USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nerede o gençler!

Nerede o gençler!
17-04-2024

Bu sezon 39 haftalık maratonda 21 kişilik kadroya 21 yavru Timsah'ı sıkıştıran Bursaspor’un TFF 2.Lig’e veda etmesinin nedenlerini saymaya kalksak bu yazı uzar gider...

Ne var ki; ayağına biraz olsun meşin yuvarlak değmiş ya da sıkı bir futbolsevere sorulsa ‘kadro zafiyetini’ liste başı yapar.

Sezonun ilk yarısının ortalarında teknik kadroyu oluşturan Murat Sözkesen ile Mustafa Göndem ikilisinin İzmir’deki 3-0’lık Buca yenilgisi sonrası gençlere yönelik sitem dolu açıklamalarını gelin bir hatırlayalım...

Ege’deki karşılaşmaya kaptan Çağatay Yılmaz, Abdullah Tazgel, Mustafa Genç, Eren Tunalı gibi zor günlerde sıkıntı çözecek diye düşünülen oyuncuları yanında bekleten Sözkesen-Göndem ikilisi oyun sonrası, "Bu kafayla giderlerse, işleri çok zor" sözleriyle sanki bir umutsuzluk tablosu çiziyordu o gün.

Gençlere önem veren kimliğiyle bilinen iki hoca, Bursaspor'un geleceği adına bu fidanlarda acaba hiç mi pırıltı görmemişti?

3,5 milyona yaklaşan nüfusunun önemli bir bölümünü futbol sevdalısı gençlerin oluşturduğu devasa bir kentten, geleceğin yıldızı etiketi yapıştırılacak futbolcu adayları neden çıkmıyor!

Ya da adam olacak, star olacak diye yetiştirilenler, 21 yaş eşiğini geçemeyip nasıl ortadan toz oluyor? Cruyff'a göre aslında özel eğitimle futbolcu yetiştirmenin bir formülü yok. Futbolcu yeteneklerini kendi geliştirebilir. Önemli olan onlara becerilerini takımı için kullanmayı sağlayacak koşullar yaratmak.

Nitekim, dünyanın en iyi futbolcularının Brezilya plajlarından ya da Afrika çayırlarından çıkması bu tezi güçlendiriyor.

Alt yapıdan gelenleri A takımda oynatmak aslında 'sabır' ve 'risk' işi. Tutarsa kulüp kazanıyor tutmazsa hoca yanıyor. 1980'li yılların başlarında Bursaspor, futbolun en görkemli günlerini 'Kendi çocuklarıyla' yaşamıştı.

Rahmetli Gündüz Tekin Onay'ın 17 yaşındayken kaleyi teslim ettiği Eser Kardeşler gibi nice örnekler var tarihte.
Ömeragiç'in 'piliçlerim' diye nitelediği, Hasan Bora ve Özmettin Erkut'un Türk futboluna hediye ettiği içlerinde bugünkü Sinan Bür’ün mevcut yönetiminde yer alan Semih Yuvakuran, Ahmet Suphi, Erkan Öncel, Beyhan Çalışkan, Ergin Parlar, Cemal Vardar, Murat Gültekin, Ali Aköz, Altan, Gürsel ve diğerleri bu kentin suyunu içip, ekmeğini yiyerek büyüyen Yeşil Beyaz sevdalısı çocuklardı.

Bursaspor'un 11'ine abone olup, süksesini yaratmak isteyen yavru Timsahlar işte bu isimleri iyi incelemeli. İdmanlarda bile çalışırken her an kendini oyuna girecekmiş gibi hissetmeli, eğer kulübede oturuyorsa sahadaki ağabeylerini onların duygularıyla takip etmeli.

Hatta geceleri yatıp kalkarken bile rüyalarını Yeşil Beyaz forma süslemeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?