USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mudanya kavşağı

05-07-2016

Tartışma siyasi ortamda olduğu için söz almadım, ama her gün, sabah akşam, Acemler - Bademli kavşağı arasında seyahat eden biri olarak zamanlamanın çok doğru olduğunu, yaşayarak biliyorum.Okullar açıkken, okul servisleri nedeniyle, anılan bölgede en az iki kat daha yoğun trafik yükü vardı, inşaatın kesinlikle okullar açılmadan bitmesi ve kavşağın hizmete açılması gerekmektedir, eğer bir gecikme olursa, oluşacak trafik kaosunu hayal bile edemiyorum.
Onun için inşaat süreci içinde bir saniye bile çok değerli, zamanın çok dikkatli kullanılması gerekiyor ve de kavşağın mutlaka okullar açılmadan hizmete sokulması…
İşte bu yönüyle inşaatın ramazan ayı içinde başlamasının doğru olduğunu, hem CHPli dostlarıma, hem de şu anki eziyeti çeken, ki biri de benim, tüm Bursalılardan olaya hoşgörü ile bakmalarını öneriyorum.
Tabii Sayın Başkan ve ekibine de, zamanın çok dikkatli kullanılması, hatta 3 vardiya çalışma düzeninin kurulması gereğini de vurguluyorum.
Şimdi size yıkılan kavşağın geçmişi hakkında bazı anılarımı aktarayım.
TCK o kavşak inşaatına başlamadan Genel Müdürleri Bursaya gelip, iş yerinde proje hakkında Valimize ve ilgili daire müdürlerine bilgi vermişti.
Ben de DSİ Bölge Müdürü olarak katılmıştım o toplantıya, TCK Bölge Müdürü de benim İTÜden sınıf arkadaşımdı.
O yıllarda çevrede, Hürriyet mahallesi dışında, göze batan bir yerleşim yoktu.
Gene o yıllarda TCKnın İstanbul-Antalya yolu projesi gündemdeydi, güzergah Bursa-Orhaneli-Domaniç-Afyon-Antalya olarak belirlenmişti.
Bu nedenle ben, kavşak yerinin yanlış olduğunu, uygun yerin bugünkü Carrefour önündeki kavşak hizalarında olması gerektiğini, böylece Bursanın Mudanyaya, İzmire ve Antalyaya bağlantılarının önemli bir düğüm noktası olacağını savunmuştum.
Bu savunmamı yaptığımda TCK Bölge Müdürü arkadaşım kulağıma eğilip, çok haklısın, ama bunu bizimkilere anlatmak mümkün değil, demişti.
Aslında bu savunmamı, bizim DSİ projelerinde alışık olduğumuz uzun vadeli bakış açısı alışkanlığımla yapmıştım.
Örneğin biz Bursa İçmesuyu Projesini planlamaya 1965lerde başladık ve Bursanın 2030 yılı büyüklüğünü tahmin ederek, su ihtiyacını karşılayacak sistemi oluşturduk.
Ki sistem şu anda, Doğancı ve Nilüfer Barajlarıyla, ovadaki yeraltı suyu kuyularıyla devrede…
Ve de 2020lerden sonra Orhaneli Çayı üzerinde yapılıp halen enerji üreten Çınarcık Barajı Bursaya su vermeğe başlayacak.
İşte TCK eğer bu uzun vadeli bakış açısına sahip olsaydı, kavşağı doğru yere, Bursa - İzmir / Bursa - Orhaneli / Bursa-Mudanya kesişme noktasına koysaydı, bugün bu yıkım ve yeniden yapım olayı yaşanmazdı.
Her ne kadar artık İstanbul-Antalya yolu bu güzergahta değilse de, gene de Bursanın Kelese, Orhaneline ve Domaniçe bağlantısının da düğüm noktası olurdu.
Yenilenen kavşak bu yönüyle hala topal, Bursadan Orhaneli ve Kelese gene ışıklı kavşaktan sapılacak…
Yapılan açıklamalardan yeni kavşak projesinin yapılan trafik sayımları baz alınarak projelendirildiğini anlıyoruz.
Tabii bu sayımların ileri yıllarda oluşacak trafik büyüklükleri de düşünülerek projeye aktarıldığını varsayıyorum.
Bu vesile ile tüm okurlarımın bayramını kutluyorum, ülkemize ve ailelerimize huzurlu bayram günleri diliyorum….

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?