USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dört mevsim Uludağ (2)

29-01-2019
Geçen hafta, Uludağ'da yaz turizminin gelişimini gündemlerine alan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş'a ve Bursa Milletvekilimiz Sayın Dr. Mustafa Esgin'e, bu hareketin çok yoğun olduğu Alp dağlarındaki düzeni, yaz aylarında yerinde incelemelerini önermiştim, o düzen hakkındaki bilgilerimi de aktarmıştım.
Ben şuna inanıyorum, turizm sektöründe önce katılımcı eğilimlerinin analizini doğru yapmak gerekiyor, ardından ortamınızı bu eğilimlere uygun cevaplar verecek düzende hazırlamanız gerekiyor. Önümüzde gerçekten yaz turizmi için çok büyük bir dağ turizmcisi kütlesi var, onları Uludağ'a yönlendirmek için çok kapsamlı bir çalışma yapmalıyız, aslında büyük yatırımlar değil, onları çekecek düzenin kurulması ve doğru tanıtılması önemli.
Bu anlamda Uludağ'ın artıları var, bunlar Uludağ'ın çekiciliğini güçlendirecek artılar, onları pazara etkin biçimde sunmalıyız.
Uludağ yamaçları, Akdeniz iklim kuşağından başlayıp, Alp kuşağına uzanan beş iklim kuşağına ait çok değerli bir doğa örtüsüyle kaplı. Ayrıca bu doğa örtüsü içinde, dünyada sadece Uludağ'da yaşayan 37 tür, sadece Türkiye'de yaşayan 250 tür endemik bitki ve Alpler dışında sadece Uludağ'da bulunan Alp köknarı var.
Haydi gelin bu değerlerimizle pazara çıkalım ve onları alıcıların önüne serelim;
•Bu beş iklim kuşağında öne çıkan bitki türlerini, örneğin kestaneyi tanıtalım.
•Endemik bitkilerin cinsleri ve konumları çalışmalarınıza yardımcı olacak Uludağ Üniversitemizden iki bilim insanımız, Prof. Dr. Gönül Kaynak ve Prof. Dr. Gürcan Güleryüz, inanıyorum sizlerin hareketlenmenizi bekliyorlar.
•Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, bu beş iklim kuşağı içinde yürüyüş patikaları ağını projelendirsin ve elektronik ortamda haritalara işlesin.
•Haritalara işlenen bu patika ağını sahada, önce endemik bitkilerin ağırlıklı olduğu bölgelerden başlayarak, beş iklim kuşağı içinde, ormanlık alanlardahiç ağaç kesmeden, sadece dal budayarak, orman dışı alanlarda küçük düzeltmelerle, oluştursunlar. Görüleceği gibi bu işler büyük paralar harcayarak değil, geniş bilgi ve teknolojiyi kullanarak yapılacaktır.
•Sahada oluşturulacak patika ağları, Alplerdeki gibi işaret levhalarıyla donatılsın, elektronik ortamlarda ve basılı haritalarda işlensin.
•Ardından da, aynı Antalya gibi, turizm pazarında tanıtımı yapılsın, Alplerdeki yürüyüş meraklılarıyla yakın temas kurulsun.
İnanıyorum ki, eğer bu plan çok akılcı ve dikkatli adımlarla uygulamaya sokulursa, ULUDAĞ çok çekici bir YAZ TURİZM MERKEZİ de olur.
Aslında Kış ve Yaz Turizmini katlayacak bir başka Uludağ daha var, ALAÇAM BÖLGESİ, kayak alanları uygulama projeleri dönemimde yapıldı, Büyükşehir Belediyesi arşivinde, yok edilmediyse, var. Oteller Alaçam köyünün arkasında, 800mkotundaki alana yerleşecek, 800 - 1600 m arası yoğun ve değerli bir orman alanı, burası ormana zarar vermeden, teleferikle geçilecek, 1600 - 2400 m arası, her derecede oluşturulacak kayak pistleri, sosyal tesis alanları olarak düzenlenecek, bu bölgede otel olmayacak. Eğer bu düzenleme uluslararası standartlarda yapılırsa Türkiye, Dünya Kayak Şampiyonaları ev sahipliğine de aday olabilir.
Yaz aylarında kullanılmak üzere, yukarıda anlatılanlar benzeri, hem ormanlık alanda, hem de kışın kayak yapılan alanlarda patikalar oluşturulabilir, yürüyenler için 2400 m'deki göller bölgesi cazibe odağı olacaktır.
Bu projenin bir ayağı İnegöl'e uzanabilir, böylece İnegöl de dağ turizmiyle tanışır.
Aslında Alaçam köyümüz de ayrı bir değerimiz, geleneksel yapısını koruyor, orada da köy yaşamı, evleriyle, yemekleriyle pazarın ayrı bir rengi olarak sunulabilir.
Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanım, Tarım ve Orman Bakanlığımızın değerli mensupları, Sayın Turizmciler, Uluslararası Yaz Turizm Pazarında Uludağ da var, diyebiliriz ve de yaz turizminin cazibe merkezi Antalya ölçeğinde yer alabiliriz, ama yukarıda açıklanan önerileri, doğru bilgilerle donatıp, doğru bir düzende pazara sunarsak….
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?