USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar
27-01-2022 01:28
Google News

Ekonomide yeni dönem başladı. Yeni program verilere nasıl yansıdı? Kur korumalı Türk Lirası mevduatına son durum ne? Rusya-Ukrayna hattında yükselen tansiyon bölgeyi nasıl etkileyecek? Türkiye arabulucu olacak mı? 2022’de Türkiye’nin dış politikadaki öncelikleri neler olacak?

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Kar yağışını bir bereket olarak görüyorum. Asla bir felaket olarak görmüyorum. Tarımda yaşanan sıkıntılar ortada. Hep yağmur diye bekledik, şimdi ise kar yağışı gelince farklı bir yaklaşım ortaya koymaya başladık. Kar yağışını engelemek elimizde değil, ama gerekli tedbirleri almak elimizde. 

"İSTANBUL'A YAKIŞMAYACAK GÖRÜNTÜLER"

Son kar yağışında maalesef özellikle İstanbul'a yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı. İstanbul'da belediye başkanlığı yapmış bir insanım. Sizler tuzlanmayan yollarda araçlar kilometrelerce kuyruk oluşturusa bunun sorumluları vardır. Üstelik eski yıllara nazaran daha az miktarda bir kar yağışı yağmasına rağmen. Bu bir basiretsizliktir. Siz kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız. Kış mevsimine girerken tüm tedbirleri almalısınız. Biz İstanbulumuzu kaderine terk edemeyiz. Son yağışta yolda kalan araçlara kara yolları genel müdürlüğü koordineli olarak müdahale etti. Ben mesela gece saat 03.00'e kadar gelişmeleri takip ettim. Ne yazık ki daha önceki uygulamaları bile devam ettiremeyen bir yönetim elinde İstanbul. Biz, İstanbul'umuzu kaderine terk edemeyiz.

İBB kalkıp Cumhurbaşkanlığından veya Plan Bütçe Başkanlığından talepte bulunur, incelemeler yapılır ve gereken karar alınır. Bunların ödeme süreçleri de bellidir. Şehri yönetme kabiliyetleri olamayanlar engelleniyoruz diyor. Ortada doğu olmayan ifadeler var. Bir yalan söz konusu. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerine bütçeden ayrılan paylar 2019'dan bu yana iki kat artırılmıştır. AK Parti ve MHP belediyelerindeki artış aynı orandadır. Cumhurbaşkanlığı CHP'li belediyelerin projelerini engelliyor demek çok büyük bir yalandır. İş yapmak istiyorsanız kimse sizin önünüzü kesemez. 

"MARMARAY'DA DA ÖNÜMÜZÜ KESMEYE ÇALIŞTILAR"

Biz 3 yıl önce bitirecekken Marmaray'ı bu CHP zihniyeti ile daha geç bitirdik. Marmaray'ı ücretsiz yaptık, yolcular ücretsiz taşındı. Böyle bir zamanda Marmaray'ın önemi ortaya çıktı. Kanuna göre Büyükşehir Belediyeleri bütçe gelirlerinin bir buçuk katı kadar borçlanabilir. Bu yeni değil, 2005'ten beri var. İBB'nin Mart 2019'daki borç tutarı 28,5 milyar liraydı. Bunun 6 milyarı kendi kurumları arasındaki borç alacak ilişkisinden, bilanço borcundan oluşuyordu. 2022 için öngörülen borçlanmalarla bu rakam 73 milyar liranın üzerine çıkacak. 

Maalesef İBB adeta 1994 yılında bizim devraldığımız döneme geri dönmüştür. Rabbim 2024'e kadar İstanbul halkının yardımcısı olsun.

İRAN'IN DOĞALGAZ KESİNTİSİ

İran'a borcumuz kesinlikle yok, tamamen yalandır. Bir arızadan ötürü bir 10-15 gün erteleme durumu olacak dediler. Şu an İran'da da kış şartları çok sert. Onlar da bu konuda sıkıntılar olduğunu ifade etti. 'En kötü şartlarda 10 gün esneme yaparsak bu süreci atlatırız' dediler. Bakan ve ekiplerimiz orada. 10-15 gün içinde doğal gaz akışı devam edecek.

ELEKTRİKTE KADEMELİ FATURALANDIRMA

Enerji maaliyetlerinde artışlar meydana geldi. Dünyada elektrik ham maddesi olan kömürde 5 kat doğalgazda ise 10 kat artış söz konusu. Özellikle fiyatlarda sübvansiyon halen mevcuttur. 2021'de vatandaşların elektrik faturalarında yüzde 50, doğal gazda yüzde 75 sübvansiyona gidilmiştir. 2022'de de benzer sübvansiyonlar devam edecekÖnümüzdeki günlerde kullanım verileri takip edilecek.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Bankacılık sektörünüde güçlü bir duruş elde ettik. Yüksek faiz ortamı uzun vadede kırılganlık oluşturuyor. Üretime ket vuruyor. Dengeli büyümeye kesinlikle ulaşacağız. Biz önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz. Tüm dünyada enflasyonist baskılar yaşanıyor. Dünyanın ekonomide en büyüğü ABD bu işi başaramıyorsa, kendi ülkemizde bu şartlarla bakmamız lazım. Enflasyon ile mücadele önceliğimizdir.

KUR KORUMALI TL MEVDUAT HESABI

Türk lirasına güveni artırmak ve vatandaşların kurdaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için kur korumalı TL mevduat hesabını devreye aldık. 20 yıldır bu işi yapan biziz. Biz denedik, neticelerini aldık ve uygulamaya koyduk. Daha başlarında olmamıza rağmen ilgi muhteşem. Bu hesaplarda bakiye 25 Ocak itibarıyla 203 milyar lirayı aşmış durumda.

UKRAYNA GERİLİMİ

Liderleri burada misafir edip, barışın yolunu açabiliriz. Gerginliğin bir silahlı çatışmaya dönüşmesini engellemek için elimizden ne gelirse yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Rusya'ya bazı taleplerinin niye kabul edilemez olduğunu anlatmamız lazım. Nitekim biz Putin'i ülkemize davet ettik. Bazı adımları atalım istiyoruz.

SEZEN AKSU'NUN TARTIŞILAN ŞARKISI

Benim Çamlıca Camii'ndeki sözlerimin muhattabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir, eyvallah. Diğer taraftan ben ülkenin Cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine yani kutsalına laf edilmesine müsaade etmem. Özgürlük kusatllara kötü sıfatlar yakıştırmak değildir.

SEDEF KABAŞ'IN TUTUKLANMASI

Buradaki hakaret makama yöneliktir. Cumhurbaşkanlığı makamının hedef alınması burada söz konusudur. Cumhurbaşkanlarına hakaret etmek her ülkede suçtur. Bu suç cezası kalmayacaktır. Toplumun bir kesimini nefret ile donatanlar yaptıklarının cezasını hukuk nezdinde görecektir. CHP'nin, 'Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin kaldırılması' teklifi tam bir garabet.

NECİP HABLEMİTOĞLU SUİKASTI

Bunu şimdi ilk defa bu programda açıklayacağım. Merhum Hablemitoğlu FETÖ'nün devlet içindeki kadrolaşma çalışmalarını anlatan Köstebek isimli kitabını yayınlayamadan 18 Aralık 2002'de öldürülmüştü. Milli İstihbarat Teşkilatımız uzunca süredir bu suikastın katil zanlılarından olan Nuri Gökhan Bozkır'ın izini sürüyordu. Bu şahıs kırmızı bültenle aranıyordu.

MİT katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır'ı Ukrayna'da buldu. Bu kişi Hablemitoğlu cinayeti zanlısı olarak şu anda ülkemiz yargısına hesap veriyor. Her çeşidinden suç örgütü ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Ülkemize karşı oynanan oyunları deşifre etmekteki kararlılığımız da bakidir. Kaçtıkları ülkelerde karanlık odaklarla iş birliği içinde olanlara da sesleniyorum, dünyanın neresine giderseniz gidin son nefesinize kadar ensenizde olacağız. Türk yargısına hesap vermekten kaçamayacaksınız.

İŞÇİ ZAMLARI

Bir müjde de işçilerin toplu sözleşmede aldıkları zammın üstüne enflasyon farkı zaten eklenecek. Memur sözleşmesinde yaptığımız gibi yüzde 2,5'luk bir ilave ediyoruz. Gereken düzenleme kısa sürede yapılacaktır.

"BAE ZİYARETİ İLE YENİ BİR DÖNEME GİRİLECEK"

14 Şubat'ta BAE ziyaretiyle yeni bir döneme girilecek. Son dönemde Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizde güzel bir ivmeyi yakaladık. Bunda bölgede ortaya çıkan yeni dinamiklerin rol oynadığına inanıyorum. Diyalog ve uzlaşıyı önceleyen yeni bir döneme girildi. Bu yeni ortamda ülkemizin Körfez'e yönelik ilkeli ve iyi niyetli tutumumun artık daha iyi anlaşılmaya başladığını görüyorum.

İsrail'le de doğalgaz dahil her konuda adım atmaya hazırız. Sayın Hertzog'un Şubat ayı başlarında bir ziyareti olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53