USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İlaçtaki sıkıntı vatandaşı vuruyor!

10-01-2022

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin bu durumu “Halk Sağlığı ertelenemez, acil önlem alınmalı” şeklinde değerlendirerek şu açıklamada bulundu:

“Ülkemizin önemli ilaç firmalarından biri tarafından 7 Ocak 2021 tarihinde Ecza Depolarımıza gönderilen bir mesaj maalesef eczacılık camiasında şok etkisi yaratmıştır.

Firmanın bir süredir depolara vermediği ilacı, 10 Ocak Pazartesi gününden itibaren SGK’ya taahhüt ettiği ıskontoyu uygulamadan depolara göndereceğini öğrendik.

Sonuç olarak bu ilaca ulaşmak isteyen vatandaşlarımız, artık maalesef kutu başına 116 TL’ye varan ekstra bir fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklardır.

Kan sulandırıcı olarak kullanılan bu ilacın Kovid tedavisinde hayati öneme sahip olması, yapılan bu değişikliğin yaratacağı olumsuz sonuçlar nedeniyle halk sağlığı adına bizleri endişelendiriyor.

Tüm dünyanın Kovid belası ile uğraştığı bir dönemde, böylesi bir hamlenin ne kadar vicdani olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyor gerek ilaç firmasının gerekse kamudaki yetkililerin acilen bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyoruz.”

ECZACI İLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA KALIYOR!

Okan Şahin ile görüştüm; “Zaten ilaç teminindeki sorundan dolayı vatandaş ile karşı karşıya kalıyorduk.  Üstüne bir de böyle bir sorun eklendi. Vatandaşa da yazık. Eczacıya da yazık. Vatandaş ile eczacı karşı karşıya getiriliyor.

Söz konusu ilaç, Kovid tedavisinde pıhtı atmayı önlemek için kullanılan çok önemli bir ilaç. Vatandaş mecburen almak zorunda kalacak! İstenecek fark da az değil, 116 TL” dedi.

Eczanelerde bazı ilaçlar bulunamıyor. Kullandığım tansiyon ilaçları resmi reçetelenmesi ikişer kutu kadar! Bitmeden yenisini yazdırmanız mümkün değil. Bir ara ilaçlarımdan birisi piyasada yoktu! İlaçsız kalırım diye korkudan, parasını ödeyerek alıp tansiyon ilaçlarımı yedekliyorum.

DEPOLARDA 100 İLAÇTAN 22’Sİ YOK!

Okan Şahin’e eczanelerde bulunamayan ilaç sıkıntısında son durumu, bulunamayan ilaçların arasında hayati öneme sahip olanların olup olmadığını sordum… Şöyle yanıtladı:

“İlaç teminindeki sıkıntı had safhada. İlaç depolarından aldığımız bilgilere göre her 100 ilaçtan 22’si bulunamıyor.

Grip ilaçları, öksürük şurupları, çocuk şurupları bile bulunamıyor. Hayati öneme sahip ilaçlar da var aralarında. Skala çok geniş.

Özellikle nöbetlerde çok sorun oluyor. Gelen reçetedeki 5 ilacın 3’ü eczanede yok. Depoda da yok. Vatandaş eczane eczane ilacı bulabilmek için dolaşıyor.”
Özetle mevsimsel hastalıklar nedeniyle en fazla reçete edilen ve en fazla kullanılan ilaçların önemli bir kısmı eczanelerde bulunamaz hale gelmiş durumda.

Okan Şahin bir başka hususa da dikkat çekti:

“Bazı ilaçlarda da şöyle bir durum var; şehrin ihtiyacı o ilaçtan 2 bin kutu; ama firma 20 kutu gönderiyor; tepeden bakınca, ilaç var mı, var?

Ama o 20 kutu kimi zaman bir günde bitiveriyor. Eczacı ile vatandaş karşı karşıya geliyor. Depoda yok, eczanede yok!  Depoda yoksa eczacı ne yapsın? Eczaneler olan ilacı veriyor zaten.”

İLAÇTA SABİT KURDA 1 EURO = 4,57 TL!

Şahin, İlaç firmalarının Şubat 2022’deki Euro güncellemesini beklediklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Döviz kurlarındaki artış ortada. İlaç’ta geçen sene şubat ayında Euro 4,57 olarak belirlenmişti. İthal hammadde kullanan ilaç firmalarıyla, ilaç ithal eden firmalar depolara ilaç vermiyor. Bu sorunun Şubat 2022’deki güncellemeden sonra çözüleceğini umut ediyoruz.”

Sağlık Bakanlığı her yıl ilaçları fiyatlandırırken sabit bir Euro kuru belirliyor. Ve ilaç firmalarının Türkiye’de satacağı ithal ilaçların fiyatı bunun üzerinden saptanıyor. Sabit Euro kuru geçen sene 4,57 TL idi… An itibariyle 15,77 seviyesinde…
Sabit kur ile gerçek kur arasındaki makas açıldıkça bulunamayan ilaç sayısı da artıyor… Hammaddesi ithale dayalı ya da ithal ilaç şirketleri zarar ettiklerinden iç piyasaya ilaç vermiyor. 

Şubat ayındaki güncelleme de ilaçtaki sıkıntıyı çözer mi? Eczacılar kur güncellemesi belli dönemlere yayılırsa ancak sıkıntının çözülebileceği kanaatinde…

Şu da net; Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları şubat ayında ilaç kurunda uzlaşana dek sorun sürecek…

Sorunun 2021’de ve şu anda derinleşmesinin en büyük nedeni ise döviz kurlarındaki artış

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?