USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nilüfer’de Tohum Takas Şenliği’ne büyük ilgi!

17-03-2022

Nilüfer Belediyesi’nin en başarılı olduğu alanlardan biri de tarımsal üretime ve gıdaya yönelik uygulamalarıdır.

Nilüfer Belediyesi 2020’yi Tarım, 2021’iı Gıda, 2022’yi ise “İklim” yılı ilan etmişti…  

Tohum Takas Şenliği de tarımsal üretime yönelik faaliyetlerden birisidir.

Nilüfer Belediyesi Tohum Takas Şenliği; adı üstünde şenlik gibi geçti. Halkın ilgisi çok yoğundu.

Bursa’nın yanı sıra çevre illerden gelen üreticiler, bahçe ve balkonlarında sebze yetiştirmek isteyen vatandaşlar ata tohumlarını temin etmek için soğuk havaya rağmen uzun süre  sabırla kuyrukta bekledi.

Tohum Takas Şenliği’ni kadın dernekleri ve kooperatiflerinin açtığı stantlar ile Nilüfer Halk Dansları Ekibi’nin gösterisinin yanı sıra  Gökhan ve Enis konseriyle renklendi.

 

VATANDAŞLARIN İLGİSİ ÇOK YOĞUNDU

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Tohum Takas Şenliği’nin ilkine de katılmıştım…  Bu yılkine vatandaşların gösterdiği ilgi beklenenin çok üstündeydi.
Her yıl biraz daha gelişen, katılımcıların arttığı Şenlik’te Nilüfer Belediyesi, çoğunluğu kendi üretimi olan 40’ı aşkın çeşitten 15 bin paket ata tohumlarını halka ücretsiz dağıttı.

Tohum Takas Şenliği’nin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Belediye Meclis üyeleri, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ile çok sayıda Bursa ve çeşitli illerden gelen vatandaşlar ve üreticiler katıldı…

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Gemlik Belediyesi ve Tohumluk Vakfı tarafından açılan stantlarda da o yörelere özgü tohumlar dağıtıldı.

 

‘TARIMIN ÖNEMİ ARTIK ANLAŞILIYOR!’

Başkan Turgay Erdem, etkinlikte yaptığı konuşmada tarımsal üretimin ve yerli tohumu yaşatmanın önemine değindi:

“Pandemi ve iklim değişikliği ile birlikte bütün dünyada gıda krizinden bahsedilmeye başlanınca, son günlerde bizim ülkemizde de iktidar tarımın önemini anladı.

Biraz geç oldu ama şimdi ‘bir karış toprağınız varsa ekin, bizi üretim kurtaracak’ diyorlar.

Bu ülke tarım cenneti iken, yıllarca hibrit tohuma mahkum edildi. Yüksek maliyetler nedeniyle çiftçi üretime küstürüldü. Şimdi Pazar tezgahlarına 30 lira gibi rakamlar yazan etiketler konulunca ve vatandaş isyan etmeye başlayınca, yanlış tarım politikaları yüzünden nasıl dibe vurduğumuzu herkes anladı.

 Nilüfer Belediyesi olarak yıllardır bu konuya dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tarım yılı, gıda yılı, iklim yılı ilan ederek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz…”

 

‘ATA TOHUMLARINI YAŞATMAK’

Başkan Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gıda ve su gelecekte çok daha fazla önem kazanacak. Üretim potansiyeli bu kadar yüksek bir ülkeyi, bu kadar dışa bağımlı hale getirmek bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür.

Çok geç olmadan çiftçiyi destekleyerek üretimi artırmamız gerek. Kendi ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıdalar bırakmamız gerek…”

Ardından da yerli tohumun önemine dikkat çekti:

“Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur. Nilüfer Kent Bostanlarında üretilen 40’ı aşkın çeşitten oluşan 15 bin paket ata tohumunu, bu şenlik kapsamında dağıtıyoruz.

Bu tohumların sizler tarafından toprakla buluşturularak, çoğalmasını, yaygınlaşmasını ve insanlık var olduğu sürece yaşatılmasını diliyorum…”

Nilüfer’de tarımsal uygulamaları hayata geçiren ekibin öncüsü Arca Atay ile 2000’li yıllarda GDO’ya Hayır Platformu’nda ve EKODER’de yürüttüğü çalışmalarda tanımıştım.
Taa o yıllarda ata tohumlarının önemine dikkat çekiyordu. Halen Nilüfer Belediyesi Çevre ve Tarımsal Üretim Koordinatörü olarak görev yapıyor. Bu şenliğin başlatılmasında ve sürdürülmesinde emeği büyük. Arca Atay da yaptığı konuşmada, yerli tohumun önemine dikkat çekti…

 

TOHUM TAKASI YAPAN TEK EĞİTİM KURUMU: NOVA OKULLARI



Tohum Takas Şenliği’nde ata tohumlarını takas için stant açan tek eğitim kurumu Nova Okulları oldu.

 Nova Okulları kurucusu Canan Topsakal, Bitki Bilimi ve Fitoterapi Eğitmeni Nida Kuman ve Okul öğrencilerinin hazır bulunduğu tohum takasında öğrenciler Nova Ekobahçe’de kendi ektikleri ve hasadını yaptıkları çeşitli sebzelere ve aromatik bitkilere ait tohumları isteyen herkese ücretsiz dağıttılar.

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Canan Topsakal şunları söyledi:

“Her ülke o ülkede yaşayanların beslenmesini sağlayacak düzeyde tarımsal üretimini, tohumunu sağlamak zorunda. Bu bağlamda öğrencilerin ilkokuldan itibaren tarım ve bitki deri görmeleri sağlıklı gıdanın farkına varmaları, sürdürebilir bir yaşam döngüsü için çok önemli!
Küresel ısınmanın ve savaşların dünyamızı tehdit ettiği bu dönemde herkesin el ele vererek ürettikleri tohumları takas ederek, kırsal alanda tarlalarında, kentlerde bahçe ya da balkonlarında bitkisel üretim yapması teşvik edilmeli.

Nova Okulları olarak tohumun bir ülkenin bağımsızlığındaki öneminin farkındayız. Öğrencilerimizle birlikte Tohum Takas Şenliği’nde yıl boyu Ekobahçe’mizde ürettiğimiz tohumları halkımıza dağıtırken, öğrencilerimizin gözlerindeki ışıltı görülmeye değerdi. Üretmenin ve paylaşmanın keyfini yaşayan öğrencilerimiz 500 poşet tohumu 15 dakikada dağıttılar.”

Eğitmen Nida Kuman da Nova Okulları olarak öğrencilerle birlikte böyle bir etkinlikte tohum takası yaparak yer almaktan mutlu olduğunu söyledi. Kuman “Ata tohumları çok önemli; dışa bağımlı olmayan sürdürülebilir tarım anlamına geliyor. Bugün bir hayalimi gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluyum. Öğrencilerimiz kendi ürettikleri bitkisel ürünlerin tohumlar ile bu şenlikte yer aldılar” dedi…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?