USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Birikmiş elektrik faturalarında taksitlendirme sürüyor!

12-08-2021

Konuklar Limak Enerji Uludağ Elektrik Perakende Satış AŞ’den olunca haliyle söz salgın koşullarında elektrik tüketimine geldi.

Genel Müdür Ali Erman Aytaç pandeminin ilk döneminde yani 2020 Mart’ından itibaren  özellikle de kapanmalar, uzaktan eğitim, evde çalışma gibi nedenlerden dolayı konutlardaki elektrik tüketiminin arttığını anlatırken, sanayide, özellikle de ticarethanelerde idari kapanmalar nedeniyle yüzde 30’un üzerinde düşüş yaşandığını anlattı… Temmuz 2020’de başlayan normalleşme ile sanayi ve ticarethanelerde elektrik tüketiminin arttığını; salgın koşullarına rağmen 2020 yılsonunda elektrik tüketiminde 2019 yılı düzeyine ulaşıldığını söyledi…

ABONELİKLERDE DÜŞÜŞ VAR
Öte yandan…
Salgın döneminde tayinler durdu; üniversiteler kapandı. Bu durumun elektrik abonelerini nasıl etkilediğine gelince;

Ali Erman Aytaç şu bilgileri paylaştı:

“Salgın koşulları tayinler durduruldu. Bu da taşınmaları ve yeni abonelikleri etkiledi. Ayrıca üniversite öğrencileri de ailelerinin yanına döndüler. Onlarda da taşınma konusunda halen bir kararsızlık var. Bursa, Çanakkale, Balıkesir’de aboneliklerde eski yıllara göre düşüş var…”
Elektrik fatura ödemelerinde düşüşlere gelince; Aytac’ın verdiği bilgilere göre; kapanma dönemlerindeki gelirlerdeki düşüş ödemelere de yansımış; yani borç bakiyelerinde artış oluşmuş…

48 MİLYON LİRALIK TAKSİTLENDİRME İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİ!

Ancak, Lİmak Enerji Uludağ Elektrik Perakende Satış AŞ bu dönemde tüketicilere ödeme kolaylığı sağlamış… Genel Müdür Aytaç şunları söyledi:

“3, 4 ay fatura ödemeleri birikenler vardı. Geçen sene Temmuz ayında başladık ödemelerde taksitlendirme kolaylığına, halen devam ediyor.

5 bin liranın altındaki borçları internet sitesinden online başvuru yaparak taksitlendirilebiliyor. 5 bin liranın üstündeyse işletmeye gelip işlem yapması gerekiyor.

Geçen sene 3 ile başlayan taksitlendirme 4’e çıktı. Şu ana kadar 40 binin üzerinde kişinin birikmiş faturalarında 48 milyon liralık taksitlendirme işlemi gerçekleşti.  Vatandaşın yüzde 75-80’i ise yapılandırma taahhüdünü yerine getiriyor.”

 

PANDEMİDE ÖDENEMEYEN FATURALARA DESTEK

Ali Erman Aytaç ‘Askıda fatura’ uygulamasına değinerek “Bursa’da 2, 3 hayırsever iş insanı bütçe ayırdılar; pandemi nedeniyle fatura ödeme zorluğuna düşen vatandaşların faturalarını ödemek istediler. 3 bine yakın kişiyi seçtik” deyince hemen kriterlerini sorduk:

Biz faturalarını düzenli ödeyip de salgın döneminde ödeyemeyenlerden seçtik. Vatandaşlara da faturalarının hayırsever iş insanları tarafından ödendiğini bildirdik. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi de pandemi nedeniyle ödenemeyen faturalar için 3 milyon liralık bütçe ayırdı. Kestel Belediyesi de 500 bin lira tahsis etti. Burada da kişileri benzeri metotlarla saptadık…. Kestel’de herkesin birikmiş elektrik faturası ödendi. Borçlu mesken abonesi kalmadı. Hatta kahvehane gibi küçük esnafın da borçları ödendi…”

YEŞİL DÖNÜŞÜM ORMANLARI

Limak Enerji Uludağ Elektrik’in toplumsal fayda projeleri vardı. Pandemi yüz yüze yapılan projeleri sanala taşımış; mesela Enerji Verimliliği Deney kitapları dijitale taşınmış; orada yarışmalar düzenlenmiş…
Ayrıca kuruluş her yıl ne kadar kağıt harcanıyorsa; onunla orantılı Yeşil Dönüşüm Ormanı Kuruyor. Gemlik Serbest Bölge ve Çanakkale’den sonra bu yıl Balıkesir Avşa’da orman sahası oluşturulmuş. Tüm işletme merkezlerinin önünde sokak hayvanları için mama ve su bulunduruluyor.

Enerji Danışmanlığı konusu ise başlı başına bir yazı konusu olduğundan onu başka bir zamana bıraktım.

ELEKTRİK KAÇAĞI SIFIRA YAKIN!

Kaçak kayıp meselesine gelince… Genel Müdür Ali Erman Aytac Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de kaçak elektrik kullanımının neredeyse sıfır düzeyinde olduğunu; son iki sene Türkiye’de en az kaçak ve kayıp elektrikte birinci sırada olduklarını; bu yıl Çanakkale ve Balıkesir’de arazinin çok geniş olmasından kaynaklı kayıplar nedeniyle üçüncü olduklarını anlattı…

FATURA ÖDENMEYİNCE ELEKTRİK HEMEN KESİLMİYOR!

Son yıllarda faturada ödeme tarih seçimini vatandaşa bıraktıklarını anlatan Aytac, faturalarını düzenli ödeyen tüketicilerin ödemesini iki ay beklettiklerini, kesme işleminin 600-700 bin iken 200 bine düştüğünü yüzde 85’inin 2 fatura olmadan kapanmadığını söyledi…

Zaten evlerde hayat devam ettiğinden vatandaşın yüzde 60-70’inin kesme işleminin yapıldığı gün ödemeyi yapıp elektriği açtırdıklarına dikkat çeken Aytac, elektrik faturasını ödemeyen işletmenin zaten ticari faaliyetinin kalmadığını vurguladı. Kesilip de açılmayan elektrik abone oranının yüzde 3 civarında olduğu bilgisini paylaştı.
Bursa’da kaç abone olduğuna gelince; Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale’deki toplam abone sayısı 3 milyon! Bursa ise tam bunun yarısı; 1,6 milyon!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?