USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi

02-10-2023

Kıdem tazminatı, işveren tarafından belli koşulların varlığı halinde, çalışan işçisine, işyerinde çalıştığı sürede kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen taz­minat olarak ifade edilir. İşçi, işveren nezdinde çalıştığı işin yürütülmesine katkı sunmakta ve bu işçinin bu ça­lışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre esas alı­narak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Dolayısıyla, kıdem tazminatının hesaplanmasında; işçi­nin çalıştığı işyerinde en son aldığı ücret ile kendisine sağlanmış olan yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi hak­lar gibi para ve pa­rayla ölçülebilen ek menfaatler de ilave edilerek bulunan brüt ücret esas alı­nır.

Örneğin; İş söz­leşmesinin işveren tarafından 4857 sa­yılı İş Kanunu’nun 17. maddesi uya­rınca ihbar öneli kullanılmak suretiyle feshinde, kıdem tazminatının ödenmesinde bazı zamanlar sorunlar doğmaktadır. Bu sorunlardan biri de, kıdem tazminatının hesaplanma­sında, para ve parayla ölçülebilen ek menfaatlerin he­saplamaya dahil edilmemesi nedeniyle eksik ödendiği ve ayrıca işverence hesaplanan kıdem tazminatının tak­sitler halinde ödenmesinden dolayı da hak kaybına uğ­ranmasıdır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 6. maddesi gere­ğince yürürlükte olan mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 (13) üncü madde fıkrası hükmüne göre; kıdem taz­minatının hesabında işçiye sağlanmış olan para ve pa­rayla ölçülebilen akdi ve kanuni menfaatlerin göz önünde tutulması gerekir.

Uygulamada genellikle hatalı hesaplama yapılarak, işçinin para ve parayla ölçülebilen ek menfaatleri esas alarak kıdem tazminatı miktarı hesaplanmakta, ödeme tarihine kadar işlemiş olan faiz de ek­lenerek, hesaplanan kıdem tazminatından işverence ödenen mik­tar düşülerek, aradaki fark kıdem tazminatı olarak ödenmektedir.

Ancak, toplam kıdem tazminatı miktarı taksitler ha­linde ödenecek ise, taksitler halinde yapılan ödemele­rin öncelikle ödendikleri tarihe kadar geçen süre için işlemiş faize mahsup edilerek bakiye kıdem tazminatı miktarının belirlenmesi, bu kıdem tazminatı miktarına para ve parayla ölçülebilen ek menfaatlerin de dahil edilmesi, daha sonra bu gerçek kıdem tazminatı tutarı­nın ilk taksitinin ödendiği tarihe kadar işlemiş faizinin, ilk taksit miktarından mahsup edilmesi, ödenenden kalan miktarın kıdem tazminatı alacağından düşülmesi, bu işlem yapılarak belirlenecek bakiye kıdem tazminatı miktarının ikinci taksitin ödendiği tarihe kadar işlemiş faizi hesaplanıp ikinci taksitten mahsup edilerek kalan ödeme miktarının bakiye kıdem tazminatından düşül­mesi ve bu şekilde işlemler tekrar edilerek fark kıdem tazminatı alacağının belirlenmesi gerekmektedir.(Aynı yönde içtihat için bkz.,kapatılan) 22. Hukuk Dairesi, 11.10.2013 tarih, 2012/26617 Esas ve 2013/21540 Karar sayılı içtihat metni, https://karararama.yargıtay.gov.tr (Erişim tarihi: 13.09.2023)

Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?