Dünya

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kosova'da coşkuyla kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü, Kosova’da verilen görkemli bir davetle kutlandı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı tarafından verilen davet geniş katılımla gerçekleşti.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kosova'da coşkuyla kutlandı
28-10-2023 14:22
28-10-2023 14:27

Coşkulu geçen davete, Başbakan Albin Kurti, Bölgesel Kalınma Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Sağlık Bakanı Arben Vitia, Savunma Bakanı Ejup Maqedonci, KDTP Milletvekilleri, KFOR Komutanı, Türk Temsil Heyeti Başkanı, Büyükelçiler, Kosova’da görev yapan Türk kurumlarından TİKA,Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif vakfı temsilcileri,  Kosova Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan ülkelerin subayları ile dernek başkanları katıldı.

Kosova ve Türk kurum ile kuruluşları temsilcilerini bir araya getiren resepsiyon, saygı duruşu ve ardından Türkiye ile Kosova Milli Marşları’nın  çalınmasıyla başladı.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Sabri Tunç Angılı, “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bir imparatorluğun küllerinden modern bir ülke yarattılar. Mustafa Kemal Atatürk, `egemenlik kayıtsız şartsız milletindir` diyerek her milletin kendi kaderini tayin etme hakkı olduğuna inandı. Bizler de bu nedenle Kosova’nın bağımsızlığını tanımakta bir an bile tereddüt etmedik. Kosova’daki Türklerin diğer topluluklarla birlikte ülkenin kalkınmasına sunduğu desteği görmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kosova ile ilişkilerimiz bundan sonra da gelişmeye devam edecektir” dedi. Büyükelçi Angılı daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını okudu.

Başbakan Albin Kurti de gecede bir konuşma yaparak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Başbakan Kurti, “Mustafa Kemal Atatürk’ün liderleği ve modern ile demokratik bir ülke için gösterdiği adanmışlık Türkiye’nin yönetim sisteminde önemli izler bırakmıştır. Atatürk’ün ulusu için verdiği yılmaz mücadele Türkiye ve dünya için yol gösterici olmuştur. Kosova’daki Türk toplumu ve Türkiye’deki Arnavut toplumu ülkelerimiz arasındaki en önemli köprüdür. Türkiye’nin Kosova’nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına sunduğu destekler için halkımız müteşekkirdir. Kosova ve Türkiye arasındaki işbirliği yalnızca önemli değil aynı zamanda gereklidir” ifadelerine yer verdi.

Başbakan Kurti, konuşmasını Türkçe olarak, “Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun” sözleriyle tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER