USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Vergi affı Meclis’te kabul edildi...

Vergi affı borç kapsamı neler, Resmi Gazete'de ne zaman yayımlanacak ?

Vergi affı Meclis’te kabul edildi...
09-03-2023 21:42
09-03-2023 21:53
Google News

Vergi affı Meclis’te kabul edildi...

Vergi affı borç kapsamı neler, Resmi Gazete'de ne zaman yayımlanacak ?

Vergi affında son dakika gelişmesi yaşandı. Milyonların beklediği vergi affı olarak bilinen kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Deprem sonrası borç yapılandırma paketinin kapsamı genişletildi. Daha önce açıklanan vergi affı kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları, SGK prim borçları, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları, 2 bin TL’nin altındaki borçlar bulunuyordu. Vergi affı düzenlemesi kapsamı genişletilecek. Kurumlar vergisi mükelleflerinden vergi teşviğinde bir kereye mahsus %10 kesinti yapılacak. Ancak işverenlerin depremzede çalışanlarına yardım sağladığı menfaatler üzerinden vergi ve prim kesintisi yapılmayacak. Vergi affı düzenlemesi tamamlandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Ardından vatandaşlar borçlarını taksitle ödeme imkanına kavuşacak
 Bugüne kadar görülmüş en kapsamlı vergi affı düzenlemesi TBMM'de kabul edildi. Son olarak Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından Meclis çalışmalarına 6-28 Şubat tarihlerinde ara vermişti. Çalışmalar tekrar başladı. Ancak ilk olarak EYT düzenlemesi ve akabinde deprem bölgesinde atılacak adımlar için yasal yükümlülükler tamamlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin detayları aktardı. İki ana başlıkta düzenleme olduğuna vurgu yapan Elitaş, talepleri dinlediklerini ifade ederek Emlak vergisi ve tüm vergileri çerçeve içine aldıklarını söyledi. Açıklamasının devamında Elitaş, belediye idari para cezası, su atık alacakları, belediye taşınmaz ile yaptıkları satış irtifak hakkı, kiralama kaynaklı kullanım hakları, kira bedellerinin de yapılandırma ile ödeneceğini aktardı. Peki Vergi affında son durum ne, hangi borçları kapsayacak?

İşte, gelen son açıklamalar…

2023 VERGİ AFFI MECLİS’TEN GEÇTİ Mİ?

TBMM Genel Kurulu’nda, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa kabul edildi. Halkın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor. Depreme yönelik düzenlemelerinde eklendiği yasa ile Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşturduğu etkiler dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri birer ay uzatılacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazetecilere yapılandırma teklifi hakkında son gelişmeleri aktardı.

Kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayı tamamladıklarını söyleyen Elitaş “ talepleri dinlediklerine vurgu yaparken iki ana başlıkta düzenleme olduğunu ifade etti. “ Elitaş açıklamasında “ Bir süredir vatandaşlar yapılandırma noktasına talepleri vardı, geniş düzenleme yapalım borçları ödeme kolaylığı getirelim dedik. Hangi türlerden olursa olsun yapılandırma dahil ettik.” dedi.

Vergi borcu düzenlemesi daha önce Meclis Komisyonu’nda kabul edilmişti. Deprem başta olmak üzere diğer konularla ilgili çalışmaya eklemeler yapıldı.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda “ , 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri önceki gün başlamıştı. Vergi affı Genel Kurul’da kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yasalaşacak. Yeni bir gelişme olduğunda detaylar eklenecektir.

VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSAYACAK?

Vergi affı ile birlikte vergiler cezaları, askerlik, köprü, otoyol, kaçak geçiş ve adli para cezaları, idari cezalar, öğrenim kredisi gibi borçlar yapılandırılacak.

Elitaş yaptığı açıklamada “ SGK prim kesinti, işsizlik sigorta primi ve topluluk sigorta primi, eksik işçilik tutarı, gecikme cezası zammı yine tarım hizmet akdi sigortalı prim borçları, ticari taksi dolmuş aracında çalışanların sigorta prim borçları, iş kazası, malülluk aylığı, rucu alacak yersiz ödenecek aylıklardan alacakları dahil ettik” ifadelerini kullandı.


31 ARALIK 2022 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSAYACAK

Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 2.000 lirayı aşmayan icralık borcu olan vatandaşlarımızın bu borçlarını tasfiye edecek ortamı zaten daha önce hazırlamıştık.

Şimdi de vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşlarımızın 2.000 lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz.

Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2.000 lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz.Böylece, bu borçlar nedeniyle vergi dairelerimiz takip işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53