USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri

08-08-2022

-13/6/2003 tarihli ve 25137 sayılı Resmî Gazete’de yayım­lanan Devre Tatil Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmış,

- Geçiş hükmü ile birlikte aşağıda bir kısmı belirtilen deği­şiklik hükümleri yürürlüğe girmiştir.

Devre tatil sözleşmeleri; devre mülk, dönem mülk, paylı mülkiyet, hisseli gayrimenkul satışı ve benzeri isimler al­tında yapılan ve tapu tesciline konu edilen satışlara ilişkin sözleşmeler, bir yıldan uzun süre için kurulması ve tüketi­ciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı tanıması halinde devre tatil sözleşmesi olarak kabul edilir.

Söz konusu Yönetme­lik hükümleri; devre tatil, (Mülga ibare:RG-29/7/2022-31907) uzun süreli tatil hizmeti, deği­şim ve yeniden satış söz­leşmelerini kapsar.

Yönetmelik hükümleri; devre tatil sözleşmeleri ile sağlanan hakkın şahsi veya ayni bir hak olması, devre tatil satışının finansal kiralama ile yapılması veya ko­naklamanın aynı zamanda seyahat ya da diğer hizmetlerle beraber sunulması durumlarında da uygulanır.

Devre tatil satışı gerçekleştirecek satıcıların devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmaları zorunlu bulun­maktadır. Bu konuda öngörülen genel esaslar şunlardır:- Kooperatif veya ticaret şirketi ortaklığı ya da dernek veya vakıf üyeliği suretiyle devre tatil hakkı tanınamaz. - Devre mülk hakkı veren sözleşmeler hariç olmak üzere, tü­keticilerle mülkiyet payına bağlı ayni hak sağlayan devre tatil sözleşmesi kurulamaz. - Devre mülk hakkı veren sözleşmeler de dahil olmak üzere tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi kurulamaz. - Şahsi hak sağlayan devre tatil sözleşmeleri on yıldan fazla süre için kurulamaz.

Satıcı veya sağlayıcı; bu Yönetmelik kapsamında düzenle­nen sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce tüke­ticilere yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ön bilgilendirme formu vermek zorundadır.

Tüketici; bu Yönetme­lik kapsamında düzen­lenen sözleşmelerin kurulmasından itibaren on dört gün içinde her­hangi bir gerekçe gös­termeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip bulun­maktadır.

Satıcı veya sağlayıcı, cayma süresi dolmadan tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yap­masını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Bu yasağa rağmen tüketiciden her­hangi bir bedel alınması durumunda, alınan bedel tüketi­ciye derhal iade edilir. Ayrıca tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge tüketici yönünden geçersiz kabul edilir. Satıcı veya sağlayıcı; tüketicinin cayma hakkını kullanması duru­munda, cayma hakkının kullanılmasından önce sunulan hizmete ilişkin olarak tüketiciden herhangi bir bedel de talep edemez.

Tüketicinin devre mülk hakkı veren sözleşmelerden cayma hakkını kullanması durumunda, tüketiciye iade edil­mesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı ta­rihten itibaren en geç on dört gün içinde tüketiciye geri ve­rilmesi zorunludur.

Değişim sözleşmesinin devre tatil sözleşmesi ile birlikte ve aynı zamanda tüketicilere verildiği hallerde, cayma hak­kının kullanımına ilişkin süreler her iki sözleşme için de ge­çerli sayılır. Satıcı veya sağlayıcı, yeniden satış sözleşmesi kapsamında satış işlemi gerçekleşmedikçe tüketiciden ödeme yapmasını da isteyemez.

Devre tatil sözleşmeleri hakkında, bu Yönetmeliğin söz­leşmenin kurulduğu tarihte yürürlükte bulunan hükümleri uygulanır. Ancak, 29/7/2022 tarihinden önce kurulan şahsi hak sağlayan devre tatil sözleşmeleri ile 6502 sayılı Tüketici­nin Korunması hakkında Kanunun Geçici 3 üncü maddesi­nin ikinci fıkrası kapsamında kurulan devre tatil sözleşmeleri hakkında bu Yönetmeliğin, bu maddenin ya­yımı tarihinden önceki hükümleri ile birlikte bu Yönetmeli­ğin 17/A maddesi hükümleri uygulanır.

Yönetmelik’te öngörülen yeni değişiklikler, Resmi Ga­zete’de 29/7/2022 yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten say­gılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?