USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Makine sektorü hedef büyüttü

Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan, yüksek katma değer yaratan ve kendi teknolojisini sürekli geliştiren makine sektörü, hedef yatırımları ile uluslararası pazarda rekabetçi konuma geldi.

Makine sektorü hedef büyüttü
10-01-2017 15:30
Google News

Ekohaber/ Elif Didem DANACIOĞLU

Makine üreticileri, 2016 yılını hedeflerine ulaştıkları yıl olarak ilan etti. Makine sektöründe hedef büyüten Bursalı üreticiler, daha fazla  pazarlarda yer almaya çalıştıklarını ifade ettiler. Makine sektörünün 2023 yılı hedefi olan 100 milyar dolarlık ihracatın hayal olmadığını belirten Bursalı makineciler, yerli üretimde güç birliği oluşturdu. Makine sektörünün nabzını tutan üreticiler, dünyada  yaşanan olumsuz gelişmelerin  ihracatta aksamalar meydana getirdiğini fakat,  2002 yılından günümüze kadar makine ihracatının yüzde 10’un üzerinde olduğunu ve Türkiye olarak  Avrupa’nın 6’ıncı büyük makine üreticisi konumunda olduğumuzu belirttiler. 2016 yılında piyasalarda yaşanan olumsuz havaya tanık olan makine sektörünün önde gelen temsilcilerinin görüşlerinde, sektörün önündeki en büyük engelin döviz kuru, 2017 yılının ekonomideki belirsizlik hakim. Görüşler, makine üretimi ile birlikte, teknolojiye geçiş sürecinin hızlandığı ve savunma sanayisinden tıbba kadar çok geniş alanda yaygın bir imalat gücünün ortaya çıktığı,  Ar-Ge gücü sayesinde yüksek teknolojiye en hızlı dönüşümü sağlayacak tek sektör olma özelliğini taşıdığı söyledi. 

Üreterek büyümek zorunda olan Türkiye ekonomisine, en büyük desteği verecek olan makine imalat sektörü olduğunu belirten makineciler, pozitif ayrımcılık istiyor. Endüstri 4.0’a hazır olduklarının altını çizen makineciler,  Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknolojili üretimin ma

kine sektörü sayesinde gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Bursa makine sektörünün nabzını tutan sanayiciler sektörü değerlendirdi.  İşte görüşler...

‘HEDEF 100 MİLYAR DOLAR’

HÜSEYİN DURMAZ (BTSO MAKİNE KONSEYİ BAŞKANI)

“Makine sektörünün 2023 yılı hedefi olan 100 milyar dolarlık ihracat hayal değil. 2015 yılında makina sektörü 15 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ülkemiz 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine kilitlenmişken, makine sektörünün 100 milyar dolarlık hedefi hayal değildir. Maalesef dünyada ve coğrafyamızda yaşanan olumsuz hadiseler sebebiyle ihracatımızda aksamalar meydana gelmiştir.

Ancak 2002 yılından günümüze kadar makine ihracatı yüzde 10’un üzerindedir. Türkiye olarak Avrupa’nın 6’ıncı büyük makine üreticisiyiz.”

‘BURSA SANAYİSİ ENDÜSTRİ 4.0’A HAZIR’

RECEP AKBAŞ (ŞAHİNLER MAKİNA)

“Makine üreticileri olarak daha fazla pazarlarda yer almaya çalışıyoruz. 2016 yılında hedeflerimize ulaştık diyebiliriz. Sektörün önündeki en büyük engel, Dolar ve Euro’nun sürekli hareketli olması. Yurtiçi pazar payımız biraz düştü, önünü göremeyen yatırımcı yatırım yapmak istemiyor. Bursa sanayisi Endüstri 4.0’a hazır konuma geldi. Bursa sanayicisi yeterince yol almış durumda, ülke ekonomisine en çok katı sağlayan illerden biri diyebiliriz.”

‘MİLLİ ÜRETİM MİLLİ GÜÇ’ SLOGANIYLA DÜNYAYA TANITACAĞIZ’

AHMET ÖZKAYAN - (MAKİNE İMALATÇILARI BİRLİĞİ  YKB)

“Türkiye ekonomisi için makine sektörü büyük önem taşıyor. Türkiye’de üretim yapan makinecilerin gücünü ‘Milli üretim milli güç’ sloganıyla Bursa’dan başlayarak dünyaya tanıtacağız.

Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknolojili üretim makina sektörü sayesinde gerçekleştirilecek.Ülkemizin önümüzdeki yıllarda en önemli sektörü haline geleceğine inandığımız makine imalatı, son 10 yılda Ar-Ge’yi odağına alan hükümet ve teşvik politikaları ile önemli yollar kat etti.

Makine üretimi ile birlikte, teknolojiye geçiş süreci hızlanıyor ve savunma sanayisinden tıbba kadar çok geniş alanda yaygın bir imalat gücü ortaya çıkıyor.

Makine imalatçıları içinde barındırdığı mühendislik ve Ar-Ge gücü sayesinde yüksek teknolojiye en hızlı dönüşümü sağlayacak tek sektör olma özelliğini taşıyor.

Üreterek büyümek zorunda olan Türkiye ekonomisine, en büyük desteği verecek olan makine imalat sektörüne pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor.

Sektörün büyümesi için mevcut desteklerin artırılması ve özel önem statüsünde değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de makine ihracatının yüzde 60’ını Makine İmalatçıları Birliği’ne üye şirketler gerçekleştiriyor.

“Milli Üretim Milli Güç” sloganıyla Bursa’dan başlatılan hareketin sektörün tanıtılmasında önemli rol oynayacağına inanıyorum.”

‘YÜZDE 100 TÜRK ÜRÜNLERİYLE SONUÇLANDIRMAMIZ GEREKİYOR’

HALİL KOÇ (ALSEKO MAKİNA A.Ş.)

“2016 yılında geçen seneki ciromuzu mevcut şekilde koruduk, üzerine yüzde 15 civarında bir artış sağladık. 2017 ve 2018 yıllarında daha aktif, daha pozitif ve daha olumlu bir yıl bekliyoruz. Projelerin ertelenmeyeceğini umut ediyoruz ve daha hareketliliğin olacağını düşünüyoruz. Makine, sürekli üreten bir sektör.Yüzde 100 Türk ürünleriyle üretmemiz ve sonuçlandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Biz montaj ülkesi olacaksak, o zaman yaptığımız üretimin hiç bir önemi yok.  Türkiye’nin kendi ürününü kendi imkanlarıyla üretmesi lazım.

Makine sektörünün yüzde 100 Türk üretiminin olduğu bir noktaya gitmesini diliyorum.”

‘DÜNYA FARKLI BİR SİSTEME GİDİYOR, SAHİPLİKLER AZALIYOR’

ALPHAN MANAS(FÜTÜRİSTLER DERNEĞİ ONURSAL BAŞKANI)

“Ürettiğimiz makineleri, gelecekte ne olacak diye düşünmeliyiz. İnovasyon zirvelerinde artık 2053 yılı konuşuluyor ve bu tarihte pekçok şirket yok olacak. Dünya farklı bir sisteme gidiyor, sahiplikler azalıyor.

Sizler yüzde 90 kendi işinize odaklanırken yüzde 10 geleceği düşünmeniz ve gelişmeleri takip etmeniz gerekiyor. Bugün ürettiğiniz makinelerin gelecekte ne olacağını düşünmeniz gerekiyor. Rekabet çok hızlı gelişiyor.

Sadakat yaratmak giderek zorlaştı, bazı konularda hızlı hareket etmek gerekiyor ve  piyasa dinamiklerini de yakından takip etmek gerekiyor.”

‘KAN KAYBEDİYOR’

GÖKHAN SEZGİN (SEZGİNLER MAKİNA A.Ş.)

“Makine sektörü gün geçtikçe kan kaybediyor.

Döviz kurunun aşırı artması, imalatçının yatırımdan uzak durması sektörün hacmini ciddi anlamda düşürüyor. 2017 yılında çok farklı olabileceğini düşünmüyorum. Sektörün önündeki en büyük engel döviz kuru ve ekonomideki belirsizlik.”

‘İVME KAZANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

MEHMET TOPAK (CAPRİ SOĞUTMA)

“2016 yılı makine sektörü olarak yüzde 4- yüzde 6 civarında bir büyüme ile geçirdiğimizi düşünüyoruz.  2017 yılı 4’üncü aydan sonra satışların daha da artacağını ve ivme kazanacağını düşünüyoruz.”

‘REKABET KOŞULLARININ EŞİT OLMAMASI ‘

GAFFAR AKER  (AKERMAK)

“Makine sektörünün merkezi olan Bursa’da makine sektörüne hizmet sunan bir tedarikçiyiz. Makine sektörünün Bursa ve ülkemiz için önemi çok büyük, gelişen teknoloji ile çok büyük bir ivme kazandı.  Gelişen makina sektörüne paralel olarak hizmet ağımızı bizde genişlettik. 2016 yılı dünya ve bölgemizde yaşanan krizin etkisiyle tüm sektörlerin istediği boyutta kapatılmadı ama, söyleyebilirim ki 2015 yılının gerisinde kalmadık. 2016 yılı çok istenilen hedeflere ulaşmasa da aslında, hedeflerimize yakın seviyeye ulaştık. Dolayısıyla 2016 yılını kapatırken 2017 yılındaki beklentilerimiz süren bölgesel krizin ve dünya krizine paralel olarak pek fazla beklenti içinde değiliz, 2016 yılının gerisinde kalmayacağımızı düşünüyorum. Sektörün en büyük sorunu rekabet koşullarının eşit olmaması ve değişen şartlara uygun organizasyonlarını firmaların tamamlayamamış olması.”

‘VERGİ YÜKÜNÜ AŞMAMIZ LAZIM’

CEMAL ASLITÜRK (FAMAK MAKİNA)

“2016 yılı sektör açısından sıkıntılı geçiyor, 2017 yılının 2016 yılından daha verimsiz geçeceğini düşünüyorum. Sektörün en büyük sıkıntısı üreticiye destek yok. Büyük firmalar Endüstri 4.0’a hazır gibi fakat çoğu orta ölçekli firmalar henüz hazır değil. Öncelikle yaptırımlardan vergi yükünü aşmamız lazım.”

‘PİYASALAR BELİRSİZ’

BARIŞ CAN YÖRÜK  (BENDMAK)

“2016 yılı makine sektörü için beklediğimiz gibi geçmedi, 2017 yılınında durgun geçeceğini düşünüyoruz. İhracatta yavaş ilerliyor. Sektörün sorunu yok , sorun gobal. İnsanlar yatırım için harcayacakları parayı cebinde tutmak istiyorlar, yatırım için cesaret yok. Piyasalar belirsiz. Bursa sanayisine güveniyoruz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53