USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünyada açlık çekenler 828 milyon; yıllık gıda israfı 1,3 milyar ton!

30-09-2022

BUSİAD; ‘GIDA İSRAFININ NE KADARININ FARKINDAYIZ!’

BUSİAD tarafından 29 Eylül Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü nedeniyle “Gıda israfının ne kadarının farkındayız” başlıklı panel düzenlendi…

Paneli izlemek istiyordum, ama başka bir işim çıktı izleyemedim. Haber bülteninde paylaşılan veriler çok çarpıcı…
Panele konuşmacı olarak konunun yetkin tarafları katılmış:

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı ve BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Başkanı Serkan Durmuş; İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen, Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Şule Turhan…

GIDA İSRAFI: 40 TONLUK 32 MİLYON 500 BİN KAMYON DOLDURUYOR!

BUSİAD haber bülteninde yer alan konuşmacıların gündeme getirdiği verilere gelince:

“…Dünyada israf edilen gıdalar 23 milyon kamyon dolduruyor. Bu dünyanın etrafının 7 kez dolaşılması anlamına geliyor.”
(Bu veri BM Çevre Programı’nın 2020 yılına ait Mart 2021’de paylaştığı bilgi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu'na göre dünyada bir yılda israf edilen gıda miktarının 1,3 milyar ton! Yani 40 tonluklara yüklense 32 milyon 500 bin kamyon gerekiyor!)

“…Türkiye’de gıda israfı milli gelirin yüzde 15’ine denk geliyor!”

“…Sofraya gelen gıda kaybı ve sofra aşamasında yapılan israf var. Sebze ve meyvelerin üçte birinin sofraya gelmeden kayboluyor!”

“…Gıda israfının Yüzde 13 perakende, yüzde 26 gıda hizmetlerinde yüzde 61 de evlerde gerçekleşiyor!”

“…Bursa Hali’nde yazın 816 bin, kışın da 349 bin ton sebze meyve girişi var. Bursa Yazın günlük ortalama 10-12 ton, kışın da 8 ton kayıp gerçekleşiyor… “

TÜRKİYE’DE HER YIL 7,7 MİLYON TON GIDA İSRAFI!

Öte yandan… BM 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor! Türkiye'de bir yılda evlerde  93 kilogram, estoranlarda 28 kilogram ve satış noktalarında 16 kilogram gıda çöpe atılıyor... 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin de ‘gün’ kapsamında yaptığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“…Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu'na göre bir yılda israf edilen gıda miktarının 1,3 milyar tondur…”

“…Bakanlığımızca, 9 Ağustos 2022'de Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik değiştirilerek lokanta, otel, fabrika gibi toplu yemek tüketim yerleri ile hazır gıda üretim işletmelerindeki gıda artıklarının hayvanlar için yeme dönüştürülmesinin de önü açılmıştır. Böylece 18 milyon ton gıda artığının yeniden değerlendirilmesine imkan sağlanmıştır.”

DÜNYADA ARTAN AÇLIK VE GIDA İSRAFI!

Yani dünya nüfusunun azınlığı gıdayı israf ederken; BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından Temmuz 2022’de açıklanan küresel açlık raporunda yer alan bilgi ve uyarılar şöyle:

“… 2021'de dünya nüfusunun neredeyse yüzde 10'unun açlık sorunu yaşıyor.”

“… Açlık çekenlerin sayısının son bir yılda 46 milyon kişi artarak 828 milyon kişiye yükseldi.

“…Kovid-19 salgınından bu yana ise açlık çekenlerin sayısının 150 milyon arttı.”

"Dünya, 2030 yılına kadar açlığı, gıda güvensizliğini ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme hedefinden giderek uzaklaşıyor."

“5 yaş altı yaklaşık 45 milyon çocuk aşırı derecede yetersiz beslenmeye maruz kalıyor. 149 milyon çocuk ise yetersiz beslenme yüzünden büyüme geriliği sorunu ile karşı karşıya!”

Bir yanda açlıktan büyüyemeyen onlarca milyon çocuk, açlık çeken yüzlerce milyon insan… Öte yandan 1 milyar 300 milyon tonluk gıda israfı!..

Dünyanın çivisi çıkmış vaziyette!..

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?