, Kalecik, Sivsiri düşman işgalinden kurtulmuş; 1. Ordu birlikleri büyük Kaleciktepe'den Çiğiltepe'ye kadar düşman mevzilerini ele geçirmiştir.

27 Ağustos'tan itibaren Türk ordusu üstünlüğü ele geçirmiş ve Yunan ordusuna büyük kayıplar verdirmiştir.

30 Ağustos sabahı Dumlupınar'da sıkıştırılan Yunan ordusu ise hezimete uğrarken, Yunan ordusu Başkomutanı General Trikopis ve birçok subay esir alındı.

Kaçan Yunan ordusunun yeni bir savunma hattı oluşturmasını engellemek amacıyla Mustafa Kemal "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini vermiştir...

Büyük Taarruz‘un gerçekleşmesinin en büyük amacı; Batı Anadolu’da sürmekte olan Yunan işgalini sona erdirmek ve tüm yurdu düşman işgalinden temizlemektir.

Bu şiarla 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz 18 Eylül 1922’de  Yunanların Anadolu’yu terk etmeleriyle sona ermiştir.

Türk toprakları işgal kuvvetlerinden temizlenmiştir. Emperyal güçlerin dayattığı Sevr Antlaşması yırtılıp atılmıştır. Kazanılan zaferle yeni Türk Devleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır…
Büyük Taarruz ve beraberindeki 30 Ağustos Zaferi’nden sonra Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmış., ardından da Lozan Barış Antlaşması imza altına alınmıştır…

VE Türkiye bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirmiştir…

Mustafa Kemal Atatürk gibi dahi bir lider olmasaydı; Bursa, İzmir, İstanbul, Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu kentlerinin pek çoğu Türkiye sınırları içerisinde olmayacaktı!

Denize çıkışı olmayan, Anadolu'da sıkışmış ve muhtemelen 2. Dünya Savaşı'ndan sonra işgal edilmiş bir ülke olacaktık!..

26 Ağustos Büyük Taarruz ve taçlandığı 30 Ağustos Zaferi bu yüzden çok ama çok önemlidir...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?