USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAZ AYLARINDA ARTAN SPOR YARALANMALARI 

21-05-2023

Artık haziran ayına geliyoruz, sıcaklar başladı ve yaz geldi diyebiliriz.
Her yıl yaz aylarında, güzel havalarla birlikte spora olan ilginin de bir hayli arttığını görüyoruz.
Bunda kuşkusuz, her yaşta insanın hekimler tarafından spora yönlendirilmesinin payı da büyüktür. Ayrıca yazın fit görünme isteği de bu aylarda spora olan ilgiyi arttırıyor ve bu oranı iyice yükseliyor.
Ancak spora olan ilginin artmasının yanında, bilinçsiz yapılan spor aktiviteleri, yaralanmaları da beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden, doğru ve bilinçli spor yapmak çok önemli.
Spor yaparken sakatlıkların önüne geçebilmek ya da en aza indirebilmek adına, spora başlanmadan önce sağlık taraması ile spora engel bir durumun olup olmadığı belirlenmelidir. Daha önceden bilinen sağlık problemi olanlar ise, spor yapmaya karar vermeden önce doktoruyla görüşmeli, riskli sporlardan uzak durmalıdır.
Bunun yanında, ısınma hareketleri de sporcu sağlığı açısından çok önem taşıyor. Nitekim ısınma hareketleri, çalışan kaslardaki kan akışını hızlandırıp kas gerilmesini azaltarak, sakatlanma riskinizi azaltır ve performansı geliştirir. Spor öncesi ısınmanın bir de psikolojik faydası vardır.
Yoğun harekete hazırlanma evresi olan ısınma hareketleri, motivasyonu yükselterek, kişiyi havaya sokar ve böylece başarı şansı da artmış olur.
En sık görülen spor yaralanmaları nelerdir?
Spor yaralanmalarında en sık kas zorlanmaları, yırtılmaları, menüsküs ve kıkırdak yaralanmalarının eşlik ettiği çapraz bağ yaralanmaları, ayak bileği bağ yaralanmaları ve tendon yaralanmaları görülmektedir. Bu yaralanmalar ileri yaş, antrenman disiplininden uzaklaşan kisiler ve bayan  cinsiyette daha sık görülüyor.
Spor yaralanması gerçekleşmesi durumunda, yapılan spor hemen bırakılmalıdır. Sonra sakatlanan bölgeye kompresyon bandajı ve üstünden buz kompresi uygulanmalıdır. Eğer alt ekstremitede sorun varsa, asla üzerine ağırlık verilmemelidir. Ekstemite elevasyona alınmalı yani kalp hizasından yükseğe alınmalıdır. Ardından mutlaka bir doktora görünmeli ve daha sonra, ciddi problem yaratabilecek zedelenmelerin acilen ve kısa sürede tedavisi yapılmalıdır.
Spor herzaman hayatın bir parçası olmalıdır, özellikle de yaz aylarının vazgeçilmezi olan spor faaliyetleri kontrollü ve bilinçli yapıldığı zaman sağlık açısından çok faydalı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?