USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KAYAPA'da Katı Atık Depolama Tesisi (2)

07-06-2016

Bu hafta da, geçen ayki meclis gündeminde yer alan ve muhalefet partilerinin eleştirilerine neden olan ve tartışılan Kayapa Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili, belediyenin bu projeyle sorumlu biriminden aldığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Önce mevcut Hamitler Depolama Alanının 2022e kadar hizmet vereceğinin altını çizmek isterim ve Belediyenin önündeki 6 yıllık süreci iyi değerlendirerek, yeni depolama alanı için şimdiden çok geniş kapsamlı bir çalışma başlattığına da dikkatinizi çekmek isterim.

Çalışmanın adı, Bursa Entegre Katı Atık Yönetim Planı, ilçe belediyeleriyle beraber düzenlenen anket çalışmalarıyla oluşturulan katılımcı süreç içinde hazırlanmış ve geçen yıl Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanmış.

Planlamanın hedefinde, kentin ürettiği atıktan en üst düzeyde enerji ve hammadde geri kazanımın sağlanması, depolamanın da hem uluslararası çevre kurallarına, hem de Atıkların Düzenli Depolamasına dair yönetmeliklere uygun yapılması yer alıyor. Bu uygunluğun ötesinde, bu konuda dünyada yapılan bilimsel çalışmaların ışığında, yeni alanın yerleşimlere uzaklığı, hava ulaşım güvenliği, jeolojik, jeoteknik ve topografik yapı, heyelan, erozyon ve yüksek deprem riski, yağış ve taşkın tahminleri, su havzalarıyla ilişkisi gibi birçok etken üzerinde yapılan analizler ışığında, 2.000dönüm genişliğindeki tartışma konusu olan alan seçiliyor. Alanın bu maksatla kullanımına ait, gerek Orman Bakanlığının, gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı alınıyor.

Yönetmelikte yer alan, düzenli depolama öncesinde, mekanik ayırma, mekanik biyolojik arıtım gibi ek tesisler de proje kapsamında yer alıyor.
Yeni oluşturulacak döküm alanının hazırlanmasında, geçen hafta sizlere detaylarını aktardığım yalıtım sistemi, çok daha güvenli koşulları içeriyor. Alanın tabanı 50cm sıkıştırılmış kille kaplandıktan sonra üzerine, özel imal edilmiş, 2 farklı tür geçirimsiz tabaka halindeki malzeme yayılıyor ve üzerine konacak 50cm drenaj çakılı içine drenaj boru şebekesi yerleştiriliyor.

Drenaj sistemi sonunda kurulacak arıtma tesisi ile drenaj suları arıtılarak çevreye zararsız hale getiriliyor.

Bütün bu özellikleriyle Kayapa Entegre Katı Atık Depolama Tesisi, Bakanlıkça diğer illere de örnek gösteriliyor. Özetle bu tesis;

•Çevreye zararlı sızıntı suyu bırakmayacak,•Çıkacak metan gazıyla enerji üretilecek….
Tartışılan konulardan biri de, çöp kamyonlarının Kayapanın içinden geçerken çevreyi kirletmesi, idi. Oysa depolama alanına katı atık getiren kamyonlar bugün gözümüzün önünde çalışıyorlar, hepsi tertemiz, ne çöpü görebiliyorsunuz, ne kamyon altına su sızıyor.
Alan orman vasfını yitirmiş bir bölgeye yerleştiriliyor.
Halen Hamitlerde depolama işlevi tamamlanmış alanlar ağaçlanıyor, ileriki yıllarda burası da depolama işlevi paralelinde ağaçlandırılacaktır. Olaya uzun vadede baktığımızda, orman vasfını kaybetmiş bir alan tekrar ormana dönüştürülecektir...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?