USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tahkimde adalet terazisi

01-03-2016


28 Ekim- 03 Kasım 2014 tarih ve 964 sayılı Ekohaber Gazetesinde; Tahkimde düşlerin yaşandığı ülke olmak makalesi yayımlanmıştır. Bu makalede şu görüşe yer verilmiştir: “Konunun önemi ve yeterince üzerinde durulmadığı için ülkemizin kış uykusunda kaldığı açıktır. Oysa, sömürgeci ülkeler bu özel yargı yolundan yararlanarak Türkiye ile birlikte nice üçüncü dünya ülkelerini aldırılan kararlarla büyük kayıplara ve haksızlıklara uğratmışlardır.
Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda, tahkim kurumunun yaygınlaştırılması amacıyla Eylül 2010›a kadar eylem planı hazırlanması öngörülmüştür.
Bu çalışmaların bir halkası da İstanbulun uluslararası finans merkezi olması için diğer yanda Londra örneğinde olduğu gibi, bir tahkim merkezine de altyapı olarak sahip olması gerekmektedir.”
İstanbul Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planının da kurulması belirtilen ve geçirilen süreçler sonrası 01 Ocak 2015te yürürlüğe giren İstanbul Tahkim Merkezinin, Kasım 2015te faaliyete geçtiğini yazılı basından öğrenmiş bulunmaktayız.
Adaleti korunmuş bir mekan yapanlar, sonunda adalet terazilerinin kurulduğu ve haksızlıkların ölümü tadacağı bir iklimi solurlar. Ülkemizde böylesi bir havanın solunmasına sebep olan ve katkıda bulunanlara yürekten minnettarız.
Hakka yürünen yolda adaletin silmeyeceği ve örtmeyeceği haksızlık yoktur. Böylesi bir başlangıcın başarıya ulaşması için de, tahkim konusunda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır.
Söz konusu makalede belirtildiği üzere; “Sadece tahkim kurumlarının oluşması yeterli görülemez. Asıl olan tahkim yargılamasının ucuz, makul sürede ve kaliteli gerçekleşmesidir. Bunun için alanında yetişmiş özellikle uzman hukukçulara gereksinim bulunmaktadır. Bu sebeple, ülkemizde bu alanda hizmet verecek bir Tahkim Hukuku Araştırma Enstitüsünün kurulması zorunlu hale gelmiştir. Geçmiş yıllarda böylesine bir enstitünün kurulması için, kişisel olarak, Milli Eğitim Bakanlığına başvurulmuş, bakanlıkça ilgili üniversitelerden görüşler istenmiş ve bir rapor düzenlenmiş, ancak somut bir sonuç ortaya çıkmamıştır.
Artık bundan sonra, hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı›nın konuyu ele alıp, olumlu bir yaklaşım sergileme zamanıdır.
Güzelliklerin gülümsediği rüyalar gerçekleştiği zaman, çiçeklerle donatılmış bir bahçeye benzer. Bir taraftan nimetleri diğer taraftan hak ve adaleti tadarsın.”
Yürekten esenlikler ve içten saygılarımızı sunarız.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?