USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

'Nilüfer Caz Tatili' İbrahim Maalouf ile kapandı

Lübnanlı trompet ustası  İbrahim Maalouf, Uluslararası Nilüfer “Caz Tatili” Festivali’nin kapanış konserinde sahne aldı. Festival başlamadan biletleri anında tükenen konseri izlemek için gelen seyircilere koltuklar yetmedi; merdivenlerde oturarak konseri izlediler. Bursa dinleyicisinin enerjisinden çok etkilendiğini söyleyen müzisyen, sözler olmasa da seyircileri müziğine ıslık temposuyla eşlik ettirdi. Usta trompetçi, stand-up tadındaki konserde önce izleyicileri güldürdü sonra da müziğiyle büyüledi.

'Nilüfer Caz Tatili'  İbrahim Maalouf ile kapandı
22-02-2016 09:57
Google News

İbrahim Maalouf, babasının icadı 4 sübaplı trompeti ve iddialı sahne performansıyla dinleyicilerine nefes kesen anlar yaşattı. Trompetle yetinmeyip piyano ve tef çalıp şarkı söyleyen Maalouf, yaptığı esprilerle seyircileri kahkahalara boğdu. İki saatten fazla sahnede kalan müzisyen, Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey tarafından “Caz Tatili” plaketini aldı.

 

Dünyaca ünlü trompet ustası İbrahim Maalouf “Bursa’ya geldiğim için çok mutluyum. İlk defa Bursa’ya geliyorum. Bu fırsatı bana sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Seyircinin enerjisi harikaydı. Umarım tekrar gelirim” dedi.

 

Uluslararası Nilüfer “Caz Tatili” Festivali ile ilgili olarak Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise “24 günde 24 etkinlik yaptık. Yaklaşık 15 bin civarında cazseveri sanatçılarla buluşturmuş olduk. Nilüfer Belediyesi olarak, caz festivalini ilk defa yapıyoruz… Nilüfer Belediyesi kültür-sanat konusunda sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri… İbrahim Maalouf konseri inanılmaz keyifliydi. Seyirciler arasında sadece Bursa’dan değil başka illerden hatta Fransa’dan gelen izleyiciler bile vardı… Caz müziğine genelde “entel işi” derler. Biz bu algıyı bu festivalle kırdık. Hem sokakta hem de salonda caz konserleri ve paneller verdik. Katılım muhteşemdi… Türkiye Nilüfer’i izlemeye devam etsin” dedi.

 

Festival hakkında…

İbrahim Maalouf, Tomatito, Omar Sosa/Joo KrausDuo, Guillaume Perret & The Electric Epic, TorstenGoods&Band, Elina Duni&Colin Vallon, Birsen Tezer, Kerem Görsev Quartet, Jülide Özçelik, Karsu Dönmez, Emin Fındıkoğlu+12, Nida Ateş & Elie Maalouf, Şallıel Bros. & Önder Focan‘Funkbook’ , Ayşe Tütüncü ve Emre Karabulut Dörtlüsü, Ferit Odman Quartet, Elif Çağlar Quartet, Fun Fatale , Banu Güven Quartet, Atiye “çok sevgili caz”, Ece Göksu Quartet, Cenk Erdoğan & İkiz “Lahza” Şenay Lambaoğlu, Barış Demirel gibi cazın sihirbazları Uluslararası Nilüfer “Caz Tatili” Festivali’nde unutulmaz bir müzik şölenine damga vurdular. Ayrıca festival kapsamında düzenlenen seminer ve paneller, müzikseverlere farklı deneyimler yaşama fırsatı tanıdı.

 

Uluslararası Nilüfer “Caz Tatili’nin Caz Noktaları; Nazım Hikmet Kültür Evi, Podyum Park, Eker Meydan Sir Winston , Baob, Sanat Mahal, 22.02 Görükle Trio Sahnelerinde gerçekleşti.

Caz zor ama iyi bir şey

 

Uluslararası Nilüfer Caz Tatili Festivali kapsamında düzenlenen "Türkiye'de Caz" konulu panele katılan Zuhal Focan, Emin Fındıkoğlu, Pelin Opcin ve Kerim Selçuk, caz müziğinin Türkiye'deki durumunu ele aldılar. Panelde Pelin Opcin, Türkiye’de okullarda caz eğitimi verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Nilüfer Belediyesi, Uluslararası Nilüfer Caz Tatili Festivali kapsamında müzik ziyafetinin yanı sıra Türkiye’nin önemli isimlerini sanatseverlerle atölye, söyleşi ve panellerde bir araya getiriyor. Caz Tatili Festivali’nin son gününde Türkiye’de caz müziğinin yeri ve festivaller hakkında panel düzenlendi. Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen panelin moderatörlünü Jazz Dergisi Editörü Zuhal Focan üstlendi. Panele Türkiye’de caz müziğin öncülerinden Emin Fındıkoğlu, İstanbul Jazz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve yapımcı Kerim Selçuk konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de caz müziğinin yeri ve festivallerin ele alındığı panelde Zuhal Focan, Türkiye’de caz müziği yapmanın zorluklarına dikkat çekti. Focan, “Türkiye’de her şeyi yapmak çok zor aslında. En azından her türlü zorluğa karşı destek verenler de var. Müzisyenle başlayıp, yapımcıya, dergiye, festivale kadar giden uzun bir süreç. Ama verilecek destek bizim için çok kıymetli. Bazı sanatçı alkışla alıyor, ya da festival organizasyonunu düşünürseniz, en azından her türlü zorluğa karşı bir destek bularak aşmaya çalışıyoruz. Zor ama herkes mutlu,  az kazanıyorlar çok uzun süre eğitim alıp hayatlarının ilerleyen dönemlerinde enstrümanlara bağlı hastalıklarla uğraşıyorlar. Ömrünün sonunda verdiği inanılmaz emek karşılığında aldığı alkış caz sanatçılarına yetiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de caz müziğin öncülerinden Emin Fındıkoğlu da 1970 yılında caz kulübü açtığını söyleyerek 1985 yılından itibaren caz müziğini Türkiye’de yaşatmaya çalıştığını kaydetti.

Türkiye’de caz eğitimi yok

İstanbul Jazz Festivali Direktörü Pelin Opcin de Türkiye’de caz eğitimi verilmediğine dikkat çekti. Opcin, “Burada bir ekosistemden bahsediyoruz müzisyen, yapımcı, plak şirketi gibi ama Türkiye’de caz ile ilgili en önemli halka olan eğitim eksik. Yani bir caz okulu yok. Şuan İstanbul Üniversitesi’nde konservatuara bağlı bir bölüm açılması düşünülüyor fakat yapısal, bürokratik bazı engeller var. O yüzden caz müzisyenlerinin yaptığı belki diğer müzisyenlerinin yaptığından bir kat daha önemli. Burada bir eğitim olmadan yurtiçi ve yurtdışında kendilerini geliştirerek veya klasik temel müzik alanında eğitildikten sonra caza yönelerek risk alıyorlar. Geleneksel Türk müziğine baksanız kadrolu olarak bir iş bulabilme olanakları var ama caz müziği bu konuda risk taşıyor. Türkiye’de bir caz müzisyeni sadece müzisyen değil bir yandan da girişimci olmak zorunda. Kendi çalmak istediği müziği, yapmak istediği albümü tek tek kapıları kendi çalarak yapmak zorunda. O yüzden caz müziği sanatçıları el üstünde tutulması gereken sanatçılar” dedi.

Caz sektörünün zor bir sektör olduğunu kaydeden Yapımcı Kerim Selçuk da gönül verilmeden yapılamayacağını söyledi. Kerim Selçuk, “Bu sektörün her yerinde yer alan insanlar, müzisyeninden tutun, dergi çıkaranına kadar herkesin işi çok zor ve bunu gönlünüzü koymadan yapamazsınız. Ben ekonomi okudum örneğin, bir bankada çalışsaydım daha iyi para kazanabilirdim ama bunu seviyorum ve bunu yapmaya karar verdim. Tahmin ediyorum ki bu sektörde çalışan insanların hepsi sevdikleri için yapıyorlar. Sadece severek de olmuyor bu iş, işin sonunda bütçeler raporlar hazırlanıyor. Ama hepimiz el ele verip bu işi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Çarpıcı değerlendirmelerin yapıldığı panelin sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Emiroğlu ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılıç sanatçılara deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür ederek, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına çiçek ve Caz Tatili Festivali’ne özel olarak tasarlanmış plaket verdi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53