USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TİMSAH’IN GÖĞSÜ DOLDU

12-09-2023

Forma reklamı bulmakta güçlük çeken, ilk iki maçta sadece kol sponsoru olarak Onur Marketler ile anlaşan Bursaspor’da şükürler olsun ligin üçüncü haftasındaki Ankaraspor karşılaşmasında hem göğsü hem de sırtı doldu.

Geçen yıl Furkan Banaz başkanlığındaki yönetim döneminde şort sponsorluğu, loca desteği ile takımımızın yanında olan Atış Yapı, 2023-24 sezonunda Meditown markası ile Yeşil Beyazlı formanın sırt sponsorluğunu üstlendi.

Futbolda bir kulüp için formanın en önemli yansıması kulübe maddi getirinin ötesinde göze ve gönüllere direkt hitap eden göğüs görüntüsüdür. Sonunda Bursaspor’da bu boşluk Büyükşehir Belediye’nin iştiraki Tarım ve Peyzaj A.Ş. tarafından dolduruldu.

Temsilcimizin göğsünü, sırtını ve kolunu bu sezonda süsleyen kuruluşlardan Allah razı olsun. Bursa’mızın güçlü markaları ile gücümüze güç katarak umarız ve temenni ederiz ki; sezon sonunda hedefe ulaşırız. 

Hatırlanacaktır; şampiyonluk sonrası bile göğsü boş kalan Bursaspor’da çıplak geçen 29 haftanın ardından otomotiv sektöründen İstanbul kökenli  ‘İntercity’ isimli bir firma imdada yetişmiş, o dönem için maddi getirisi hiç de küçümsenmeyecek bir bedel karşılığı ‘sponsor kartviziti’ yapıştırılınca göğsümüz kabarmıştı…

Formada göğüs reklamı, 30 yılı aşkın zamandır, Türk futbol folklorunun ayrılmaz parçası. Formasının bağrına reklam alan ilk takımın, Uruguay’ın köklü kulübü Peñarol olduğu biliniyor(1950).

Türkiye’de 1977’de başladı İlk uygulama iptidaiydi: Formaya teğellenmiş bezler 65. dakikada falan sökülür, sarkardı!

Kendini bir nevi mili takım sayan Katalan ekibi Barcelona, uzun müddet göğsünü reklama kapattı… 2006’da UNICEF reklamıyla tabuyu kırdılar:

Üste para verip, AIDS’li çocuklara yardım için destek sağlayarak..

Bu konuda ilginç bir anekdot verelim…

2019-20 sezonunda Alanyaspor’da top koşturan Papiss Cisse kulübünün sponsoru olan finans kurumunun reklamını göğsünde barındıramayacağını söyleyerek Newcastle United’ın antrenman kampına gitmemişti. Faizciliğin dinî açıdan kabul edilebilir olmadığını söylüyordu Senegalli futbolcu…

Özetlersek; spor ekonomisi profesörü Christoph Breuer’in bir araştırmasına göre, forma reklamlarının pek fazla etkisi yok. Formadaki reklam ekranda 100 saniye görünüyorsa, seyircinin onu ortalama 3 saniyeliğine algıladığını bulgulamışlar.

Bana göre de; göğsü boş/pak forma güzel/hoş ama işin ekonomik yanına ne diyeceğiz?

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?