USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TAKIM MI YILDIZ MI?

16-12-2022

Dünya Kupası’nda sona gelindi final netleşti...

Gerek yazılı ve görsel gerekse sosyalmedyadaki yorumlara bakıyorum da bu şampiyonada özellikle futbol açısından ‘hayalkırıklığı yaşandığı’ yolundaki görüşler ağır basıyor.

Herkesin bakış açısına saygı duymakla birlikte bu yaklaşımın hakça olmadığı kanısındayım. Çünkü yaşam çok hızlı bir şekilde değişiyor doğal olarak futbolda bu değişime ayak uyduruyor. Futboldaki en bilinen ve çoğu insanın dilinden düşürmediği teknik ve yetenek kavramları da değişikliğe uğradı. 

Eskiden en çok çalım yapan futbolcuya teknik ve yetenekli gözüyle bakılırdı. Günümüzde ise tek pası en iyi uygulayan futbolcular tekniktir. Johan Cruyff’un “en iyi futbolcu topa bir defa dokunup, nereye koşması gerektiğini bilen futbolcudur” demesi boşuna değildir.

Yani teknik sadece oyuncunun topla ilişkilerini anlatmaz aynı zamanda koşmanın da tekniği vardır. Bunun
ötesinde turnuvadan yeterince lezzet alamadıklarını söyleyenlere kupanın statüsü nedeniyle bir nebzede olsa hak vermek gerek.

Özellikle tek maçlı eleme turları. Teknik direktörler futbolu değil sonucu düşünüyor daha çok. Gol atmadan ve yemeden penaltılarla kupayı kazanmak mümkün zira...

O penaltı atışlarına da yürek dayanmıyor ama futbol da sadece “5’er penaltı” atışına indirgeniyor. En iyi futbolun oynandığı, hatta futbolu güzelleştirmek için yeni yolların denendiği lige sahip İngiltere milli takımının oynadığı futbola bakın. Savunma çok geride kurulmuş, 18 önü boş bırakılmış, ne savunma savunma oluyor o zaman, ne de hücum hücuma benziyor.

Öyle ki; başarısızlık dönüyor dolaşıyor Fransa maçında Harry Kane’nin topu beyaz noktadan uzaya diktiği pozisyona bağlanıyor. Nitekim tüm İngiltere “Ah o penaltıyı atsaydık” diyor. Sanki o penaltı atılsa iş bitecek. Önce korkak oyundan vazgeçmek gerekmez mi?

Bilindiği gibi bugüne gerçekleşen Dünya Kupaları starları öne çıkarmıştır hep... Katar’daki şampiyona ilk kez yıldız değil takım oyunu olgusu yaratmasıyla akıllarda kalacaktır. Fas başta olmak üzere, Japonya, Güney Kore ve Polonya gibi...

Yine de hayranlıkla izlediğimiz bazı futbolcuları görmezden gelmek haksızlık olur... Başta Messi, Modric, Mbappe, Hakim Ziyech olmak üzere alkışı hak eden oyuncu sayısı az da olsa vardı Katar’da...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?