USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

29 Ekim Kadınları Derneği Bursa Şubesi kuruldu

29-07-2021

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nden (CKD) istifa eden 132 kadın, 2020 Eylül’ünde bir araya gelerek 29 Ekim Kadınları Derneği'ni kurdu.Derneğin Haziran ayındaki 1. Olağan Genel Kurulu’nda genel başkanlığa hukukçu Şenal Sarıhan seçildi.

Son yıllarda, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri ile aynı çizgideki şubelerle bazı şubeler arasında görüş farkı oluşmuştu.

İstanbul Sözleşmesi ile iyice ortaya çıkan ayrışma, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkezi’nin son genel kurulunda Atatürk aleyhindeki söylemleri bilinen Hilal Kaplan’ı üye olmaya davet edilmesiyle hepten su yüzüne çıkmıştı…
Bu süreçte aralarında Bursa’nın da olduğu çok sayıda şube yöneticisi istifa ederek dernekten ayrıldı. Pek çok şube yaptıkları genel kurullarda kendilerini feshederek kapattı. Cumhuriyet Kadınları Bursa Şubesi de kapanan şubeler arasındaydı. Son başkan ise Sultan Yurdunal’dı.

29 Ekim Kadınları Derneği’nin 12 ilde şubeleri faaliyete geçti. Önümüzdeki aylarda yeni şubeler de kurulacak.

Yeni kurulan 12 şube arasında Bursa da var… 29 Ekim Kadınları Derneği’nin Bursa Şubesi’nin kurucu yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Sultan Yurdunal ,Zahide Sarıböcek, MeşküreGöçhan, , Gülsüm Balcıoğlu, Handan Erişmiş, Münevver Arar, Müjgan Akbaş…

Kurucu Şube Başkanı olan Sultan Yurdunal 29 Ekim Kadınları Derneği’nin amacı hakkında şu bilgileri verdi:

“DerneğimizinAmacı dünya ve ülkemiz kadın hareketinin ve Cumhuriyet Devrimlerinin kadının toplumsal yaşama eşit katılımı için açtığı yolu izleyerek; genelde insan hakları, özelde kadının insan haklarını savunmak, geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci yaratmak… 

Ve demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin gereklerine uygun olarak, yasal planda ve ev, okul iş sosyal ve siyasal alanda yaşamın içinde, kadınların statüsünü yükseltmek, kadın ve çocukların her türlü şiddetten korunması için çalışmak…”

‘ÇOK EMEK VERDİĞİMİZ DERNEĞİ KAPATMAK ZORUNDA KALDIK!’

Sultan Yurdunal neden 29 Ekim Kadınları Derneği çatısı altında bir araya geldiklerini ise şöyle özetledi:

“Bir yıl önce bu tarihlerde çok emek verdiğimiz Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Bursa Şubesini kapatmak zorunda kalmıştık.

Dernek yönetiminin giderek kadının insan hakları savunuculuğundan uzaklaşması ve bir siyasi partinin politikalarına derneği hapsetmesi üzerine çok sayıda dernek şubemizle ortak karar vererek yeni bir dernek çatısı altında birleşme çalışmalarına başladık.

Pandemi koşullarının yarattığı zorluklara karşın Türkiye’mizin dört bir yanından 132 kadın arkadaşımızla bir araya gelerek, tüzük çalışmalarımızı tamamladık. 26 Ekim 2020 tarihinde 29 Ekim Kadınları Derneğiadıyla kuruluş başvurumuzu yaptık…”

‘ÇALIŞMA AŞKIMIZI KURTULUŞ SAVAŞI KADINLARINDAN ALIYORUZ’

Başkan Yurdunal,  pandemi yasakları nedeniyle Genel Merkez’in 1. Olağan Genel Kurulu’nu 22 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi

“Dernekler Yasası’na göre yeni şube açılışının yapılabilmesi için ilk genel kurulun yapılması şartı olduğundan genel kurulumuzun ardından hemen yetki alarak Bursa Şubesi’nin açılışını gerçekleştirdik.

Çalışma aşkımızı, Kurtuluş Savaşı kadınlarından ve toplumu ilerletme kararlılığında olan tüm önder kadınlardan alıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürürlüğe giren devrim yasalarını koruma ve daha da ileri götürme amacındayız.

Kadınların yaşam hakları başta olmak üzere tüm temel insan haklarının ihlal edildiği günümüzde, örgütlü bir kadın hareketinin önemini derinden kavrayarak, demokrasi güçleri arasında kadın duyarlılığı ve gözü pekliği ile yer alıyoruz….”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?