USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TÜMA 2021 araştırmasına göre üniversiteler uzaktan eğitimde sınıfta kaldı!

07-08-2021

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ ve Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından kuruldu…

Türkiye’de üniversite ve yükseköğretim üzerine bağımsız araştırmalar yapan bir laboratuvar…

Kurumsal internet sitesinden ( https://www.uniar.net/) anlaşılacağı üzere herhangi bir Avrupa Birliği ya da uluslararası bir organizasyondan herhangi bir hibe ya da destek almadan faaliyetlerini sürdürüyor.

Laboratuvarı kurup bu çalışmayı yürütenler masrafları kendi imkanları dahilinde karşılıyorlar…
Amacı ise yaptığı araştırmalarla Türk Yükseköğretim sisteminin gelişimine katkı sağlamak.

ÜniAr araştırma sonuçlarını rapor olarak kamuoyu ile paylaşıyor…

2021’de yapılan Türkiye Üniversiteleri Memnuniyet Araştırması’nın (TÜMA) değerlendirmesine uzaktan eğitim de katılmış:

TÜMA 2021‘Uzaktan eğitim koşullarında’ Türkiye’deki üniversitelere yönelik   uşu sorulara yanıt arıyor:

” Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerini öğrenme deneyimleri açısından memnunedebilmekte midir?

Kaliteli, erişilebilir ve kullanışlı bir uzaktan eğitim ve dijital öğrenme alt yapısınasahip midir?

Kurumun yönetimi ve işleyişi açısından öğrencilerin taleplerini hızlı ve memnuniyetverici düzeyde karşılayabilmekte midir?

Uzaktan öğrenme ortamları, imkân ve kaynaklar açısından zengin bir çeşitliliğe sahipve yeterli midir?

Öğrencilerin kişisel gelişimini ve gelecekteki kariyerlerini destekleyebilmekte midir?”

198 ÜNİVERSİTEDEKİ 42 BİN 353 ÖĞRENCİDEN VERİ TOPLANMIŞ!

ÜniAr; şöyle bir değerlendirmeye yer veriyor:

“TÜMA, üniversitelerin öğrenci deneyimlerini ve memnuniyetlerini fark etmesi ve buşekilde daha öğrenci merkezli bir üniversite anlayışının yerleşmesi açısından önemlidir…”

Araştırma Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İstatistiklerine bağlı olarak 2020-2021 öğretim yılında lisans öğrencisi olan toplam 125’i devlet 73’ü vakıf olmak üzere 198 devlet ve vakıf üniversitesinde yürütülmüş.
Ve 42 bin 353 öğrenciden kullanılabilir veri toplanmış…

Yani öyle birkaç yüz ya da birkaç bin örneklemle yapılan bir araştırma değil. On binlerce öğrencinin dahil olduğu çok geniş ölçekli ve zorlu bir araştırma…

TÜMA 2021 sonuçlarına göre;

“Çalışmaya katılan lisans öğrencileri Covid-19 sürecindekiuzaktan eğitim sürecinde YÖK’ten memnuniyet duyuyorlar…

Buna karşın üniversite/fakültelerinin yönetimlerinden ve özellikle dijital içerik/öğretim materyallerinden memnuniyetsizler.”

ÖGRENCİLERİN ÇOĞU MEMNUNİYETSİZ

TÜMA raporunda şöyle bir değerlendirmeye yer verilmiş!

“ Öyle ki ölçekmaddeleri incelendiği zaman öğrencilerin çoğu; üniversite ve fakültelerinin uzaktaneğitim sürecindeki açıklama ve bilgilendirmelerinin çok kötü olduğunu;üniversitelerinin ve fakültelerinin uzaktan eğitim hazırlığının bulunmadığını;

Dijitaliçerikler/öğretim materyallerinin orijinal olmadığını; dijital içerikler/öğretimmateryallerinin öğreticilik düzeyi zayıf olduğunu; öğretim elemanlarının uzaktaneğitimde öğretme becerilerinden yoksun olduğunu; süreçte hocalarınaulaşamadıklarını, kullandıkları uzaktan eğitim sisteminin yetersiz olduğunu ifadeetmişlerdir.”

ÜNİVERSİTELER SINIFTA KALDI!

TÜMA 2021 sonuçlarından hareketle yapılan değerlendirmelerden bazıları şunlar:

“Öğrencilerin değerlendirmelerin göre uzaktan eğitim sürecinde YükseköğretimKurulu’nun sınıfı geçtiği; üniversitelerin ise sınıfta kaldığı aşikardır.

Üniversitelerin ve fakültelerin sürece hazır olmadı uzun yıllardır YÖK tarafındanbelirlenen kriterleri tamamlamadıkları anlaşılmaktadır.

 Diğer yandan bu pandemiöncesi akademisyenlerin uzaktan eğitim süreçlerinde teknolojik entegrasyondüzeyleri bir tercih ve akademik özerklik konusu olarak düşünülürken, mevcutşartlarda artık bu bir iş yeterliği halini almıştır.

YÖK’ün uzun yıllardır akademikperformans ve teşvik politikalarında ders anlatma ve yenilikçi öğretimyaklaşımlarını ciddiye almamasının da gelinen noktada payı büyüktür.

 Dersvermeyi akademik performansın dışına iten öngörüsüzlük sınıf ortamından çokdaha zor olan uzaktan eğitimde akademisyenlerin yeterliliklerinin gelişimineengel olmuştur.

Ders anlatma kültürünün en ciddi sorunlardan biri olduğuTürkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmalarında (TÜMA, 2019, 2018, 2017)yıllardır vurguladığımız bir durumdur.

Yüz yüze sınıf ortamlarında bile öğretimiproblemli olan bir akademik dünyandan, sanal ve dijital ortamlarda öğretme işinibecerebileceğini beklemekte pek doğru olmayacaktır…”

TÜMA 2021’DE İLK VE SON ÜÇ ÜNİVERSİTE İLE BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NİN YERİ

Araştırma raporunda sıralamaların da yer aldığı tablolar var. Hal böyle olunca ilk baktığım elbette Bursa Uludağ Üniversitesi oldu. Bursa Teknik Üniversitesi’ne bakmadım; zira o yeni kurulan genç bir üniversite…

Uzaktan eğitim sürecindeki “Üniversitelerin Genel Memnuniyeti” sıralamasında Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ)  56’ıncı sırada!

Bu kategoride ilk üç Abdullah Gül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi’nden; son üç ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Antalya Akev Üniversitesi’nden oluşuyor.

“Öğrenim deneyimi tatminkarlığı”nda Bursa Uludağ Üniversitesi 58’inci sırada…
İlk Üçte Abdullah Gül Üniversitesi; Koç Üniversitesi, MEF Üniversitesi; son üçte ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi; onu Bayburt Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi yer alıyor…

Uzaktan Eğitim altyapısı tablosunda BUÜ 58’inci sırada; ilk üçte Koç, Bilkent ve Yaşar Üniversiteleri; son üçte ise Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar, Hakkari ve İstanbul Esenyurt Üniversiteleri bulunuyor…

Üniversitelerin akademik destek ve ilgisinde BUÜ 20 sıra yukarı çıkıyor; 38. sırada. İlk üçte Özyeğin, Koç ve Abdullah Gül Üniversiteleri; son üç sırada ise İstanbul, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar ve Bayburt Üniversiteleri yer alıyor…

Üniversitelerde kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyete gelince, BUÜ 46’ıncı sırada. İlk üçte Abdullah Gül, Koç ve Bilkent Üniversiteleri, son üçte ise İstanbul Esenyurt ,Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversiteleri ile çok ilginç bir şekilde Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor.

Üniversitelerin öğrenme imkan ve kaynaklarının zenginliğinden memnuniyete gelince… Maalesef BUÜ bu tablona 85’inci sırada. İlk üçte Bilkent, Abdullah Gül ve Özyeğin Üniversiteleri; son üçte ise İstanbul Esenyurt, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlarve Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversiteleri yer alıyor.

Üniversitelerin kişisel gelişim ve kariyer desteği sıralamasında BUÜ 60’ıncı sırada!İlk üçte Özyeğin, Bilkent ve Abdullah Gül Üniversiteleri; son üçte ise İstanbul Esenyurt, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar ve Bitlis Eren Üniversitesi yer alıyor…

Tüm dallarda neredeyse ilk üçte yer alan Abdullah Gül Üniversitesi’nin kuruluşu 2010; ilk öğrenci alışı ise 2013-2014 öğretim yılı…

Uludağ Üniversitesi ise 1975 yılında kuruldu. 4 yıl sonra yarım asrı geride bırakacak…  Bir Bursalı olarak BUÜ’yü  daha üst sıralarda görmek isteriz…

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?