USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ergenlerde flört şiddeti ve istismarı

03-04-2022

Nova Okulları ve Bursa Soroptimist Kulübü iş birliğinde düzenlenen etkinlikte İnegöl Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Sezgin okul öğrencilerine  “Flört Şiddeti/ istismarı”nı anlattı… 

Konu aslında çok önemli. Zira ergenlik çağında yaşanan partner şiddeti gencin akademik başarısından tutun da gelecek yaşamına, hatta yapacağı evliliklere dek pek çok olumsuz etkiye neden oluyor…

Toplantının açılışında konuşan Bursa Soroptimist Kulübü Başkanı Tülay Şener “Biz farklı mesleklerdeki kadınların, mesleki deneyim ve birikimlerinin de katkısıyla eğitim, ekonomik güçlendirme, kadın ve çocuk hakları, sağlık ve çevre konularında kadınlar için proje odaklı çalışmalar yürüten uluslararası bir sivil toplum kuruluşuyuz… Bugün de burada gençlerin bugününü ve geleceklerini etkileyen flört şiddeti ile ilgili söyleşi için buradayız. Biz siz gençlere güveniyoruz; siz bu ülkenin geleceğisiniz” dedi.

Nova Okulları kurucusu Canan Topsakal ise gençlerin davranışlarının çocukluk çağlarında belirlendiğine dikkat çekerek çocukların sevgi, anlayış ve güven ortamında büyütülmesinin tüm yaşantısını etkilediğini söyledi. Topsakal çocukluk çağındaki şiddetin bireyin ergenlikteki ve yetişkinlikteki davranışların belirlediğine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Elif Sezgin ‘Kız çocukları 12, erkek çocukları ise 14, 15 yaşlarında ergenliğe gidiyor ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ergenlik 22 yaşına kadar sürüyor” dedi.

GENÇLER FLÖRT ŞİDDETİ VE İSTİSMARINDA BİLİNÇLİ DEĞİL!

Doç. Dr. Elif Sezgin gençlerin flört şiddeti konusunda yeterli algıya sahip olmadıklarına dikkat çekerek bu alanda yapılan bir araştırmayı gündeme getirdi…

“Araştırmaya göre, göre gençlerin yüzde 75’i şiddet gören bir kişinin ilişkiyi kolayca bitirebileceğini; yüzde 60’ı sevgilisini önemseyen kişinin onun kiminle nerede ne yaptığını kontrol edebileceğin; gençlerin yüzde 50’si genellikle eğitimsiz insanların şiddet uyguladığını; yüzde 30’u şüphelendiklerinde sevgililerinin telefonlarını kontrol edebileceklerini düşünüyor.

Yine gençlerin yüzde 30’u ilişkinin iyi gitmesi için bazen istenmeyen davranışlara evet denilebileceği; yüzde 40’ı ise sözel şiddetin fiziksel şiddet kadar zarar verici olmadığı görüşünde. Ayrıca gençlerin yüzde 40’ı kıskançlığın sevgi gösterisi olduğunu düşünüyor.”

Elif Çetin “Oysa şiddet gören kişi ilişkiyi kolay bitiremiyor. Kontrolcü, şüpheci davranışlar, istenmeyen davranışlara evet demek zorunda kalınması şiddetin bir biçimi. Ayrıca sözel şiddet de çok yaralayıcıdır. Şiddeti eğitimli insanlar da uygulayabiliyor ya da maruz kalabiliyor” dedi.

SAĞLIKLI ROMANTİK İLİŞKİ AKADEMİK BAŞARIYI ARTIRIYOR!

“Şiddetin bir türü de flört şiddetidir” diyen Doç. Dr. Sezgin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yaşta karşı cinse ilgi duymanız, romantik ilişki yaşamanız çok doğal. Bu dönemde yaşayacağınız ilişki türü gelecekteki ilişkilerinizi hatta evliliğinizi etkiler.

Romantik ilişkinin şu andaki akademik başarınıza da etkisi var. Bilimsel veriler romantik ilişkide sorun yaşamayan gençlerin akademik olarak da başarılı olduğunu gösteriyor. Şu andaki ilişkiniz ruh sağlığınızı, akademik başarınızı ilerideki yaşamınızı etkiliyor.”

FLÖRT ŞİDDETİ VE FLÖRT İSTİSMARI

Elif Sezgin flört şiddetini ve istismarı şöyle tanımladı:

“Flört şiddeti, romantik bir ilişkide kontrol edici, taciz edici ve saldırgan davranışlardır. Romantik ya da yakın ilişkilerde olabilir. Sözlü, duygusal, fiziksel veya cinsel istismarı veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir.

İstismar ise yakın bir partner üzerinde güç ve kontrol sağlamak için tekrarlanan bir davranış kalıbıdır. Fiziksel olarak zarar veren korku uyandıran, partneri istediğini yapmaktan alıkoyan ya da istemediği şekilde davranmaya zorlayan davranışlardır.

Genellikle erkekler flört istismarı ve cinsel istismarın en ciddi biçimlerini yapar ve genellikle kızlar daha çok korkar ve travma geçirir. Ama erkekler de flört şiddetine maruz kalabilir.”

İstismar çeşitlerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Vurmak, itmek, sallamak, sarsmak, tırmalamak, saç çekmek, kıstırmak ve çimdiklemek, boğmak, ısırmak, silahla tehdit etmek’ gibi davranışlar fiziksel istismara girer.

 ‘Benlik saygısına saldırmak, tehdit etmek, korkutmak, isim takmak, utandırmak, zorbalık, kasıtlı olarak zor duruma düşürmek, arkadaşlardan ve aileden izole etmek ise duygusal, psikolojik şiddet olarak tanımlanır.

 ‘Partneri rızası olmadan cinsel ilişkiye zorlamak; cinsel ilişki olmaksızın herhangi bir cinsel içerikli bir davranışı yapması için zorlamak cinsel istismara girer. Bu fiziksel olabilir ya da olmayabilir. Partner cinsellik yaşamayı reddederse, onu dedikodu yaymakla tehdit etmek gibi! Yine partnerine istemediği şekilde dokunmak; ‘Hayır’ı görmezden gelmekde cinsel istismardır.”

SİBER TAKİPÇİLİK / STALK YAPMAK!

Doç. Dr. Elif Sezgin sanalda ya da gerçek hayatta takipçiliğin istismar çeşitlerine değindi:

“Gizlice, sinsice takip etme bir istismar türüdür. İstenmeyen,mağdurda korkuya neden olan bir taciz ya da tehdit etme taktiğidir. Fiziksel ya da teknolojikolabilir. Örneğin sizi takip etmek veya gözetlemek ya da bunları sosyal medyada stalk yaparak gerçekleştirmek gibi.

Her 4 kadından 1’i; her 13 erkekten 1’i stalklanıyor! Teknolojik istismarda kişi partnerinin sosyal medyasındaki arkadaşlarını inceler ve hemcinslerini arkadaşlıktan çıkarır. Teknolojik istismarın bir türü de gizli takip ya da siber stalking denen durumdur.

‘Sosyal medya, cep telefonu aracılığıyla fiziksel olarak nerede olduğunuzu izlemek; mesajlarınızı okumak için hesaplarınızı hacklemek; hakkınızdaki kişisel bilgileri çevrimiçi ortamda yazmakla tehdit etmek; mesaj, e-posta, anlık ileti gibi sanal araçlarla sizi sürekli kontrol etmek’ bu kapsamdadır.  Değişik programlar var; whatsapp yazışmaları bile okunuyor, ınstagramı patlatılıyor, kişinin sanaldaki her etkileşimi izleniyor.”

Partnerinin eşyasını çalması, masraf yaptırması, borç alıp ödememesi gibi durumları ise finansal istismar olarak tanımlayan Doç. Dr. Sezgin’in Flört şiddeti ve istismarına verdiği örneklerden bazıları şunlar:

“Hayatında sadece ben olayım”; “O saatte dışarda ne işin var”; “bu saatte neden onlinesin?”; “O kıyafeti giyemezsin”; “Akrabalarınla görüşemezsin”; “Benden izin almadan gidemezsin”; “Kahkaha atarak gülme”; “Seven kıskanır”; “o erkekle ya da kadınla buluşamazsın”; “Konum at”; “Fotoğraf at”; “Benden ayrılırsan ailene her şeyi anlatırım;”; “Gece çevrim içi olmuşsun”; “O kızı facebook’tan sileceksin”; “Kadınlar da bazen dayak yemeği hak ediyor”; “bir daha o adamla görüşmeni istemiyorum”; “Beni terk edersen intihar ederim”; “Ben aradığımda o telefon açılacak”.

Flört haklarını ise şöyle tanımladı:

“Eşit olma ve saygı görme. Bedenim ve sınırlarımla ilgili karar verme. Arkadaşlarımdan ve hobilerimden ödün vermeme.  Kendime ait özel alan ve zaman. Farklı düşünme. Hayır demek.Fikirdeğiştirme. İstemediğim bir ilişkiyi sonlandırma. Korku ve baskı altında hissetmeme. İhtiyaç duyduğumda destek isteme” 

Elif Çetin flört şiddeti ya da istismarına uğrayan kişinin güvenli bir şekilde ayrılması gerektiğine dikkat çekerek gerektiğinde kolluk kuvvetlerinden yardım alınması gerektiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?