USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GİZLİ KAMERA KAYITLARININ DELİL SAYILMASI

04-08-2020

 1412 sayılı Ceza Muhakeme Kanunu’nun (CMK) 3842 sayılı Yasa ile değişik 254/2. maddesinde de,  “soruşturma ve kovuşturma organlarının hukuka aykırı şekilde elde ettikleri delillerin hükme esas alınamayacağı” belirtilmiştir.

CMK’nun 254/2. Madde hükmünde yasaklanan deliller, "hukuka aykırı şekilde elde edilen deliller” dir. Hukuka aykırılıktan kasıt ise, tüm pozitif hukuk kuralları ile birlikte hukukun kabul edilmiş evrensel ilkelerine aykırılıktır. Bu anlamıyla yasa dışılıktan daha geniş bir içeriğe sahiptir. 

Anayasal haklara ağır bir müdahale söz konusu ise, özel kişiler tarafından hukuka aykırı bîr şekilde elde edilen deliller de delil yasakları kapsamına girer. Çünkü delil yasaklarının asıl amacı, temel insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Buna aksi bir görüşü savunmak, özel kişilere bireylerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal etme olanağı verir ki, bu bir hukuk devletinde kabul edilemez.

Doktrinde ses ve görüntü kayıtlarının yalnızca, kayıt yapan kişiye yönelik olarak işlenen bir suçun kanıtlanması amacıyla, kaydın planlı olmaksızın kendiliğinden gerçekleşmesi dolayısıyla hukuka uygun görülebileceği, fakat aynı kaydın, kayıt sahibi dışındaki bir kişiye yönelik olarak işlenen suçta kanıt olarak ileri sürülebilmesinin olanaklı bulunmadığı ileri sürülmektedir.belirtilmektedir (Bkz., Şen, E.: Telefon Dinleme, Gizli Soruşturmacı, X Muhabir, B3, Ankara 2009, s.127; Kaymaz, Ş.: İletişimin Denetlenmesi, Ankara 2009, s.464). Görüldüğü üzere, gizli kamerayla yapılan ses ve görüntü kayıtlarının yalnızca ve koşulları oluştuğunda savunma hakkına dayalı olarak delil olabileceği, ancak belirtilen İstisna dışında hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin suçun kanıtlanmasında kullanılamayacağı kabul edilmelidir.

Bu durumda, yalnızca hukuka ve yöntemine uygun biçimde kaydedilmesi durumunda kişilerin ses ve görüntü kayıtlarının delil niteliği bulunacak, buna karşın bir kişinin yaptığı görüşmenin gizlice kaydedilmesi hukuka aykırı olduğundan, delil olarak değerlendirilmesi olanaklı bulunmayacaktır. Ancak, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 5 inci madde hükmünde öngörülen koşullara uygun olara, söz konusu kişisel verilerin gizlice işlenmesi durumunda, elde edilen delilin hukuka uygun olacağı açıktır.

Tüm İslam Aleminin Kurban Bayramını içtenlikle kutlar,  esenlik ve mutluluk dileklerimizle, saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?