USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ticari işlemlerde taşınır rehni

13-12-2016

Ülkemizin son yıllarda yaşadığı ekonomik gelişmesinde ve sosyal kalkınmasında, özellikle Anadolu’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin, önemli katkıları olmuştur.
KOBİ’ler, ticari faaliyetleri için ihtiyaçları olan finansmanlarını, bankalardan kullandıkları kredilerden sağlamaktadırlar. Bu durumda, kredi karşılığı istenen teminatlar, KOBİ’ler için önemli zorluklar doğurmaktadır. Bu nedenle, KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, rekabet güçlerinin artırılması ve ülkemiz ekonomisinin dengeli ve istikrarlı gelişmesi ve sosyal kalkınması amacı ile, 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu (Kısaca “TİTRK”) 20/10/2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilmiştir. TİTRK’nın 01/01/2017 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, 21/07/1971 tarihli ve 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu yürürlükten kaldırılmış olacaktır. TİTRK ile Rehinli Taşınır Sicili oluşturularak, taşınır rehinlerinin aleniyeti ve takibi sağlanmış olmaktadır. Diğer yandan, rehin alacaklılarının rehin haklarını güvence altına almak amacıyla rehnin paraya çevrilmesinde etkin bir sistem öngörülmektedir. Rehin hakkını tesis etmek amacıyla, rehin veren ile alacaklı arasında Rehin Sözleşmesi (Kısaca “sözleşme”) yapılmakta ve rehin hakkı, bu sözleşme’nin Sicile tescil edilmesiyle kurulmaktadır. Sözleşme, elektronik ortamda ya da yazılı olarak düzenlenir. Sözleşme’nin yazılı olarak düzenlenmesi halinde, Sicile tescili için tarafların imzalarının noterce onaylanması veya sözleşme’nin Sicil yetkilisinin huzurunda imzalanması zorunludur. Sözleşme’nin düzenlenmesi ile Sicilde tesis edilen işlemler vergi, resim, harç ve değerli kağıt bedelinden muaf tutulmuştur.
TİTİRK önünde, rehin hakkı aşağıda belirtilen taşınır varlıklar üzerinde kurulabilir:
- Alacaklar
- Çok yıllık ürün veren ağaçlar
- Fikri ve sınai mülkiyete konu haklar
- Hammadde
- Hayvan
- Her türlü kazanç ve iratlar
- Başka bir sicile kaydı öngörülmeyen ve idari izin belgesi niteliğinde olmayan her türlü lisans ve ruhsatlar
- Kira gelirleri
- Kiracılık hakkı
- Makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makinaları, elektronik haberleşme cihazları dahil her türlü elektronik cihaz gibi menkul işletme tesisatı
- Sarf malzemesi
- Stoklar
- Tarımsal ürün
- Ticaret unvanı ve/ veya işletme adı
- Ticari işletme veya esnaf işletmesi
- Ticari plaka ve ticari hat
- Ticari proje
- Vagon
- Üstte sayılanlardan üçüncü kişiler zilyetliğindeki taşınır varlık, hak ve paylı mülkiyet hakları
Böylece taşınır rehninde, mevcut düzenlemelerden farklı olarak rehne konu taşınırların ticaret unvanı ve işletme adından bağımsız olarak rehnedilmesine de olanak sağlanmış olmaktadır.
Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızla,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?