USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mesleğe ya da ülkeye veda eden doktorlar!

16-08-2022

 ÖMER YAĞLIDERE ARTIK GİRESUN’DA

Ömer Yağlıdere son yıllarda Bursa’da fotoğraf sanatçısı yönüyle tanınsa da, o aslında bir uzman doktor.

Ömer Yağlıdere Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda sergi açtı… Pek çok fotoğrafı çeşitli ödüllere layık görüldü… Eserleriyle Bursa’ya katkı yapmış bir sanatçıdır… “İpek Böceğinin Öyküsü” muhteşem bir çalışmadır. Ömer Yağlıdere’nin fotoğraflarının hikayesi var…

Doktorluğu temelli bıraktığını bilmiyordum… 2018 Haziran’ında Geçenlerde sosyal medya sayfasında 4 yıl önceki paylaşımını okudum.

Aydınlık’ta güzel bir söyleşi yapılmış kendisiyle… Orada artık Giresun’a yerleştiğini, bir müze açacak kadar malzeme ile 500 fotoğraf sanatçısının bin 200 civarında eserini biriktirdiğini öğrendim…

12 Temmuz 2018 yılında son derece anlamlı bir paylaşımla veda etmiş:

“1 ay önce bugün 34 yıldır aktif olarak yaptığım hekimliğe son verdim... Bu konuda bir duyuru yapmamıştım ama bir şekilde öğrenip arayan dostlar olunca duyurmak istedim...

Mesleği bırakmamda birçok etken var ve sebepleri tartışılabilir; ancak bunların içinde tıp uygulamalarının artık bir hizmet aracı olmaktan öte ticaret konusu olması ve bu sistem içinde maalesef hekimlerin ‘tedavi eden-şifa dağıtan olmaktan öte sıradan bir çalışan ve ciro oluşturan’ olarak konumlandırılması asıl etken idi.

Bu süreçte yine hekimlik gereği bilinçli olarak unutmayı tercih ettiğim ve maalesef son yıllarda giderek artan agresif-saldırgan-ne yapsan memnuniyetsiz hastalarla birlikte; tedavi etmekten haz aldığım aşağıdaki resmin çizeri 5 yaşındaki Elif Tuana gibi çok değer verdiğim hastalarım da olmadı değil...  (Resimde ben ve Elif Tuana el eleyiz, anne ve babası da pencereden bize bakıyor...)”

Biz Ömer Yağlıdere’yi sanatçı kimliği ile tanıdık, ama iyi bir KBB uzmanı olduğunu da hastalarından duymuştuk… Hekimlikten sonraki yaşam yolculuğunda elbette ailesi ve sanatı ona eşlik ediyordur…

 

25 YILLIK HEKİM, ÜST DÜZEY YÖNETİCİ NECİP KOZALI ALMANYA’YA GİDİYOR

Türkiye’de sadece yeni mezun ya da yeni uzman olmuş hekimler gitmiyor… 25 yıllık üst düzey yöneticilik yapan hekimler bile yurt dışına gitmeyi yeğler oldu.

25 yıllık üst düzey yöneticilik kariyerini bırakıp yurt dışına giden hekimlerden biri de Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı Dr. Necip Kozalı; Medical Park ile Medicana’nın Genel Müdürlüğü’nü yapmıştı; bir süredir de İstanbul’da Memorial Sağlık Grubu Direktörü idi. Necip Kozalı’nın yurt dışına gideceğini Güler Buğday’ın yazısında okuduk…

Güler Buğday'In Necip Kozalı için yaptığı değerlendirmelerden biri de şöyleydi:

"İşte benim ülkem böyle saygın, böyle mükemmel, böyle vicdanlı ve ahlaklı bir insanı yani bir hekimi daha kaybediyor...
Kendisi saygın bir insan ve mükemmel bir yöneticidir.
Kurulumunda bulunduğu hastanelerin mükemmelliğiyle de Tıp Dünyasına inanılmaz hizmetleri olan bir hekimdi.
Şimdi bu güzel insan ve hekim Türkiye’den gidiyor..."

Dr. Necip Kozalı ise sosyal medya sayfasında şunları yazarak veda etmiş:

“Hekim olarak, ülkemizde özel sağlık sektöründe, uzun yıllar boyunca, hepsi birbirinden değerli, farklı sağlık grupları hastanelerinde üst düzey yöneticilikler yaptım.

Çok severek ve tutku ile çalıştığım bu süreçte, karınca kararınca da olsa katkılarım olmuş ise, ne mutlu bana…

Geldiğimiz noktada, Hekimliğimin 25. senesinde; bundan sonraki yaşamımın bir kısmını, kendimi daha da geliştirebilmek, kendime yeni ufuklar açabilmek, farklı deneyimler edinebilmek için, Almanya’da devam etme kararı aldım.

Bu vesile ile bugün itibariyle, sürdürmekte olduğum Memorial Sağlık Grubu Şişli Hastanesi Direktörlüğü görevimden de ayrılmış bulunmaktayım.

Eylül ayının ikinci yarısından sonra Almanya Stuttgart’da ,Tübingen Üniversitesine bağlı bir eğitim araştırma hastanesinde, ‘Psikiyatri- Psikoterapi branşında’ kariyer yolculuğuma devam ediyor olacağım.”

Necip Kozalı tıp camiasında üst düzey yönetici olmanın verdiği üslupla eleştirel bir bakışı vedasına yansıtmamış…

 

YURT DIŞINA GİDEN HEKİM SAYISI 2012’DE 59 İKEN 2022’NİN İLK 7 AYINDA 1402’YE ÇIKTI!

Doktorların yaşadığı sıkıntılar artık herkesin malumu. Sağlıkta şiddet durmuyor. Hekimlerin yurt dışına gitmek üzere sağlık sisteminin en tepesindeki kişiler bile onca yıllık kariyeri bir kenara bırakabiliyorsa demek ki sorun çok…

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yaptığı açıklamaya göre yurt dışına gitmek üzere  “İyi Hal Belgesi” başvurusu yapan hekim sayısı 2021 yılında 1405 iken;, 2022 yılının ilk 7 ayında 1402’ye çıktı…

TTB’den yurt dışına gitmek üzere İyi Hal Belgesi alan hekimlerin sayısı 2012 yılında ise sadece 59 idi!

 SAĞLIK-SEN’DEN SAĞLIKTA ŞİDDET RAPORU

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın (Sağlık-Sen), kamuoyuna yansıyan olayları esas alarak hazırladığı “Haziran Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu”ndaki tablo şöyle:

“Haziran’da hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef alan 32 şiddet olayı yaşandı. Olaylarda, 47 saldırgan, 42 sağlık çalışanını şiddete maruz bırakırken, saldırganların 14’ü hakkında hiçbir işlem yapılmadı.”

Hep dediğimiz cezasızlık ahvali…

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 28 Temmuz’da şu açıklamayı yapmıştı:

“2022 yılının ilk 6 ayında 136 sağlıkta şiddet olayı yaşandı. 234 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda 226 sağlık emekçisi, şiddetin kurbanı oldu. Elbette bu rakamlar bizim tespit edebildiklerimiz. Gerçek tablo, bu verilerin çok daha fazlası.”

Semih Durmuş Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından 2 bin 124 sağlık çalışanıyla yapılan Sağlıkta Şiddet Araştırması’nın sonuçlarını da paylaşmıştı.

Araştırmaya göre çalışma arkadaşlarının şiddete maruz kaldığına tanık olanların oranı yüzde 71…

Meslek hayatında en az bir kez herhangi bir şiddete maruz kalanların oranı yüzde 67!

Sağlıkta fiziksel şiddet yüzde 25, psikolojik, sözel şiddetin gerçekleşme oranı da yüzde 66!
4 sağlık çalışanından biri fiziksel şiddete, 10 sağlık çalışanından 7’si psikolojik ve sözel şiddete maruz kalıyor.
Şiddet olaylarının yüzde 57’si mesai saatinde, yüzde 40’ı nöbette, yüzde 2’si ise mesai saati dışında gerçekleşiyor…”

Tablo vahim! Sadece caydırıcı cezalar çözüm sağlamaz. İtibarsızlaştırılan sağlık çalışanlarına itibarlarının iadesi gerekiyor.

 

DOKTOR TİMUR DİDİNEN’İN SON YOLCULUĞU


Doktorlar demişken, çok değerli bir hekimi anmadan geçmek olmaz.

Op. Dr. Timur Didinen ise bir daha dönmemek üzere gitti… Kendisini yıllar önce tanımıştım. İyi hekimliği her yönüyle içselleştiren biriydi. Yani hem iyi bir doktor hem de iyi bir insandı… 3 yıldır böbrek yetmezliği için nakil bekliyormuş…

Oysa Çekirge Devlet Hastanesi’nde Organ Nakli Koordinatörü’ydü… Beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınlarının organ bağışı yapması yönündeki çabaları sayesinde yüzlerce insan yaşama bağlanmıştı… Allah rahmet eylesin…

İyi hekimler ya böyle veda ediyor, ya mesleği bırakıyor ya da ülkeyi…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?