USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkkan: ‘Aşı tereddüdü doğru anlatımla çözülür’

09-09-2021

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ile Kovid-19 salgını, okulların açılması ve aşılama süreci üzerine konuştuk…

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan aynı zamanda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi… Dolayısıyla hem meslek odası başkanı hem de bir bilim insanı olarak görüşüne önem veriyorum…

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan özellikle aşı yaptırmaktan kaçınan vatandaşlara yönelik farklı bir bakış açısı sundu. Şöyle ki:

“Aşının olmadığı, bulmakta-almakta sıkıntı çektiğimiz günlerde aşıya güveni konuşuyorduk. Şimdi ise yoğun olarak aşı tereddüdü ve reddini konuşuyoruz.

Bilime ve akla dayanmayan, zaman zaman da bilimsel veriyi eğip bükerek oluşturulan gerçekdışı haberler hem aşı reddine hem detereddüdüne neden oluyor.

 İlk günden beri toplumla paylaşılan eksik/yanlış bilgi pandemi ile mücadelemizde büyük sorun yarattı….

Bu noktada bizim için öncelikli olan aşı tereddüdüdür. Görüyoruz ki; aşıya yönelik bilimsel bilgi açık biçimde ve uygun dil kullanılarak anlatıldığında halkımız aşı oluyor.

Bunu çok sayıda vatandaşımızda yaşadım.

 Aşı tereddüdünün temel nedeni; toplumun doğru bilgiye ulaşamaması olarak görünüyor. Toplumun doğru bilgi ile buluşturulması konusunda yetersiz kalınmış olması yüksek oranda tereddüt oluşturdu.

Bu da Covid-19 ile mücadelemizin kurtuluşu olan aşı oranlarının düşük kalmasına neden oluyor…”

SAĞLIK BAKANLIĞI AŞI TEREDDÜTÜNE YÖNELİK UYGUN YÖNTEM BULMALI!

Başkan Türkkan, ardından da Sağlık Bakanlığı’na önerilerini gündeme getirdi:

“Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, kamu yöneticilerinin aşı tereddüdünü yok etmek için uygun yöntemler seçmesi ve kullanması için kaybedecek zamanı yoktur.

 Sağlık Bakanlığı bu konuda deneyimlidir. Sağlık Bakanlığı geçmişte sigara bırakma kampanyasında izlediği yöntem ve uygulamaları ile başarılı sonuçlara erişmişti.

Sağlık Bakanlığı bu deneyimini kullanmalı ve aşı tereddüdünü ortadan kaldırmak için bilimsel yöntemler kullanmalıdır…”

 

‘12-14 YAŞ GRUBUNA AŞI TANIMLANMASI DAHA ERKEN YAPILMALIYDI’

Kendi çocuğuna okullar açılmadan bir gün önce aşı yaptırdığını anlatan Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan 12-15 yaş grubuna aşı tanımlanmasında geç kalındığına da dikkat çekti:

“Okullar 6 Eylül günü açıldı. 12-15 yaş grubuna da 5 Eylül günü aşıları tanımlandı.

Yani okullar açılmadan bir gün önce pazar günü. Nasıl bir planlama ve strateji izlendiği konusunda fikir yürütmek zor.

Bu yaş grubu, okul açılmadan on beş gün önce aşılanmış olsa okulda ve dolayısıyla toplumda hastalığın yayılma olasılığı azaltılmış olurdu.

Neden okullar açılmadan önceki gün beklendi? Bunu anlamak mümkün değil.

 Basit bir planlama hatası olamayacak kadar büyük bir sorun olan 12-15 yaş grubu aşılamasının tüm boyutları ile değerlendirmeye ihtiyacı vardır…”

 

 ***

ZEKİ MÜREN REKLAMINA BİR TEPKİ DE AİLESİNDEN

Muhtelif sinema filmlerinde Zeki Müren'i oynayan Çağlar Çorumlu bir reklam filminde ünlü sanatçıyı canlandırdı. Ancak kamuoyunda tepkiler oluştu. Bir tepki de Bursa’daki akrabalarından geldi. Özlem Güner; özenle kaleme aldığı metini sosyal medya hesabından paylaşarak üzüntülerini bildirdi:

Zeki Müren'in Ailesiyiz ve baş tacımız olan sevenlerinden gelen üzüntü ve sitem dolu mesajlar paylaşımlar bizi derinden üzdü.

Hatta Evrensel Sanatçı kimliğine sahip , son derece büyük devrimlere,  onurlu işlere imza atan , Gazilerimizin göğüslerindeki madalyalara bile ‘Adım saklı kalsın’  diyerek sahip çıkan ,  Çanakkale Anıtı’nın yapımında çok büyük rol oynayan ve neredeyse tamamının yapımını üstlenen , tüm malvarlığını Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı’na bağışlayan binlerce aileye gence ışık olan , ülkemizin  çok büyük değeri  Sanat Güneşimizi , bir bu kadar değerli kurumumuz olan İş Bankasının,  sevenlerini ve bizleri üzecek şekilde bir reklamda karikatürize eder bicimde kullanmış olmasını üzüntüyle karşılıyoruz…

Ve bunun bir an önce hepimizi mutlu edecek bir çözüme kavuşturulacağı inancını taşıyoruz, Atamızın ve Güneşimizin adına ve mirasına değerlerine yakışan biçimde. Sevgimizle. (Pek tabii ki Zeki Müren sevgisi ve özlemiyle reklamı sevmiş olanlara da sevgi ve saygımızla…)”

 ***

‘NECATİBEY KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BOŞALTILDI!

Bursa’da depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okullara 1929 yılında açılan ve ilk beton binası 81 yıl önce yılında yapılan Necatibey Kız Teknik ve Meslek Lisesi de eklendi. Öğrenciler başka okullara yönlendirildi.

Ben de ortaokulu Necatibey’de okudum. O zamanki adı Necatibey Kız Enstitüsü’ydü. Dönemin koşullarına göre çok modern bir okuldu. Geniş bir bahçesi, jimnastik salonu, yemekhanesi, kantini, tiyatro ve konferans salonu, anaokulu ve kreşi vardı.

Müdürümüz Suzan Ostrava’ydı, çok disiplinli, gösterişli bir kadındı. Kara ve sarı muavinlerimiz vardı. Tarih dersimize Dede lakaplı Ali Galip Özdemir girerdi. Beden öğretmenimiz Fisun Tolon’du. Matematik öğretmenim Hüsmen Sertler’di… Türkçe öğretmenim Sevim Hanım’dı… Hepsi de bende iz bırakaniyi eğitmenlerdir. Ölenlere rahmet, yaşayanlara sağlık diliyorum.
 Necatibey Kız Meslek Lisesi’nde uzun süre müdürlük yapan emekli öğretmen Şenel Uslu okulun yıkılmasına yönelik kaygılarını şöyle dile getiriyor:

“Bugün okullar açıldı, ama okulumuz bir başka okulda eğitim öğretim yapacak. Gerekçe güçlendirme. Bir buçuk yıldır boş olan okulları bu hafta güçlendirmeye almak kısmından geçtik, bizim kaygımız okulumuzun tümüyle yok edilmesi.

1929 yılında açılan bu kurumun yıkılmasa bile, tarihi dokunun zarar görmesi tüm camiamızı tedirgin etmektedir. 1999 depremi sonrasında yapılan denetimlerde okul binamız son derece sağlam bulunmuştur. Umarım biz haksız çıkarız ve bir yıl sonra Necatibey Meslek Lisesi tüm ihtişamıyla bizi Selamlar…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?