USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADI ÇİM AMA O BİÇİM!

11-10-2022

Timsah Arena ile Vodafone Arena’nın ardından Konya, Antalya, Rize, Sivas, Trabzon, Eskişehir, Malatya, Gaziantep, Altay, Göztepe ve Samsun toplamda 810 bin kapasiteyi kapsayan son teknoloji ürünü futbol mabetlerine kavuştular.

Mesela;  Sivas'a yapılan güneş enerji panelleri içeren Yeni  Eylül Stadyumu Türkiye'nin en çevreci stadı durumunda. Ancak ne kadar modern olursa olsun, tüm statların ortak derdi; çimler... Serildikten üç-beş ay sonrasında gözleri okşayan yeşil zeminler, neden kalitesini kaybeder?   

Örneğin zemini ‘patates tarlasına’ veya Bursa futbolunun 80 yıllardaki amatör sahalarına benzetilen Timsah Arena

Her ne kadar bakıma alındığı için son Tarsus İdmanyurdu maçında eskiye göre yamalarla bir nebze de olsa iyileştirme göz çarpıyor. Avrupa’da en sert kışın Rusya’da geçtiğini herkes biliyor ama şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun, tüm statları her koşulda yemyeşildir.

Değerli meslektaşım Ali Sami Alkış’ın bizzat tanık olduğu ve ondan dinlediğim bir anekdot ile bitirelim…

Trabzonspor tesisleri, Türkiye’nin modern anlamda ilk kez çim uygulamasına tanık olmuş bir antrenman sahasına sahiptir. Mehmet Ali Yılmaz’ın başkanlığı döneminde yapılan çim zemin, gösterişli bir törenle hizmete girmişti ama büyük bir sırrı içinde barındırıyordu.

Çimler yanlış sulama ve bakım nedeniyle tamamen sararmıştı. Törende yeşil görünsün diye, Karadenizli pratik zekâsıyla sararan zemin yeşile boyanmıştı. “Bakımı sürüyor, zarar görür” gerekçesiyle kimse zeminin üstüne alınmaz, herkes uzaktan bakar ve şaşılacak şekilde kimse ne olduğunu anlamaz!

Sevgili dostum Alkış; o dönem televizyonlarda program yaptığı için, törene katılmak amacıyla Trabzon’a gider. Sabah erken saatlerde kalkıp açılış töreni yapılacak Türkiye’nin ilk çim zeminini bir an evvel görmek heyecanıyla tesislere gider. 

Boyama işlemini bizzat gözleriyle görür!

Onu fark edenler paniğe kapılıp etrafını sarıp, kimseye bir şey söylememesi için ondan yemin alırlar. “Başkan bunu duysa hepimizi kulaklarımızdan tavana asar” diye adeta yalvarırlar.

Ve sonuçta tören de, yeşile boyanmış çimlerle çok gösterişli bir şekilde yapılır(!)

Ali Sami Alkış yeminine sadık kalır ve bu sır tam 25 yıl saklanır.

 

                                                         

                                                                                                                                                        

                                                                                                                                             

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?