USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ İLE UĞRAŞANLARIN YAPMASI GEREKENLER

02-10-2018

6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve İkinci El Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin, ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım faaliyetlerini yapabilmek için, yerine getirmesi zorunlu bazı yükümlülüklerine aşağıda yer verilmiştir:
1. Ticareti yapan adına; ikinci el motorlu taşıtı ticaretiyle iştigal edebilmek için bulunduğu yer il ticaret müdürlüğüne başvuruda bulunulur.
2. Ulusal yeterliliklerine dayalı Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olan pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) veya motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı (seviye 4) görevlendirilir.
3. Ticareti yapan, satışa sunulan ikinci el otomobil ve arazi taşıtının motor, şanzıman, tork konvertörü, difarensiyel ve elektrik sistemi unsurlarını kapsayan mali sorumluluk sigortasını adına yaptırır.
4. Satıldıktan sonra arızalanan ikinci el motorlu kara taşıtının, satışı yapan ticareti yapana teslim edilmesi halinde, "Arızalı İkinci El Otomobil ve Arazi Taşıtı Teslim Alındı Belgesi" düzenlenir.
5. Satışa sunulmak üzere ticareti yapana teslim edilen ikinci el motorlu kara taşıtı için "Taşıt Teslim Belgesi" düzenlenir.
6. Ticareti yapan tarafından satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgileri içeren "Tanıtım Kartı" düzenlenir.
7. İkinci el otomobil veya arazi taşıtı satışından hemen önce Ekspertiz Raporu alınması ve bu Rapor'un bir nüshasının satış esnasında alıcıya teslim edilmesi uygulamasına1/04/2019 tarihinden itibaren başlanır.
8. İkinci el motorlu kara taşıtı Satış Sözleşmesi düzenlenir.
9. Ticareti yapanın faaliyetlerinde yer almakta ise, adına, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standarda göre verilen "TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi" alınması için gerekli çalışmaları yerine getirir.
Ailenizle mutluluk ve esenlik dileklerimizle, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?