USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kiralar, kiracılar, ev sahipleri çıldırdı!

08-11-2022

 Bursa’da kira artışları kelimenin tam anlamıyla çıldırmış durumda!

Benim mahallemde, hani İçişleri Bakanı Süleyman soylu’nun önceki gün açıkladığı bin 100 güvenlik gücü ve helikopterlerle uyuşturucu tacirlerine operasyonun yapıldığı bölgede bile 2 artı 1 dairelere 5 bin, 6 bin lira kira isteniyor! Bizim buralarda apartmanlar da 30, 40 yaşında! Yani Marmara Depremi öncesi yapılmış, güvenliksiz eski apartmanlar!

Asansörü olmayan 5. kattaki eski, bakımsız daireye 4 bin 500 lira isteniyor. Üstelik de apartmanda güvenlik açısından çok sorunlu, kavgası döğüşü hiç eksik olmayan, sabıkalı aileler oturuyor!

Şaka gibi! Haa, diyeceksiniz ki, o ailelerin ahbaplarına kiralanacak! Yok!

Memur kiracı aranıyor! Memurun aldığı para da ortalama 10 bin küsur lira!

Bence karı koca memur kiracı arasınlar! Zira, memur evliyse, eşi çalışmıyorsa, hele de büyüklerimizi dinleyip 3 çocuk yapmışsa, o kirayı hayatta ödeyemez!

Yeni dairelerin ahvali böyle… İnanmazsanız, emlak sitelerine bakın! 1 odalı köpeği bağlasan durmaz denilen yerlerde “Bekara” diye kiralık ilanı var!

Yeni kiraya verilen konutlardaki fahiş kira artışı, eski ya da yedi, sekiz ay önce taşınmış kiracıları da etkiliyor!

Özellikle de sabit gelirli, enflasyon oranında zam alan kiracılar ev sahiplerinin iki, üç, hatta dört kat yani yüzde 400’lük zam talepleri karşısında bunalmış vaziyetteler!

Benim mahallemde, 8 ay önce 2 artı 1 daireler bin 300 taş çatlasa 1500 lira bandındaydı… Şimdi ise 5- 6 bin lira civarında!
Bir arkadaşım Mart ayında bu civarlarda bir çıkmaz aralıkta, üç katlı bir evin çatı katını bin 300 liraya kiraladı. O tarihte İncirli Caddesi'nde de 1200 liraya kiralık daire bulmuştu, ama köpeği olduğundan taşınamamıştı!

Üç aydır ev sahibiyle sorun yaşıyor! Ev sahibi henüz 6 aylık kiracıyken, ‘Kiralar çok yükseldi’ diyerek aylık 3 bin lira kira istedi; şimdilerde 4 bin lira istiyormuş! Kiracı olan arkadaşım kirayı zamanı gelince yüzde 25’in üzerindeki bir oranla artırmayı düşünüyordu. Şimdi Mart ayı geldiğinde yasal limit üzerinden yapacak! Gözünü kararttı; gerekirse mahkemeleşecekler!

Bin liralık düşüklüğün nedeni ise apartmanda ve yanındaki, karşısındaki apartmanlarda aile bireyleri torbacılıktan sabıkalı bireylerin oturması!Bu iş nereye varacak? Amerikan dizilerinde evsiz kalıp arabalarında yaşayan aileleri, evsiz kalıp sokaklarda yatan meslek sahibi işsizleri gördükçe şaşırıyoruz… Bizde ise evsiz denilince, madde ya da alkol bağımlısı kişiler akla geliyor!

Bu gidişle biz de onlara benzeyeceğiz!

Zira ev sahiplerinin istedikleri kira bedeli kimi yerlerde asgari ücretin çok üzerinde!

Asgari ücretin yüzde 50’sine kiralık konut bulmak çok zor! Kira artışının yüzde 25 ile kısıtlanması konutlarını yeni kiraya verecek olan ev sahiplerinin daha sonra yükseltemeyeceğiz, deyip konutlarını fahiş fiyatla kiralamalarına mı neden oldu?

Yaşadığım mahalleden yola çıkacak olursak; aynı apartmanda eski kiracılar maksimum bin 500 liradan otururken, boşalan dairelerin 5 bin, 6 bin liradan kiraya verilmesi, diğer ev sahiplerini de harekete geçiriyor…

Ev sahipleriyle kavga eden, karakolluk ve mahkemelik olan o kadar çok kiracı var ki!

Kiralar çıldırmamışken kiracılarıyla normal fiyatlar üzerinden sözleşme yenileyen ev sahipleri de evlerinin emsallerinin yeni kira bedellerini duydukça çileden çıkıyorlar!
Özetle…

Kira sözleşmeleri Ocak, Şubat, Mart, Nisan hatta Mayıs’ta dolan kiracılar ile ev sahipleri de birbirine girecek; çok kişi mahkemelik olacak. Evini 8, 9 ay önce 5 bin liraya kiraya veren kişi, aynı sitedeki yeni kira emsalinin 15 bin lira olduğunu duydukça 1250 liralık yüzde 25’lik zammı kabullenecek mi? Kiracıyı evimden çık diye taciz edecek; kiracı çıkmam, mahkemeye ver, diyecek!

Aslında çoğu kiracı da yeter ki ev sahibi çık demesin diye TÜİK’in rakamları üzerinden yüzde 8 zamma bile çoktan razı!

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?