USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

UZLAŞMA...

30-10-2023

Değerli okur sizinle günlük hayatta başınıza gelebilecek bir durum çerçevesinde ''bir kelimenin'' hangi sonuçlara sebep olabileceğini kısaca anlatmak isterim.

Diyelim ki bir trafik kazası neticesinde vücudunuzda kalıcı hasar oluşturacak yaralanmanız oluştu (kimsenin başına gelmemesi temennisiyle...). Maddi hasarı aşan ve yaralanmaya sebep olan bir kaza olduğundan polis/jandarma marifetiyle olay yeri tespiti ve tutanak tutulması zorunludur. Siz de sizi yaralayan araç sürücüsünden/sahibinden şikayetçi oldunuz.

Tabi ki olayın sıcaklığı geçtikçe ve hayatın olağan akışına döndüğünüzde aslında sizi yaralayan sürücünün bunu bile isteye yapmadığını düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada şikayetçi olmak hakkınız olduğu kadar şikayetten vazgeçmek de  en tabii yasal hakkınızdır. İşte bu aşamada hayati bir kelimeden bahsetmek isterim.

''UZLAŞMA''

Soruşturma yahut kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçerken uzlaştım demeniz durumunda artık gerek size çarpan araç sürücüsü/araç sahibi, gerekse o aracın sigortacısı olan sigorta şirketinden maddi ve manevi tazminat talebinde bulunamayacaktınız.

Kaldı ki bu aşamalarda sonuçları size açıklamadan uzlaşmanız noktasında tutanak tutulabilir ve siz de iyi niyetle imza atabilirsiniz. "Ceza Muhakemesi Kanunu’nun madde 253/19 da geçen “Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz” kanun maddesi bu hakkınızın ortadan kalkmasına yol açmaktaydı.

Ancak Anayasa Mahkemesi ilgili kanun hükmünü iptal etti. İptal kararından evvel uğramış olduğunuz haksız fiil karşısında bilinçsizse tazminat haklarınızdan feragat etmiş olmaktaydınız. Anayasa Mahkemesinin 26.07.2023 tarihinde verdiği karar ile CMK’da düzenlenen uzlaştırmaya ilişkin 253. maddesinin 19. fıkrasının 5. cümlesi iptal edildi.

Ancak karar çok yeni olduğundan henüz mahkemelerin yerleşik içtihatlarında yer bulması zaman alacaktır. Belki de hak kaybına uğrayacaksınız.

Açıklamaya çalıştığım sebeplerle şikayetten vazgeçmeniz durumunda uzlaştım, uzlaşmak isterim gibi tabirler kullanmadan da şikayetten vazgeçebileceğinizi bilmenizi istedim.

Unutulmamalıdır ki elbette ki en kötü uzlaşma en iyi ve uzun zamana yayılacak yargılamadan daha iyi olabilir.

Ancak haklarınızı bertaraf etmemesi şartıyla...

Sorularınız oldukça cevaplamak üzere burdayım.

Esen kalın...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?