USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Karpal tünel sendromu nedir?

02-06-2023
Elde uyuşukluk,
Uykuda şikayetlerin artması,
Elde güç kaybı,
Elinizin şeklinin değişmeye başlaması,
Bu bulgular varsa karpal tünel sendromu sizde de olabilir!
Bu hastalığın ortaya çıkma sebebi el bileğinden geçen sinirin sıkışmasıdır. Bu nedenle hamilelik, guatr ve şeker hastalığı gibi vücutta şişkinliğin arttığı durumlarda hasta şikayetlerinde artış görülür. 
Aynı şekilde tenis, pinpon, hentbol, basketbol, güreş gibi elbileğinin tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketlerin yapıldığı sporlarda da karpal tünel sendromu görülebilir.
Hastalık genellikle 30-50 yaş arası kadınlarda daha sık görür.
Bu hastalık günümüzün meslek hastalıklarından biri haline gelmiştir.
Günümüzde pek çok meslekte çok sık bilgisayar klavyesi ve mouse kullanılıyor. Bu süreçte el bileğinden elin sırtına doğru açılma uzun süreli olduğu için buradan geçen el bileği sinirinde sıkışma oluşuyor.
Karpal tünel sendromu, el bileğindeki median sinir denilen bir sinirin sıkışmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Karpal tünel sendromu bazen elin belli parmaklarında bazen de tamamında meydana gelen ağrı, uyuşma ve güçsüzlük şeklinde bulgular verir. En tipik bulgularindan biri de geceleri uykudan uyandıran agrı ve uyuşukluk hissidir. 
Geceleri hareketsiz duran el bileği, uykudayken kasların gevşemesi ve vücuttaki ödem artışı nedeniyle median sinirin daha fazla sıkışmasına neden oluyor. Bu nedenle zaman zaman hasta uykusundan uyanıp elini çırpma isteği duyabilmektedir.
Söz konusu rahatsızlığın tanısı hastanın doktora söylediği belirtiler neticesinde yapılan fizik muayene ve sonrasında  EMG testi konulur. EMG testi hafif, orta ve ağır karpal tünel sendromu olarak 3 derece verir.
Tedavi yöntemini belirlemede EMG sonuçları çok fazla yardımcı olur. Hafif düzeyindeki sıkışmalar çoğunlukla ilaç ve fizik tedavi ile tedavi edilirken, Orta ve ileri derecede karpal tünel sendromu hastaları, genellikle ameliyat edilir. Ancak herzaman hastaya bağlı farklılıklar olabilir.
Karpal tünel sendromu ameliyatı, yaklaşık 2,5 cm kesi ile tünelin gevşetilmesi şeklinde yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sonrası ortalama 3-4 dikiş atılır. Ameliyatın en güzel yanı eldeki uyuşma, karıncalanma ve ağrının hemen genellikle o gece bile hafiflemeye başlamasıdır. Yani ameliyattan sonraki gün hastanın yüzü gülmeye başlar. Kolay, hastahanede kalış süresi kısa, günlük aktivitelere dönüşün kısa sürede olduğu bir ameliyattır. 
Hasta ameliyattan sonra genellikle 1 gece hastanede takip edilir. Ameliyat sonrası hastanın elini kullanmasında bir kısıtlama yoktur. Kişi, kısa sürede iş hayatına geri döner. Dikişleri de genellikle 2. hafta alınır. Sınırlı bir hasta grubu ameliyat sonrası fizik tedavi görür.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?