USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Haşim İşcan ve Bursa (2)

02-05-2023

Kırkpınarlar Suyu, Bursa’nın su sorununa Uludağ’ın Kırkpı­narlar suyunda çare bulur Vali Haşim İşcan. Yıllardan beri susuzluk çeken Bursa’nın Uludağ’dan akan bol ve nefis sulara ka­vuşturulması işini 1946’da Bursa’da valiliğe başlar başlamaz ele almış ve projeleri hazırlanan Kırkpınarlar suyunun Bursa’ya akı­tılma işini başlatmıştır. Karabük fabrikasının font boruları Ulu­dağ’a en müşkül şartlar altında çıkarılmış, arabanın ve hayvanların çıkamadığı dik yamaçlara insan sırtında ve iplerle, kazıklarla, çekilerek döşenmiştir, çok emek harcanmıştır. Bursa merkezine ve köylere de çeşmeler yapılmıştır.

Irgandı Köprüsü, Vali Haşim İşcan şehrin tarihi yapılarının da ortaya çıkarılmasını istiyordu. 1946 yılında Kazım Baykal öncülü­ğünde kurulan ‘’Bursa Eski Eserleri Sevenler Kulübü’’, Bursa’da zarar görmüş ecdat yadigarı eserlerin ihyası işine başlatmıştı. Bur­sa’nın ileri gelenlerinin de bulunduğu kulüp büyük bir heyecanla çalışmalarını sürdürürken Vali Haşim İşcan da kulübün çalışmala­rını yakından takip ediyor, idare heyeti toplantılarına sık sık baş­kanlık ediyordu. İlk iş olarak 1922 yılında Yunanlıların Bursa’yı terk ederken bombaladıkları Irgandı Köprüsünün onarılması talima­tını Belediye’ye verir. 1949 yılında köprü onarılarak hizmete açılır.

Süleyman Çelebi Türbesi, Mevlid-i Şerif yazarı Süleyman Çe­lebi’ye türbe yapma fikri önceki dönem Valisi Fazlı Güleç tarafın­dan düşünülür ve Belediye bütçesinden bir miktar para ayrılır, işe başlanır ama yol boyuna duvar çekmekten başka bir iş yapılmaz. 1947’de Süleyman Çelebi mezarının bulunduğu eski mezarlığın tek tek ortadan kaybolduğunu gören Kazım Baykal duruma acil el atar, kurum olarak çalışmalara başlar. Süleyman Çelebi Tür­besi’nin yapımının en büyük destekçisi Vali Haşim İşcan olur. Önce halka açık bir proje müsabakası yapılır, Vali Haşim İşcan ön­cülüğünde Belediye Başkanı Fahri Batıca’nın da katıldığı jürinin seçtiği proje 15Eylül 1948’de uygulanmaya başlar, 3 Temmuz 1950’de Vali Haşim İşcan’ın Samsun’a tayini çıkar, türbe inşaatı Vali Cahit Ortaç döneminde tamamlanır ve 14 Şubat 1952’de açılır.

Timurtaş Paşa Türbesi, Çakırhamam karşısında, o dönemde metruk halde bulunan tarihi evlerle beraber Gazi Timurtaş Pa­şa’nın yine metruk halde bulunan mescidi yıkılırken Kazım Bay­kal’ın Ant Gazetesinde yazdığı yazı Vali Haşim İşcan’ın dikkatini çeker, Müzedeki Mimar Bedri Gökten’i çağırıp türbe için proje ha­zırlamasını ister, türbenin onarımı Eski Eserleri Koruma Kurulu ta­rafından yapılır ve sonrasında kitabesi de kurum tarafından hazırlanıp yerine konur.

Atatürk Stadyumu-1948, 1945’te Haşim İşcan’ın Bursa’ya Vali olmasıyla Atatürk Stadyumu yapılmaya başlanır. Dönemin Genç­lik ve Spor İl Müdürü Celal Antel’dir. Müteahhit Şükrü Türkoğlu kapalı tribün ve çevre duvarlarını yaparak tesise son şeklini verir. Atatürk Stadının açılışı 1948-49 sezonu Eylül ayında gerçekleşir. Bursa Atatürk Stadı’nın ilk maçı Akınspor-Acar İdmanyurdu ara­sında gerçekleşir, Akınspor maçı 2-1 kazanır.

Bu vesile ile ben de yanlış bir uygulamayla bu tarihi varlığımı­zın yok oluşunu, içinde anıları olan bir Bursalı olarak, hissettiğim acılarımı sizlerle paylaşacağım. Aslında Vali Haşim İşcan, uluslar­arası kurallara uygun özelliklere sahip olacak tarzda inşa ettir­mişti, stadyumumuzu. Daha sonraki yıllarda seyirci kapasitesini artırmak için, projesiz, acube eklenti tribünlerle çirkinleştirilmişti. Sonra da Bursa’ya büyük kapasiteli yeni stadyum yapıldı ve eski­nin yıkılma kararı veridi. İşte bu karar verildiğinde, yine bu köşe­den Belediye Başkanımıza ve Bursalılara bir çağrıda bulunmuştum, şöyleydi çağrım;

Gelin, hem kentimiz için, hem kentimize çok değerli eser­ler kazandırmış Vali Haşim İşcan anısı için, hem de Süperlig Şampiyonluğunu bu statta kazanmış Bursaspor için bu de­ğerli varlığımızı yıkmayın. Gelin, bu stadyumun sonradan yapıl­mış ucube tribünlerini yıkın, tarihi görüntüsüne kavuşturun. Kapılarını halka ve amatör spor kulüplerine açın, amatör maçlar oynansın, spor yapmak isteyenler günün her saatinde, ücret öde­meden pistleri kullansın. Gelin, yeni yapılan stada Atatürk Stadyumu adını verelim, bu tarihi değerimize de, bize onu hediye eden Haşim İşcan Stadyumu adını verelim, diye ses­lenmiştim, ama dinleyen olmadı, tarih kenti Bursa’mızın bu çok değerli tarihi yapısı yok edildi, yazık oldu…

Hal Binaları, iki adet hal binası yapılmıştır, bunlardan en önemlisi Tuz Pazarında bulunan, o zamanki ismiyle, Yeni Hal, bi­nasıdır. Bursa Ticaret Odasının talebi üzerine yapılan ve 1949 yı­lında tamamlanan bina 1951 yılında hizmete açılır.

Eski Çelik Palas Otelinin Genişletilmesi, mevcut otelin ta­lepleri karşılayamaması üzerine genişletilmesi gündeme gelir. 1945-1950 yılları arasında Hüsnü Tümer’in projelendirdiği Çelik Palas Oteli’nin ikinci binası yapılır. 26 bin metrekare alan üzerine oturan yeni bina 3 ve 4 katlı iki blok ve bir kaplıca hamamdan oluşan modern bir otele dönüşür.

Setbaşı Vergi Dairesi Binası, 100 Evlik Merinos Lojmanları, Merinos Fabrikasının Dokuma Bölümü, Ticaret Lisesi, İki Banka Binası, Posta Telgraf Telefon Binası, Mudanya İskelesi ve İnhisar Binası gibi daha birçok eseri Bursa’ya kazandırdı, Vali Haşim İşcan, bunları yaparken hep yanında Belediye Başkanı Fahri Batıca, Çalışma Arkadaşları ve Bursa Halkı vardı.

Bursa için iki özlemi daha vardı Vali Haşim İşcan’ın, Uludağ’a Teleferik ile ulaşım ve Kültürpark. Bursa için Uludağ’ın önemini çok iyi biliyor ve Uludağ’ın bir Kayak Merkezi olmasını, insanların hem spor yapabilmesini, hem de temiz havasından yararlanma­sını istiyordu. Fakat ulaşımın zorluğunu görüyordu, bu zorluğun aşılması için hava hattının, teleferiğin yapımının şart olduğunu söylüyordu. Teleferiği yapamadı ama, Bursa’ya nefes aldıracak, Yaycılar Pınarı denilen bölgede 26,500m2alanı kamulaştırıp Kül­türpark’ın temelini atarak yapımını başlattı, ama tamamlayama­dan Bursa’dan ayrıldı.

Vali Haşim İşcan’ın yaptıklarını yakın takip eden bir genç Bur­salı vardır, Reşat Oyal, Belediye Başkanı olduktan sonra onun bu iki özlemini, Kültürpark’ı ve Teleferiği, yerine getirmek için kolları sıvadı. Kültürpark için alanı az buldu ve komşu avukat Halil İbra­him Aksal’a ait 33 dönüm araziyi de satın alarak alana ekledi. Kül­türpark’ın yapılmasına karşı olanların mevcudiyetini duyan Haşim İşcan, yanına İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’u alarak destek vermek için Bursa’ya gelirler, Reşat Oyal’ı makamında ziya­ret ederler, iyi yapmışsın diyerek kutlarlar. Kültürpark’ın yapımına 1954’te başlanır, 6 Temmuz 1955 günü açılır. Teleferik te 29 Ekim 1963’te açılır.

5yıl valilik yaptığı Bursa’da Haşim İşcan adı hiç unutulmadı, onun anısını yaşatmak için 1988’de açılan bir caddeye onun ismi verildi, 1987’de Ekrem Barışık tarafından, Memleket Hastanesi karşısında yaptırılan parka Haşim İşcan-Bisaş adı verildi.

Evet değerli Valimiz Rahmetli Haşim İşcan, kentimize bı­raktığın eserlerle daima

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?