USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAŞANANLAR LANETİN ESERİ Mİ?

YAŞANANLAR LANETİN ESERİ Mİ?
15-04-2024

BURSASPOR Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam'ın görev yaptığı dönemde bir panelde söylediklerini dün gibi hatırlıyorum...  Şampiyonluk sonrası sevgili hocamız transfer dönemini iyi geçiremediklerini ifade ederek eklemişti:

'Maalesef taraftarı heyecanlandıracak oyuncuları kadromuza katamadık!.'

Bursa'ya geldiği günden bu yana Sağlam'ın ilk kez bir itirafına tanık olmuştuk o dönemde...

Hocanın işaret ettiği 'Maddi imkansızlık' mazeretini hadi son sezonlar için kabullenelim ama geçmişte yapılan hataları görmezden gelebilir miyiz?

Mesela; 2012-13-14 gibi rekor transferlerin yapıldığı sezonları hatırlayalım. Üst üste iki sezonda tam 13 yabancı oyuncu alındı. Ve bir tanesinin dahi akılda kalıcı tek bir maçı olmadı.

O dönem için hiç de küçümsenmeyecek bonservis bedelleri ödenen Stepanov yollandı, Tagoe’nin varlığı yokluğu anlaşılamadı... Bangura, Forsell, hatta diğerlerine oranla biraz daha fazla çaba gösteren Basser veya N'Diaye'de gitse kimin itirazı olabilirdi ki dönemde?                                                                                                                      

Bursaspor şampiyon olurken iskeletin önemli bir parçasını oluşturan tecrübeli isimler sonraki sezonlarda aynı seviyede oynayamadı. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa kupaları onları yordu.

Gençler ise bu sezon gittikleri takımlarda da görüldüğü üzere bir öğrenme güçlüğü çekiyorlar. İlerlemediler gerilediler. Mesela 2019-20 döneminde Sercan Yıldırım'ın yetersiz görülüp, 4 sene sonra Necati'nin Galatasaray'a yeniden çağrılışı herhalde bu durumu iyi anlatıyor olmalı. 

Volkan Şen Trabzonspor'da yer bulamazken, Antep'ten alınan Olcan'ın hemen monte edilmesi de. Bursaspor şampiyon olduğu sene Ergiç'ten Turgay'a kadar tüm oyuncularından yüzde 90 performans aldı.

Bursaspor'un o dönemin ardından yapması gereken o başarıyı formüle etmekti. Kısa bir süreçte bunu yapmak kolay olmayabilirdi. Ancak ivedilikle bir metot geliştirilmedi, alt yapıdan yeterince verim elde edilemedi..                                                                                                                     

Başarı ve şöhret hem bir lütuftur hem de bir lanet..                                                                                

Bunu en iyi bilenlerden biri de Ertuğrul Sağlam'dır. Futbolculuğunda Beşiktaş'a o zamana kadarki Türkiye bonservis rekorunu kırarak imza atmıştı. Çok başarılı oldu ama gönderilişi sıradandı. Aynı kaderi teknik direktörlüğünde de yaşadı. Bursa'da başardığı ise şöhretini daha da büyüttü ama laneti de...                                                                                                                                

Sağlam ve ekibi şampiyonluktan bu yana transferde yüksek yüzdeyle karavana atmalarının da sebebini bir türlü bulamayınca kader ağlarını onun üzerine ördü... Ertuğrul Sağlam devrimci bir teknik direktördü ama 'Futbolcu izleme işini üstlenen scoutlarını' ve de transferde hocaya yol gösteren akıldaşları yararına değil onun zararına çalıştılar.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?