USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Metal işçileri: “Sesimizi yer, gök, su dinlesin!”

03-10-2021

Genel Kurul’a ilgi büyüktü. Nereden bakarsanız bakın Bursa’da en azı lise mezunu olan  50 bin metal işçisi aileleriyle birlikte 200 bin kişiyi doğrudan etkiler. Anne, baba, nine, kardeş, eş ve çocuklarıyla yakın arkadaşlarını da kattığınızda 500 bine yakın etkileşimi yüksek bir kitle çıkar karşınıza… 
Genel kurula Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Ahmet Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İyi Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, Türk İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, Türk-İş’e bağlı sendika şube başkanları ve  çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile Türk Metal şube başkanları, sendika üyesi metal işçileri, işveren temsilcileri  katıldı…

(CHP’nin Kestel, Gürsu, Yıldırım ilçelerinden katılımı göremedim. Belki de oradaydılar, kalabalıktan görememiş de olabilirim. Eğer katılmadılarsa onların eksikliğidir, zira  metal işçilerinin büyük çoğunluğu buralarda yaşar. Nilüfer’de daha ziyade beyaz yakalılar vardır. Yine de Fırat Yılmaz oradaydı. Milletvekilleri zaten CHP Genel Merkezi’nin Bolu’da düzenlediği kamptaydı.)

Kongre tam bir Türk Metal gövde gösterisi şeklinde geçti. Sendika üyesi metal işçileri çok coşkuluydu.  Gerek Pevrul Kavlak’ın gerekse Selda Tekman’ın konuşması sık sık sloganlarla kesildi.

Salonda Türk Metal ve Türk Bayraklarını dalgalandıran işçiler sık sık, Türk Metal nerede biz oradayız”; “İşte sendika, işte başkan”; “Hep beraber, hep beraber, hep beraber Türk Metal”; “Direne direne kazanacağız”; “İnadına sendika, inadına Türk Metal” sloganları attılar…

Ve…  Birkaç kez de “Güneş ufuktan şimdi doğar, Yürüyelim arkadaşlar. Sesimizi yer, gök, su dinlesin; Sert adımlarla her yer inlesin” marşıyla salonu gerçekten de inlettiler…

‘HEPİMİZ EMEKÇİYİZ, HEPİMİZ TÜRK METALLİYİZ”

 Açılış konuşmasını yapan Selda Tekman tüm konuk ve katılımcıları selamladı…
“Sözlerim, yalnızca bana ait değildir.Sözlerim, Türk Metal’e üye 25 bin kadın emekçinin de sözleridir…”diyen Tekman şunları söyledi:

“Üstlendiğimiz sorumluluğu, el ele, omuz omuza vererek taşıyacağız.Her zaman, her dakika, her an, işimizin başında, sizin yanınızda olacağız. Emin olun ki, bu yalnızca benim değil bütün kadın üyelerimizin sesi ve inancıdır…”

Tekman “Hepimiz, yeni bir mücadelenin başlangıcındayız. Hiçbirimiz bu mücadeleye kadın ya da erkek olarak katılmıyoruz.Hepimiz emekçiyiz…Hepimiz Türk Metalliyiz” mesajını verdi… 

Şube olarak 10 işyerinde 3 bin 803 üyeleri olduğunu anımsatarak şöyle konuştu:

“İşyerlerinin sayısını arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz.Türkiye’de, örgütlenmeyi bekleyen 1 milyon civarında metal işçisi var.Çok zor koşullarda ve güvencesiz çalışanbu emekçi arkadaşlarımızın önemli bir kısmı da Bursa’da.

Onlara dokunmaya ve Türk Metal’i anlatmaya başladık.Şu ana kadar attığımız adımlar, giderek sıklaşacak ve çoğalacaktır.

İlk hedefimiz, mevcut iş yerlerimizdeki huzuru, çalışma barışını korumak, sonra da bu mutlu arkadaşlarımızın arasına yenilerini eklemektir.”

Selda Tekman konuşmasını Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın 8 mart 2019’da yaptığı konuşmadan alıntıyla sonlandırdı:

“O konuşmada dediniz ki; ‘Bizim sendikal anlayışımız sadece tezgah başında bir ekonomi yaratanEmekçi kadınlarla sınırlı değildir.Bizim sendikal anlayışımız hiç yoktan bir ulus yaratan, kurtuluşa verdikleri can ve kuruluşa verdikleri emekle anamız, bacımız, yârimiz, kızımız olan bütün kadınlar içindir.’ Biz Türk Metalli kadınlar olarak bu sözlerden aldığımız ilhamla her azman sizin ve sendikamızın yanında işimizin başında olacağız…”

“BİZ YENİLİKLERİN SENDİKASIYIZ!”

Pevrul Kavlak’ın Divan Başkanlığına seçildiği genel kurulda, Divan Başkanvekillikleri Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ ile Bursa Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem’den  kâtip üyeliklerise  Gülay Kaderli ile Alper Öztürk’ten oluştu.
Divan Başkanı olarak söz alan Pevrul Kavlak Türk Metal Sendikası’nın ilklerin ve yeniliklerin sendikası olduğuna vurgu yaptı:

 "Biz klasik bir sendika değiliz. En büyük kitle sendikasıyız. Yeniliklerin sendikasıyız. İş toplu sözleşme yapmaya, direnmeye gelince, kimse sırtımızı yere koyamaz. Biz değişiklikten, dönüşümden yanayız. Yıllar önce sosyal sendikacılığı hayata geçirdik. Üyelerimiz 5 kuruş vermeden 5 yıldızlı otelde tatil yaptılar. 29 bini bulan kadın üyelerimiz bizim baş tacımız…

 Yeni kurduğumuz Bursa Şubemizin çiçeği burnunda başkanı Selda Tekman'ın bu başarısı, bütün kadın üyelerimize örnek olacaktır. Selda kardeşimi kutluyorum.

Türk Metal'e yürekten bağlı, çalışkan, dürüst, yeniliklere ve kendini geliştirmeye açık, belki de en önemlisi, emek mücadelesini hayat mücadelesi haline getirmiş her kadın üyemizi, bu sürece davet ediyorum ve onların, sendikamıza yapacağı katkıların bizim için çok değerli olduğuna bütün kalbimle inanıyorum…”

‘TEDBİR ALDIK, MESS İLE ANLAŞMA YAPTIK, KİMSE İŞTEN ATILMADI!”

Salgın koşullarına rağmen 64 işyerinde 25 bin işçiyi Türk Metal üyesi olarak sendikal harekete kazandırdıklarını söyledi… Kavlak şunları söyledi:

“Daha kimse salgının ne olduğunu anlamamışken, biz harekete geçtik. Bu can pazarında üyelerimizi nasıl korumalıydık? Kimse neyin ne olduğunu bilmezken, 2020 Mart ayı bitmeden MESS ile anlaşma yaptık. Bu süreçte kimse işten çıkartılmadı. Kronik hastalığı olan yüzde 17’lik kesim yani 35 bin kişi evde kaldı, ücretini tamamını aldı. Biz  kimsenin ekmeğini küçültmedik, kimseyi işten attırmadık. Tamamlayıcı sağlık sigortasına Kovid-19 ‘u eklettik…”

‘BİZ ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK, ŞİMDİ SIRA SİZDE!”

Pandemi nedeniyle her kesimin olumsuz etkilendiğini belirten Pevrul Kavlak şöyle konuştu:

“Biz işverenlerimize şunu söylüyoruz. Evet, pandemi koşulları herkesin belini büktü. İşler azaldı, ihracat daraldı, tedarik zincirinde sorunlar yaşandı. Evet, bunları biliyoruz. Biz de bu ülkede yaşıyoruz, ancak siz de şunu iyi bilin ki, bu ülkede herkes evindeyken, karantinadayken, hastalıktan korkarken, kaçarken, biz kaçmadık. Tezgahımızın başındaydık.

Ülkemiz ekonomisini ayakta tutmak için, sanayi üretimine destek olmak için, sizin karlarınız için, canımız pahasına çalıştık, biz ölümüne çalıştık. Bu toplu sözleşmede sloganımız budur. Biz ölümüne çalıştık, Şimdi sıra sizde. Bize borcunuz var. İşverenlerimizin, çarkları dönenlerin, bize borcu var. Bu ülkeyi yönetenlerin, ülkemizin birliği, beraberliği için şehit olan Ahmetlere, Mehmetlere olduğu kadar, ekonomiyi ayakta tutmak için hastalanıp iş başında şehit olan Covid-19 virüsü nedeniyle can veren o kardeşlerimize, canlarımıza, herkesin borcu var. "

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?