USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ailelerde gizlenen sorunlar

27-11-2018

Alacağını tahsil edemeyen nafaka alacaklarının haklarının korunmasına ilişkin, 'Nafaka Alacaklarının Korunmasına Dair Kanun Teklifi' 08.08.2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmuştur.
Söz konusu Kanun Teklifi Genel Gerekçesinde yer alan aşağıdaki bilgileri önemi nedeniyle sunmaktayız.
2018 İn üç aylık dönemine kadar yapılan istatistiklere göre; ülkemizde son on yılda evlenen çiftlerin sayısı azalırken, boşananların sayısı %29 artmış, 2008 yılında 641.073 kişi dünya evine girerken, bu rakam 2017 yılında596.459 kişi olarak belirlenmiştir. Buna karşın, 2008 yılında 99.663 olan boşanma sayısı, 2017 yılında128.411 olmuştur.
Böylelikle son on yıldır evlenen çift sayısı 6.006.732 olurken, boşanan çift sayısı 1.218.458 olarak kaydedilmiştir.
Her yıl artarak devam eden boşanmalar nedeniyle boşanan çiftlerin çocuk ya da çocukları aile sıcaklığından uzak, maddi ve manevi yetersizlikleri içerisinde yaşam mücadelesi vermektedir. Bu durumdaki çocukların suça itilmeleri, zararlı madde bağımlısı olmaları ve istismar edilmeleri daha kolay olduğu için bu konu büyük önem taşımaktadır.
Boşanmaların büyük çoğunluğunun nedeni ailelerin geçim sıkıntısı nedeni ile gerçekleşmektedir. Evini geçindirmeye çalışan bir çok kişi, ailesini geçindirecek bir işe ve gelire sahip değildir. Bu şekilde başlayan aile içi huzursuzluklar ne yazık ki ailelerin parçalanmasına neden olmaktadır.
Mahkeme kararları incelendiğinde, talep edilmişse neredeyse tamamına yakınında nafakaya hükmedildiği görülmektedir. Bu görüntü, bir çok sorunu yokmuş gibi göstermektedir.
Çünkü özellikle geçim sıkıntısına, yani evi geçindiren kişinin ailesini geçindirecek iş ve gelire sahip olmaması nedenine bağlı boşanmalarda mahkemece bağlanan nafaka çok önemli oranda borçlunun ödeme kabiliyetinin yokluğu sebebiyle tahsil edilememektedir. Zaten ödeme imkanı olsa bu boşanmaların önemli bir kısmı çoğunlukla boşanmayacaktır. Bu durumda nafaka bağlanmış ve mağduriyeti giderilmiş gibi görünen eş ve çocuk aslında bunu tahsil edemezken toplumun geneli ve devlet organları durumdan haberdar değildir.
İşte bu mağduriyetleri eş ve çocuklar bakımından gidermek adına ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Nafaka Takip Müdürlüğü adıyla bir birim kurulması, tahsil edilemeyen nafakaların bu Kurumca alacağa halefi olmak üzere ödenmesinin sağlanması, nafaka verecek kişinin ödememesi durumunda hapis cezasına kadar yaptırım öngörülmektedir.
Nice yüzlerin ağardığı ve nice yüzlerin karardığı bir toplumun bireyleriyiz. Yoksulluğun vurgun yaptığı ailelerin, rüzgarın savurduğu kül gibi dağıldığı ne kötü! Bunlara kör ve sağır kesilmek ne acı! Gönüllerinde konuya uzak olanların, kalpleri sızlasın.
Yürekten esenlikler ve en içten
saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?