USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

20 Bursa milletvekilinden 12'si listelerde yer bulamadı!

20 Bursa milletvekilinden 12'si listelerde yer bulamadı!
10-04-2023

2018 yılında gerçekleşen genel seçimlerde Bursa’da  AK Parti’den 11; CHP’den 5, MHP’den 2, İYİ Parti’den 2 olmak üzere 20 milletvekili Meclis’e girmişti. Bu 20 milletvekilinden Bursa’da 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde sadece 8'i  partileri tarafından yeniden milletvekili gösterildi. 

2018 seçimlerinde çeşitli partilerden seçilerek 27. Dönem milletvekilleri olarak Bursa’yı TBMM’de temsil eden 20 milletvekilinden 8’i yerini korurken, 12’si liste dışı kaldı!

.AK PARTİ’DE MEVCUT 11 MİLLETVEKİLİNDEN 5’i LİSTELERDE YERİNİ KORUDU

Bursa AK Parti’de mevcut milletvekillerinden Efkan Ala,  Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten, Muhammet Müfit Aydın, Refik Özen  ve olmak üzere 5 milletvekili yerlerini korudu…

Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, Vildan Yılmaz Gürel, Ahmet Kılıç,  Zafer Işık ve Atilla Erinç’ten oluşan 6 milletvekili ise 28. Dönem milletvekili aday listelerinde yer almadı.

Bursa’da yaşayan 3 dönem Bursa, 2 dönem Urfa milletvekilliği yapan eski Bakanlardan Faruk Çelik ise doğduğu il olan Artvin’den aday gösterildi. 


MHP’DE 2 MİLLETVEKİLİNDEN BİRİ ADAY GÖSTERİLMEDİ

MHP Bursa’da TBMM’de 27. Dönem milletvekilleri İsmet Büyükataman ve M. Hidayet Vahapoğlu tarafından temsil ediliyordu. İsmet Büyükataman her genel seçimde olduğu gibi yerini korurken Hidayet Vahapoğlu yeniden aday gösterilmedi.

 CHP’DE 5 MİLLETVEKİLİNDEN 3’Ü 28. DÖNEM LİSTELERDE YOK!

CHP Bursa’da 2015 yılında önseçimle oluşan sıralama ile 26. Dönem milletvekili olarak Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu girdi. 2018 yılında önseçime gidilmedi. Ceyhun İrgil kendi isteği ile aday olmayınca, 2015 önseçimindeki isimlere Prof. Dr. Yüksel Özkan eklendi.
28. Dönem parlamento seçimlerinde ise CHP adayları Genel Merkez yoklaması ile saptadı. Mevcut  milletvekillerinden sadece ikisi Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Orhan Sarıbal listelerde kendine yer bulabildi. Erkan Aydın, Lale Karabıyık ve Prof. Dr. Yüksel Özkan aday gösterilmedi. Lale Karabıyık’In bürokrasi için düşünüldüğünden dosyasını geri çektiği konuşuluyor.

 İYİ PARTİ’DE İKİ MİLLETVEKİLİ DE ADAY LİSTESİNDE YOK

2018 yılında yapılan genel seçimlerde Bursa’da İYİ Parti 2 milletvekili ile Meclis’te temsil edilmişti. Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile Ahmet Kamil Erozan. Her iki isimde İYİ Parti Bursa listelerinde yok. Prof. Dr. Tatlıoğlu’nun Kabinede görev düşünülmesi nedeniyle son anda dosyasını çektiği biliniyor.

28. DÖNEMDE TBMM'YE BURSA'DAN KAÇ KADIN MİLLETVEKİLİ GİRER?

Kadın milletvekili adayları  partilerin aday listelerinde seçilebilir sıralamasında bazı partilerde kota olmasına rağmen yeterli sayıda yer almadı. Mevcut tabloya göre AK Parti 2, CHP 1, İYİ Parti 1 kadın olmak üzere 20 milletvekili içerisinde Bursa TBMM'ye 4 kadın milletvekili gönderebilir. MHP'nin Bursa tarihinde zaten kadın milletvekilli adayları hiç seçilebilir sıralamada olmadı.  Bursa'da kadın milletvekilleri yüzde 20 oranında TBMM'de temsil edilebilir; bu oran yüzde 15'e de düşebilir... 

AK PARTİ, MHP, YENİDEN REFAH PARTİSİ, CHP, İYİ PARTİ, MEMLEKET PARTİSİ, YENİDEN REFAH PARTİSİ, VATAN PARTİSİ, TİP, YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ 28. DÖNEM BURSA MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTELERİNİ OKUMAK İSTERSENİZ TIKLAYIN

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?