Yaşam

SENTRUM ’Yeşil Destinasyon’ modelinin ikinci durağı Birgi olacak

Birgi, sentrum yeşil destinasyon modelinin ikinci durağı olacak

SENTRUM ’Yeşil Destinasyon’ modelinin ikinci durağı Birgi olacak
22-05-2024 12:08

Sürdürülebilir turizm konusunda dönüşüm hikayesine imza atan “Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM)” projesi, "Yeşil Destinasyon Modeli"nin ikinci merkezini Ayvalık Küçükköy’den sonra İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi köyünde hayata geçiriyor.


SENTRUM projesi kapsamında atılan ve Birgi’de atılacak olan adımlar, Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu’nun katılımıyla Birgi köyünde gerçekleştirilen basın toplantısında paylaşıldı.


Yerel kalkınmanın destekleneceği Birgi Mahallesi, kültürel ve doğal değerlerin korunduğu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları ile bölge turizminin dört mevsime yayıldığı, akıllı rotalarla ziyaretçilerin seyahat deneyimlerini kişiselleştirebilecekleri bir sürdürülebilir yeşil destinasyon haline dönüştürülecek. Hayata geçirilen proje kapsamında Birgi’de toplum temelli sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla, küresel olarak kabul görmüş standartların, destinasyonun özgün ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirilmesi ve sürdürülebilir turizmin desteklenmesi amaçlanıyor.


Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesinin ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) ortaklığı ile güçlenen proje kapsamında, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Mahallesi, Ayvalık Küçükköy’den sonra sürdürülebilir yeşil destinasyonun ikinci ve yeni merkezi olması hedefleniyor. Sabancı Vakfı ve HiltonSA Otelleri projenin destekçileri, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kaymakamlığı ise projenin yerel ortakları arasında yer alıyor. “Birgi’de de başarı hikayesi yazmaya devam edeceğiz”


Basın toplantısında konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Enerjisa Enerji olarak, büyüyen Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ediyoruz. Diğer yandan da iklim krizi başta olmak üzere dünyamızın ve ülkemizin sorunlarına amaçlar için ortaklıklar kurarak çözümün bir parçası olma isteğimizi faaliyet gösterdiğimiz her alanda taahhüt ediyoruz. ’Daha iyi bir gelecek’ vizyonumuzun ışığında ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörünün sürdürülebilir uygulamalar ve yenilenebilir enerji ile dönüşebileceğini SENTRUM ile daha önce Ayvalık Küçükköy’de ispat etmiştik. Sentrum projesi gerek farkındalık çalışmalarımız gerekse ‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında geliştirdiğimiz projeler ile taçlandı. Enerjisa Enerji olarak bundan sonra Birgi’de de paydaşlarımızla birlikte daha iyi bir gelecek için çalışmaya, Türkiye’ye örnek olmaya devam ederken, Türkiye ve dünya ölçeğinde başarı hikayesi yazmaya devam edeceğiz” dedi.


UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da “Turizm kalkınmanın güçlü bir motoru olabilir. Ancak çevre üzerinde de ağır bir baskı oluşturabilir ve turistlerin ilgisini çeken doğal güzelliklerin göz ardı edilmesine neden olabilir. Bu nedenle, turizmden geçimini sağlayan bölge halkına sosyal ve ekonomik fayda sağlarken doğayı koruyan ve değer veren daha yeşil, daha sürdürülebilir modeller geliştirmek hayati önem taşıyor” diye konuştu. “Türkiye ‘sürdürülebilir turizm alanında’ anlaşma yapan ilk hükümet oldu”


Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu ise şunları kaydett: “Sıfır atık çalışmaları ile dönüşüm yolculuğuna başlayan Türk turizmi, 2022 başlangıcıyla Sürdürülebilir Turizm Sertifikasyon Kuruluşları için uluslararası akreditasyon sağlamanın yanı sıra sürdürülebilir seyahat ve turizme yönelik küresel standartları belirleyen ve yöneten kuruluşu olan Global Sustainable Tourism Council (GSTC) ile iş birliği anlaşması yaparak sürdürülebilir turizm yol haritasını oluşturmuştur. Bu anlaşma ile Türkiye, ‘sürdürülebilir turizm alanında ilk defa hükümet nezdinde’ anlaşma yapan ilk hükümet olmuştur. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı, konaklama tesisleri başta olmak üzere, destinasyonlar ve tur operatörleri için tüm turizm sektöründe dönüşümünü sağlayacaktır. Türkiye’nin sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı ciddiyetle ele alarak hükümet nezdinde imza attığı anlaşmada, 2030 yılına kadar tüm uluslararası standartlar sağlanmış olacaktır. İnanıyoruz ki odağına Sürdürülebilir Turizmi alan Sentrum projesi kapsamındaki çalışmalar ülkemizin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak ve dünyada iyi uygulama örneği olarak yerini alacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER