USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Grip aşısı bilmecesi!

15-10-2021

Geçen sene grip aşısına erişemedik. Türkiye’ye kısıtlı sayıda grip aşısı geldi ve Sağlık Bakanlığı tarafından e-nabız sistemine kişinin risk durumuna göre ücretsiz grip aşısına erişimi kayıt edildi. Aile hekimleri sistem reçetesine yazdı; depolar eczanelere aşı kotası uyguladı. Geçen sene “riskli hastalar”a aşı hakkı tanındı. Bu sene ise risk derecesi “Çok yüksek”e yükseltildi!

 Diyelim ki birkaç kronik hastalığınız var, sürekli kullandığınız ilaçlar için rapor almamışsanız, Sağlık Bakanlığı’na göre siz çok yüksek riskli bir yana, risklihasta biledeğilsiniz.

Geçen sene grip aşısına bazı vatandaşlar ücretsiz erişirken, bazıları ise parasıyla bile satın alıp yaptıramadılar.
Bu yıl ise grip aşısı tüm eczanelerde var; mahallemdeki eczanede fiyatı 85 liraydı. Ancak reçetesiz aldığınızda, hiçbir sağlık kuruluşu size bu aşıyı yapmıyor.

Kovid öncesinde grip aşısını eczanelerde yaptırıverirdik. Şimdi kimse yapmıyor! Bu nedenle aile hekimine yazdırmak zorundasınız. Ben bir şekilde aşıyı da alırım, yaptırırım da… Ama sıradan vatandaş ne yapacak?

 Kimilerine göre yiyip içtiği yerde verdiği bahşiş bile değil, ama mesela kronik hastalıkları olan belli yaş üstündeki emekli vatandaş için 85 ile 117 lira tutan aşı bedeli çok para! Asgari ücretli için de öyle! Zaten hayat pahalılığı aldı başını gitti!

ÇOK YÜKSEK RİSK GRUBUNUN KAPSAMI PAYLAŞILMALI!

Tam da bu konuyu yazmayı, ilgili meslek oda temsilcilerini aramayı düşünürken, Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan grip aşısındaki açmaza değinen bir basın açıklaması yaptı…

Alpaslan Türkkan diyor ki:

“Grip mevsimi geldi. Sağlık Bakanlığının grip aşısı için belirlediği risk grubundaki 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan vatandaşlar grip aşılarını reçete ettirmek için Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvuruyor.

Ancak aşıya ulaşabilen kişi sayısı çok az, pek çoğu aşı olamadan ASM’den ayrılıyor. Sebebiyse Sağlık Bakanlığı’nın geçen sene olduğu gibi bu sene de aşı planlamasını farklı kriterlere göre yapması. Aşıya şu anda sadece ‘’çok yüksek risk grubunda ‘’ olanlar ulaşabiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği ‘’çok yüksek risk grubunu’’ hangi hastaların oluşturduğu ise bilinmiyor. Grip aşısı olmak için bekleyen ‘’risk grubundaki’’ vatandaşlara ne zaman aşı sırası geleceği ve bakanlığın elindeki aşıların risk grubundakilerinin ne kadarını aşılamaya yeteceği de diğer bilinmeyenler.

 Sağlık çalışanları bu çok bilinmeyenli pandemi ortamında canını dişine takmış çalışırken, bir de hastalarının grip aşısıyla ilgili sorularını yanıtlamakla uğraşıyor. Ama yanıtlayamıyor çünkü şu anda hangi kriterlerle grip aşısı ödendiğini bilmiyor.”

AŞILAR HAYAT KURTARIR

Türkkan bakanlığın “Çok yüksek risk grubu”nun kriterlerinin hangi bilimsel verilerle oluşturduğunu kamuoyu ile paylaşması gerektiğine dikkat çekerek “Grip aşısı olmak için bekleyen milyonlarca insan ne zaman kendilerine aşı sırası geleceğini bilmelidir.

Pandeminin yoğunluğunun arttığı şu günlerde vatandaşların birkaç gün arayla ASM’lere aşı kontrolü yaptırmak için gelerek hastalık riski almaları engellenmeli ve özveriyle çalışan sağlık personelinin iş yükü arttırılmamalıdır” diyor.

Alpaslan Türkkan Dünya sağlık örgütünün 6 aydan büyük herkesin grip aşısı önerdiğine dikkat çekerek uyarıyor:

“Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan büyük herkesin grip aşısı olmasını öneriyor. Covid-19 aşısı yapamadığımız çocuklarımızın grip aşısı yaptırmaları bu sene daha da önemli. Ancak biz henüz risk grubumuzu bile aşılayamıyoruz.

 Parayla aşıya ulaşmak isteyenler ise 117 TL ödeyerek aşılarını yaptırabiliyorlar. Sağlıkta eşitsizliklerin pandemiyle görünürlüğü daha da artmışken grip aşısına ulaşmak da bu eşitsizliklerden birine dönüşüyor.  Aşılar hayat kurtarır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmada aşılara eşit ve ücretsiz ulaşmak herkesin hakkıdır. Devlet bu hakkı korumalıdır.”


MERAL AKŞENER PAZAR GÜNÜ ORHANGAZİ’DE

İyi Parti Bursa İl Başkanlığı milletvekilleriyle, il ve ilçe teşkilatlarıyla tam kadro sahada “1 Gecede 1 İlçe, 17 Gecede 17 İlçe, 712 Köy” programını hayata geçiriyor.

İyi Parti Bursa İl Başkanlığı’nın bu çalışmasına parti Genel Başkanı Meral Akşener’den de destek geldi. 16 Ekim 2021 Cumartesi günü yapılacak olan Orhangazi Programı’na Meral Akşener de katılıyor. Akşener önce ilçe merkezinde Orhangazililer ile buluşacak, ardından da Yeniköy’e giderek vatandaşın derdini dinleyecek…

İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, 3 ay sürecek olan proje kapsamında Bursa’nın 712 köyünün tamamına gideceklerini açıkladı. Seçim zamanı bile partilerin bu denli geniş kapsamlı bir etkinlik düzenlediklerini varsa da duymadım.

İlk olarak Karacabey’in 64 köyünü aynı gün içinde ziyaret ettiler. Ardından Mudanya’nın 37; Gemlik’in 22 köyünü aynı gün içinde dolaştılar.

İyi Partililer; gittikleri ilçelerde önce merkezde nokta miting yapıyor, çarşı gezisinde esnafı ve vatandaşı dinliyorlar. Ardından da gruplar halinde köy ve mahalleleri ziyaret ediyorlar.


İl Başkanı Selçuk Türkoğlu öncelikli hedeflerinin siyaset olmadığını, vatandaşın, çiftçinin dertlerini dinlediklerini, onların sorunlarını ve taleplerini raporlayıp genel merkeze ilettiklerini anlatıyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?