USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doğru nefes almayı bilmiyoruz!

15-06-2022

Hiçbir şey için geç kalmış sayılmazsınız… Prof. Dr. Vahide Savcı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi iken geçen sene emekli olmuş. Bakmayın emekli olduğuna; ‘Yaşım 40’ dese; “Hadi canım sende!” diyen çıkmaz!

Dünyanın seçkin üniversitelerinden MIT’de doktora yapan Prof. Dr. Savcı farmakoloji alanında pek çok bilimsel araştırmaya, makaleye imza atan değerli bir akademisyen… Şu anda ise 2020-2021 yıllarında eğitimini başarıyla tamamladığı, sürdürülebilir sağlık açısından tıp ile iç içe olan Wellbeing uzmanı…

Prof. Dr. Vahide Savcı sonradan edindiği ve kendisinde çok yararını gördüğü öğretiyi özellikle de gençlere aktarmakta adeta bir sivil toplum gönüllüsü gibi istekli…

Malum lise son sınıf öğrencilerinin üzerinde üniversite sınavı baskısı var; dolayısıyla da ebeveynler de dahil olmak üzere aile boyu yoğun stres içerisindeler.

Hoş stres hepimiz için sorun! Hele de hayat pahalılığının alıp başını gittiği bu dönemde! Stres ise bizi hasta ediyor! Zira stres anında beden kaç kovala mekanizmasını devreye sokmak adına başta kolesterol, adrenalin, şeker olmak üzere bir sürü kimyasal üretiyoruz.

Ama 100 yıl öncesindeki gibi ‘Kaç, kovala’ gibi fiziki efor sarf etmediğimizden, bütün kimyasallar bedenimizde kalıyor ve bizi hasta ediyor.

Prof. Dr. Vahide Savcı, Nova Okulları’nda lise son sınıf öğrencilerine sınav stresi ile başa çıkabilmek ve hafızayı güçlendirmek adına doğru solunumu anlatırken, uygulamasını da yaptırdı…
O günden beri nefes egzersizlerini eksiksiz yapıp duruyorum; kafam bayağı bir hoş oldu… İnternetten de doğru solunum teknikleri, nefes egzersizleri üzerine bir sürü yazı hatta uygulamaların gösterildiği videolar bile var. Eğer ilgilenirseniz, kısa sürede doğru solunuma geçersiniz…

‘57 YAŞINDA DOĞRU SOLUNUMU ÖĞRENDİM!’

Prof. Dr. Vahide Savcı Doğu tıbbına ve kadim bilgilere atıfta bulunarak sözlerine başladı:

“Hep Batı tıbbına yönelmişiz ve Doğu tıbbını es geçmişiz. Nefes uzmanı olarak soluğumu doğru kullanıyorum, stresimi de kontrol ediyorum. Sınava girecek öğrenciler olarak çok yorulduğunuzu biliyorum. Sınav anında nefesinizi ve stresinizi kontrol etmek sizin elinizde.

Ben Tıp doktoruyum. Geçen sene emekli oldum, Batı tıbbından uzak kalmadan farklı şeylerle ilgilendim. Wellbeing Uzmanlığı eğitimi aldım.

Ben doğru solunum yapmayı 57 yaşında öğrendim. 3 yıldan beri doğru solumayı öğrendim. Bugün anlatacağım bu bilgiler hayatınızda sürekli yer almalı”

DİK DURUN, DİK OTURUN!

Annelerimizin, öğretmenlerimizin bizi “Dik otur evladım” diye azarlaması boşuna değilmiş.

Prof. Dr. Vahide Savcı, doğru solunum için öncelikle dik durmanın, dik oturmanın şart olduğunu söyledi. Salondaki herkesten dik oturmalarını istedi…

Dik otururken kalça ve ayaklarınız yere paralel olacak.  Prof. Dr. Savcı’nın verdiği bilgilere göre doğru solunum için ikinci önemli husus ise şöyle:

“Dilin ucu üst damakta duracak; dişler aralık, ağız kapalı olacak. Sadece yemek yerken, bir şeyler içerken ya da konuşurken ağız açılacak!”

Hiç bilmiyordum. Kendi kendime epeyce pişman oldum. Zira internette doğru nefes alma teknikleri üzerine o kadar çok veri vardı ki! Farkındalık işte tam da böyle bir şey…

Burun solunumunda, koku lifleri hipotalamusu aktifleştirirken hafızayı da güçlendiriyormuş… Prof. Dr. Savcı “Bunun bilimsel kanıtı var. Kadim bilgilerin batı tıbbı tarafından da ispatı bulunuyor” dedi.

Ayrıca, doğru solunum yapmak için nefes alırken midenin hafifçe şişmesi, verirken de inmesi gerekiyor… Böylece akciğerlerin tüm lopları havalanmış oluyor!

Prof. Dr. Savcı, herkesin bir elini midesine, bir elini de göğsüne koyarak burun soluması yapmasını istedi ve ev egzersizi önerdi:

“Evde kitabı alıp karnınıza koyun. Karnınızın içinde balon varmış gibi şişirin. Nefes alırken karnınız şişecek. Bunu yatarken ve ayakta 10’ar kez yapın.

Bunu yaparken de unutmayın, dil üst damakta, dişler aralık, ağız kapalı, burnunuzdan soluyacaksınız. Beyin dalgaları burundan solumakla çözülüyor…”

SOLUNUM HIZINI YAVAŞLATMAK 
Bir sonraki aşama ise solunum hızının yavaşlatılması oldu, Prof. Dr. Savcı solunum hızının 5,5 ile 6 saniyeye indirilebileceğini söyledi.

Yavaş hızla burun solunumunun hafızayı güçlendirdiğini, bu yönde bilimsel çalışmalar yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Savcı günde 3 kez beşer dakika olmak üzere 365 gün yavaş solunum egzersizi önerdi:

“Nefes alırken ve verirken 5’e kadar sayarak yapın. Nefes egzersizleri için müziğe internetten ulaşabilirsiniz, animasyonla birlikte yaparsanız daha iyi olur. Çok değerli bir solunum şeklidir. Gün içerisinde solunumu yavaşlatalım…”

Aslında işyerinde ya da evde rahatlıkla yapılabilir. Yapılıyor da. Metroda bile millete çaktırmadan yapabildim.

4-7-8 SOLUNUM TEKNİĞİ 

Prof. Dr. Savcı’nın anlattığı ve toplu olarak da uygulattığı bir başka yöntem de literatürde 4-7-8 solunum tekniği oldu. “Farkını çok göreceksiniz” diyerek sabah ve akşamları 4 kez yapılmasını önerdi.

Bu teknikte içinizden 4’e kadar sayıp burnunuzdan nefes alıyorsunuz. 7 saniye nefesinizi tutup verirken de 8 saniyede ama bu defa burnunuzdan değil ağzınızdan üfleyerek nefesinizi veriyorsunuz.

“BRAHMARİ NEFESİ YA DA ARI NEFESİ'

Bir diğer nefes egzersizi ise kadim nefes bilgilerinden gelen Bhramari ya da arı nefesi…

Prof. Dr. Vahide Savcı kadim bilgilerden gelen bir teknik olduğuna dikkat çekti:

“Arı nefes çalışmasında rahat bir pozisyonda dik şekilde oturulur. İşaret parmakları ile iki kulak birden kapatılır. Baş parmak ile ise gözler kapatılır. Burundan alınan nefes yine burundan bir ‘hıııı’ sesiyle verilir.

Böylece vagus siniri titreşir ve hafızayı güçlendirir. Sesi farklı tonda yapabilirsiniz. Her tonda bedeninizin farklı yerini titreştirirsiniz. Günde maksimum 17 kere yapın.”

Ben dahil salondaki herkes arı egzersizini yaptık. Hııı diye ses çıkartarak soluduk.

MEDİTASYON, SOLUNUM VE HAYATTAN TALEPLER!

Prof. Dr. Savcı meditasyona yönelik şu bilgileri de paylaştı:

“Doğru solunumla günde 30 dakika meditasyon yapıyordum. Beynimizi şekillendiren arzu ve amaçları tekrarladığımızda bütün seçimlerimiz o yönde oluyor.

Dilekler bitince nefese kilitlenin; mesela ‘Ben sağlıklıyım, ben güvendeyim, istediğim her şeyi gerçekleştirecek bilgim var; yüksek benliğimle sınavda başarırım…’

Nefes alırken ‘ben’; verirken ‘Başarırım’ diyebilirsiniz. Nefes alırken güzellikler içinize giriyor. Sınava kadar solunum yapıp her gün 5 dakika ‘Çok sağlıklıyım, akıllıyım, zekiyim, elimden gelenin en iyisini yaparım’ deyin.

Her meditasyonda değişik hedefim olur. Önce spesifik hayallerimi söylerim, çok da faydasını görürüm. Bir tıp doktoru olarak söylüyorum. Doğru solunum, solunum egzersizleri ve meditasyonun çok yararını göreceksiniz, hafızanız güçlenecek ve stresinizi yöneteceksiniz…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?