USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ulaşım ve motosiklet

05-06-2023

Son yıllarda ülkemizin her yanında ve özellikle büyük kentlerde artık alışık olduğumuz bir gö­rüntü var. Kurye pazarındaki büyüme ile ivme kaza­nan motosiklet satışları rekor kırıyor.

Otomobil alamayanların alternatifi olan motosiklet, yatırım aracı olarak da öne çıkınca satışlar bu yılın ilk çeyreğinde %214 artarak 154 bin adeti aştı. Özellikle elektrikli scootera ilginin arttığı sektörde yıl sonuna kadar ilk kez 500.000 adetin aşılarak tüm zamanların satış rekorunun kırılması hedefleniyor. Sektörün 2022 cirosu 20 milyar 600 milyon TL oldu.

TÜİK verilerine göre mart ayında trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı geçen yılın mart ayına göre %206 oranında artarak 77 bin adeti aştı. Sektörün en hızlı bü­yüdüğü alan ise elektrikli 50 cc motosiklet segmenti oldu. Bu segmentte satışlar Mart ayında %247 artış gös­terdi.

Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtlarda yüzde 40 oranıyla motosiklet ilk sırada yer aldı. Böylece Ocak-Mart döneminde motosiklet satışları 150 bin adeti aştı.

Motosiklet Satışları Neden Rekor Kırıyor?

1- Pandemi ile birlikte kurye motosiklet talebinin art­ması,

2- Büyük şehirlerde trafik sorununa kısmen çözüm ol­ması,

3- Motosiklet fiyatlarının otomobile göre daha ulaşıla­bilir olması,

4- Yakıt fiyatlarındaki artışın elektrikli motosiklete il­giyi arttırması,

5- Enflasyon nedeniyle motosikletin üretim aracına dönüşmesi

6- Artes sisteminin devreye girmesi ile kayıt dışılığın önlenmesi. (ARTES: Noterliklerin kullandığı araç tescil ve sicil uygulamasıdır. Bu modül ile vatandaşlar noterlikler üzerinden araç tescil ve sicil işlemlerini yaptırabilmekte­dir. Bu çözümle birlikte noterler ekstra olarak tüm araç­lardan “tescil belgesi baskı ücreti” adı altında 15 TL + KDV (17 TL) alıyorlar.)

Türkiye’de 10 firma motosiklet üretiyor. Trafiğe ka­yıtlı 3,5 milyon motosiklet var. Geçtiğimiz yıl iç pazar satışları 250 bini aştı. 1 milyona yakın yerli ve yabancı üreticinin boy gösterdiği sektörde, yerlilerin payı %60’ı geçiyor. En büyük üretici günlük 1000 adet, yıllık 300 bin adetle Kuralkan Motosiklet. Bunu Uğur Mondial yıl­lık 200 bin, Asya 150 bin, Kuba Motor 120 bin, Volta Motor 110 bin ve Falcon Motor 100 bin adetlik üretim kapasitesi ile takip ediyor.

Satışlar konusunda Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş; pandemiyle birlikte birey­sel ulaşım araçlarına talebin arttığını hatırlatarak, “Ekono­mideki olumsuz gelişmelere paralel olarak Türkiye’deki alım gücünün zayıflaması da otomobile göre daha ucuz bir bireysel ulaşım aracı olan motosikleti ön plana çıkarttı. Öte yandan gelişen e-ticaret, motosikletli kurye sayısında ciddi artışa sebep oldu.” dedi. Aynı zamanda BMW Motor­rad marka müdürü olan Erbaş, motosiklet sektörünün önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edeceğini belirte­rek, “Çok yakın bir zamanda otomobil satışlarını yakala­yacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Ülkemizde otomobil fiyatları son bir yılda %70 artar­ken motosiklette fiyat artışı geçen yıl %40 oldu. Yamaha Motor Türkiye Ülke Başkanı Hakan Kaya da, “Artan mo­bilete ihtiyacına paralel olarak insanlar satın alma ve iş­letme maliyeti göreceli olarak daha uygun olan motosiklet ve scooter modellerine yöneldi. Ayrıca İstan­bul gibi trafiğin problem haline geldiği büyük metro­pollerde iki tekerin kullanım rahatlığı ve son yıllarda motosiklet kültürünün gelişmesi de tercih edilmesinde etken oldu.” dedi.

Motosiklet pazarındaki pandemi ile birlikte başlayan büyüme trendi, yatırımcıları da bu alana yöneltiyor. Koç Grubu; Ford Otosan mühendislerinin girişimleri ile geçen yıl RAKUN markasıyla seri üretime başlayarak motosiklet pazarına giriş yapmıştı. Ayrıca birçok yabancı firma da Türkiye’de yatırım kararı aldı. B sınıfı ehliyetle motosiklet kullanılmaya başlanılması da pazara önemli bir ivme kazandırdı.

Ulaşımla ilgili altyapı yatırımları çok yüksek ödemeler gerektirdiğinden motosikletin önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağını söyleyebiliriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?