USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ESAS ÇOCUK OLMAZSA OLMAZ!

13-03-2022

Mesela; kaybedilen İstanbul’daki son Eyüp maçında Timsah 55-45’lik topla oynama yüzdesiyle rakibine açık ara üstünlük kurdu ancak karşılaşma sonucu tabela ev sahibinden yanaydı!

Bursaspor Fatih Tekke, Özcan Bizati ve Tamer Tuna yönetimlerinde de aynı felsefeyle oynadı ama rakiplerine oranla topla daha fazla haşır-neşir olmalarına rağmen bir çok maçı İstanbul’da olduğu gibi hep kaybetti.

Hücum eden takımların iki çapası olur.

Bunların en önemlisi santrfordur…

Tüm takım santrfora bakar ve ona göre pozisyon alır.

İkinci çapa ise oyun kurucudur…

Bu iki görevli takımın, yani geminin ne yana hareket edeceğini belirleyen ve takımı da oynatan isimlerdir.

Oyun kurucu seti başlatır ve özellikle bekleri ileri çıkartır.

Santrfor ise sırtı kaleye dönük top tutabilen/gezebilen/öne çıkıp top alabilen biriyse yanındaki isimleri de pozisyona sokan unsur olur.

Bursaspor’un başarılı olduğu sezonlarda takım hep sözünü ettiğimiz iki çapaya sahipti. Mesela şampiyonluk döneminde Ivan Ergiç-Turgay Bahadır, daha sonraları Batalla-Altidore, Ndiaye-Pinto, Belluchi-Fernandao, Josue-Bakambu ikilileri Timsah’ın maestroları ve skor üreticileriydi.

Konuya daha iyi anlaşılması amacıyla biraz hiciv katarak bir benzetme ile devam edelim... Bizim çocukluğumuzda siyah beyaz filmlerin esas çocukları vardı.

Şimdi dönüp bugünün kadrosuna bakalım.

Bu sezon Bursaspor’un esas çocukları kim ya da kimler?

Sezonun büyük bir bölümünde Emirhan-Burak Altıparmak-İsmail Yüksek’ten oluşan merkez orta sahada playmaker görevine soyunan olmayınca bu üçlüye Kerem Şen, Hasan Ayaroğlu, Tuğbey Akgün gibi isimler değişimli olarak monte edildi ama bir türlü istenen verim elde edilemedi. Hal böyle olunca da en uçtaki Tim Matavz yeterince beslenemedi.

Bu nedenle de teknik adamlar takım sıkıntıya düştüğünde sürekli Batuhan Kör ile hücum timini ikileyip 4-1-4-1’den 3-5-2’ye döndüler.  Bu da savunmaya risk yüklediği için rakiplerin ekmeğine hep yağ sürdü...

Mustafa Er’in elinde şimdi Bifouma ve Cenk Ahmet Şahin gibi iki hücumcu var. Sorun oyun kurucunun kim olacağı?

Onu da sevgili hocamız öyle veya böyle çözecek...

Olurda halledemezse sıkıntılar devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?