USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yıldırım Belediyesi can dostlara sahip çıkıyor! 

09-11-2022

 Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Cumalıkızık’taki hayvan barınağı gerçekten de iyi çalışıyor…

Can dostlarının beslenme, barınma ve tedavi gibi ihtiyaçlarını karşılayan Yıldırım Belediyesi, sahiplendirme çalışmalarıyla da sokak hayvanlarını sıcak yuvalara kavuşturuyor. 

Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2019 yılından bu yana toplamda 27 bin 865 hayvanı tedavi ederken, 2 bin 242 hayvanı da sahiplendirdi. 

2022 yılının 10 aylık sürecinde 6 bin 211 sokak hayvanını tedavi ederken, 463 can dostunu da sıcak yuvaya kavuşturdu.

Öte yandan ekipler, ilçedeki kedi evleri, otomatik ve mekanik yemlikler, panel telle çevrili beslenme odakları, su odakları ve şehrin muhtelif yerlerine periyodik olarak kedi ve köpek maması, yem ve su bırakıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, bir kap yemek ve suyun sokak hayvanları için hayati öneme sahip olabileceğini söylüyor.

Başkan Oktay Yılmaz, ilçede yaşayan her canlıyı düşündüklerini vurguluyor:

“Bizim sadece hemşerilerimize karşı görevlerimiz yok. Doğaya ve sokak hayvanlarına karşı da sorumluluklarımız var.

 Yıldırım Belediyesi olarak bir yandan şehrin doğasını korurken diğer yandan da şehirde yaşayan canlılara sahip çıkıyoruz. 

Sokak hayvanlarının bu süreci hayatlarını kaybetmeden atlatması için üzerimize bazı sorumluluklar düşüyor.

Yapacağımız ufak fedakârlıklar, sokaktaki dostlarımızın hayata tutunmasına büyük katkı sağlıyor. Sokak hayvanlarının beslenmesi için vakıflar kuran, bir kültürün temsilcileri olarak hep birlikte sokaklarda yaşayan sessiz dostlarımıza sahip çıkalım…”

 

YILDIRIM BELEDİYESİ VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Veteriner İşleri Müdürlüğü, hayvan haklarının korunması, kuduz ve bulaşıcı hayvan hastalıkları, paraziter hastalıklar, hayvansal ürünlerin hijyeni gibi toplumun genelini ilgilendiren konularda ilçe halkının bilincini arttırmak ve ortaya çıkan sorunları bertaraf etmek hedefiyle çalışıyor.

Bu doğrultuda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelik çerçevesinde sokak hayvanlarını topluyor, bakım, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verip, rehabilitasyonu tamamlanan hayvanları alındığı ortama bırakıyor.

Çevre zararlılarıyla da mücadele eden Veteriner İşleri Müdürlüğü, özellikle çocukların hayvanları tanımaları, hayvan sevgisinin aşılanması ve çevre bilincinin oluşturulmasını sağlayıcı bilgilendirme çalışmaları yapıyor.

 

Ayrıca kurban satış ve kesim yeri oluşturulmasını düzenlemek, buralarda et muayenesi yapmak, hijyenik koşullarda hizmet verilmesini sağlamak gibi görevleri de yürütüyor…

Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Hayvan Toplama Hizmetleri Birimi, Hayvan Barındırma, Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetleri Birimi, Çevre Zararlıları ile Mücadele Hizmetleri Birimi, İdari ve Mali İşler Birimi olmak üzere 4 birim ve bunların alt birimlerinden oluşuyor.

 

BAHÇE KEDİSİ HASTALANINCA…

Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü hizmetlerini bahçe kedilerimden biliyorum… Evin arka tarafında üzerinde zeytin, limon, döngel gibi ağaçların olduğu toprak ve beton alandan oluşan bir bahçem var…

. Dört beş apartmanın bahçesi birbirine bakıyor aslında. Karşı bahçede apartmanın boyuna erişen devasa bir dut ağacı var. Dolayısıyla canlılığı yüksek bir bahçe… Göçmen kuşlarımız bile var; mayıs gibi geliyorlar, eylül gibi gidiyorlar; varlıklarını sabahın erken saatlerindeki cıvıltıları ve bahçeye bıraktıkları dışkılarla hissettiriyorlar… (Bazı beyinsizler de  yaz tatillerinde bırakıp gittikleri balkonlardaki kuş pisliklerini kedilerinkiyle karıştırıyor! Toprak alan varken, kedi niye betona pislesin, hayvanın doğasına aykırı!)

Bir de bahçe kedilerimiz var; kimi zaman yavruların yavrularını büyüttüm… Son yıllarda azaldılar; malum, herkes hayvan sevmiyor, sevmek zorunda da değil! Ama bahçedeki kedinin üç, beş kat yukarıdaki insana verebileceği herhangi bir rahatsızlık yok!

Geçen sene bir anne kedi iki yavrusunu bahçeye getirdi; anneye torunumla birlikte canavar adını taktık. İnsanla teması az olduğundan çok saldırgan bir kediydi. Yemeğini kaba koyup arkama bakmadan eve kaçıyordum.

Torunla ikimizi bahçede gördüğü an saldırıya geçiyordu. Neyse… Yavrulardan biri çok zayıftı, yaşayamadı, Diğer yavru kedi beton zemine indi; yaş mama, kuru mama, haşlanmış tavuk gibi besinlerle beslemeye başladık. Mecburiyetten saldırgan anayı da doyurduk.

Yavru beş, altı aylık oldu… Bir gece annesi çok kötü dövdü; korkudan çıktığı ağacın en uç dalından iki gün inmedi…

İndiğinde de hastaydı. Hiçbir şey yemez olmuştu. Benim torun dayanamadı bahçeye açılan odaya aldı. Orada baktık birkaç gün; Çok hastalandı, durumu kötüleşti.  Tam da pandemi yasaklarına denk gelmişti; özel veterineri aradım, ulaşamadım. Ne yapacağımı düşünürken bir arkadaşım Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün çok güçlü bir uzman kadrosu olduğunu, sokak hayvanlarına cerrahi müdahale ve hastalık halinde tedavi ve yoğun bakım uyguladıklarını söyledi…

Veteriner Müdürlüğü’ne ulaştım. Açıkçası o kadar ilgileneceklerini de beklemiyordum. Pandemi yasaklarının olduğu dönemdi. Hatta Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Altuntaş’ın kendisi de Kovit-19 olmuştu, evde tedavi oluyordu ve karantinadaydı… Yine de ilgilendi. Ekipler çok kısa süre içerisinde bizim bahçe kedisini aldılar.

Kedi hemen tedavi altına alındı ve durumuyla ilgili düzenli bilgi verildi. Serum takılıyor, ilaç veriliyor; iyileşir gibi oluyor ve ardından yeniden kötüleşiyordu. 15 gün kadar yavru kedinin durumunu takip ettim… Muhtemelen öldüğünü düşündüğünden, bir daha arayıp sormadım… Torunumla ikimizin en sevdiği bahçe kedisiydi, biz ona, o da bize çok bağlanmıştı. Yokluğu bizi çok üzdü…

Bu vesileyle Yıldırım Belediyesi Veteriner Hekimliği Müdürü Mehmet Altuntaş ve ekibine bir kez daha teşekkür ediyorum…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?