USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

  Dünya’da bir ilk: Bursa ‘Kırmızı Işık’ Anneler Korosu

18-09-2022

Bugüne dek kurduğu Nilüfer Kadın Korosu ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu yararına ya da özel günlerde Bursa’da, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve yurt dışında konserlere veren Dr. Aysel Gürel, şimdi de otistik çocuk anneler için koro kurdu…

Şef. Dr.Aysel Gürel Kırmızı Işık Korosu’nun kuruluş öyküsünü şöyle anlatıyor:

“Otizmli evlatları olan annelerden bir koro oluşturma fikri, Bursa Nilüfer Kadın Korosu’nun otizmli çocuklar ve aileleri için yılbaşı öncesi verilen moral motivasyon eğlencesi sonrasında ortaya çıktı.

O eğlencede bazı annelerin ‘Keşke biz de şarkı söyleyebilseydik” gibi sözleri, bu koronun oluşumu için bir kıvılcım oldu…”

KIRMIZI IŞIK KOROSU PROJE YARIŞMASINDA MANSİYON KAZANDI

Bursa Büyükşehir Kent Konseyi Kadın Gözüyle Kadim Şehir Bursa proje yarışmasında mansiyon kazanan bu proje hem kamuoyunda otizme yönelik farkındalık oluşturuluyor, hem de otistik çocuk annelerini sosyal yaşama katarak dayanışmalarını sağlıyor…


Dr. Aysel Gürel koronun adının Kırmızı Işık olarak adlandırılmasını şöyle açıklıyor:

“2022 yılına kadar “Otizmde Farkındalık” anlamında simge olarak kullanılan mavi renk, 2022 yılından itibaren ‘Otizmde Kabullenme’ anlamında simge olarak kırmızı renge dönüştürüldü. Bu nedenle koromuza ‘Kırmızı Işık Korosu’ adını verdik.

2022 Mayıs ayında 12 annenin katılımı ile kurulan koro, mayıs ve haziran aylarında çalışmalarını sürdürdü.

Yaz tatili nedeniyle ara verildi. 2022 Ekim ayından itibaren çalışmalara yeniden başlanacak… Yeni sezonla birlikte Kırmızı Işık Korosu katılımcılarının sayısı da artacak. Koroya katılım evlatların otizm derecesiyle de ilgili olup, sayı sınırlaması yoktur…”

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE BÖYLE KORO YOK!

Kırmızı Işık Korosu tamamen Şef. Dr. Aysel Gürel tarafından gönüllülük esasıyla kuruldu… Hiçbir ücret almadan otizmli evlatları olan anneleri çalıştırıyor…
Şef Dr. Aysel Gürel “Bugüne kadar Türkiye’de ve dünyada böyle bir koro kurulmadı. Türkiye’de de ilk kez Bursa’da kurulmuş oldu.”

Tıp dünyası otizmin nedeni üzerindeki araştırmalarını sürdürüyor. Son yıllarda tüm dünyada otizm vakalarında ciddi bir artış olduğu biliniyor…
Otizm ‘doğuştan gelen, bireyin hayat kalitesini ömrü boyunca olumsuz etkileyen, sözel ve davranışsal değişimlerle kendini gösteren nöro-gelişimsel bir bozukluk’ olarak tanımlanıyor.
Tam iyileşmeye yönelik tedavisi yok. Farklı ilaç ve erken rehabilitasyonla bireyin toplum içinde sosyalleşmesi kısmen de olsa mümkün…  

Şef Dr. Aysel Gürel diyor ki:

“Doğuştan itibaren otizmli bireylerin yaşadıkları bu zorluklar aileyi, özellikle de annelerin ruh sağlığını önemli  ölçüde etkiliyor. Toplumdaki duyarlık ise ne yazık ki kişilerin kendi başlarında geldiğinde oluyor. Oysa ki bu tür rahatsızlıklar tüm toplumu ilgilendirmelidir… “

Ve Kırmızı Işık Anneler Korosu’nun kurulmasındaki amaçlar ise özetle şöyle:

Toplumu otizm konusunda bilinçlendirmek, duyarlılık, kabullenme ve farkındalığın sağlanması

Otizmli bireylerin topluma kazandırılması, entegrasyonu, sosyalleştirilmesi…

Otizmli bireylerin ve ailelerinin sorunlarının dile getirilip, çözüm odaklı çareler yönünde çalışmaların başlatılması yönünde bilincin oluşturulması…

Bilimsel çalışmalarla bir terapi yöntemi olduğu kanıtlanmış müziğin, otizmli evlatları olan annelerin hayatında koro çalışması ile kullanılarak onlara psikolojik destek sağlanması.

Sadece annelerin değil beraberlerinde getirebildikleri otizmli evlatlarına da müzikle psikolojik destek olunması,

Koro amacıyla bir araya gelen annelerin sosyalleşmesi, kendileri gibi diğer annelerle arkadaşlık ortamı kurmaları, konuşma ve sorun paylaşımlarında bulunup kısmen de olsa psikolojik olarak rahatlamaları…

Koro çalışmalarında şarkı ezberlemeleri gerekliliği ile hayatlarına bir amaç getirilmesi ve farklı bir uğraşı ile günlük sıkıntılarından kısmen arınma, kendileri için zaman ayırmaları…

Çalışmalar sonunda gerçekleşecek konser ile sahneye çıkmaları, sosyalleşmeleri, özgüven kazanmaları, mutlu olmaları, kendilerine olan saygılarının artması…

Sahne performansını izleyen, otizmli evlatları olan diğer annelere de örnek olunması, hatta tüm kadınlara örnek teşkil edilmesi,

Ne kadar psikolojik baskı altında olursa olsun, otizmli evlatları olan annelerin azimle neler başarabildiğinin topluma gösterilmesi…”

Koro çalışmaları Nilüfer Belediyesi’nin sponsorluğunda Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde yapılıyor; çalışmalara ise Nilüfer Belediyesi Orkestrası destek veriyor…

Haftada bir gün iki saat çalışacak olan Kırmızı Işık Anneler Korosu yeterli düzeye geldiğinde konser verecek. Konser öncesi izleyicilere otizm, otizmli bireyler ve sorunlara yönelik sunum yapılacak…

Proje annelerin talepleri doğrultusunda yeni konserler için çalışmalarını sürdürecek…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?