USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DOLANDIRICILIKTA YENİ TAKTİK: "UZLAŞTIRMACIYIM..."

DOLANDIRICILIKTA YENİ TAKTİK: "UZLAŞTIRMACIYIM..."
20-11-2023

[email protected]

Değerli okur merhaba,

Son dönemde oldukça sık sorulan bir soruya, genel bir cevap mahiyetinde bu yazımı sizlerle paylaşıyorum.

Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkmasın.

Üstelik son zamanlarda dolandırıcılar maalesef işe adli makamları da dahil etmeye başladılar.

Her an başınıza gelebilecek bir olay olduğu için UZLAŞTIRMACI kavramını açıklayarak, sizi arayıp WhatsApp üzerinden ulaşıp hatta size ekran görüntüleri atıp para isteyen kişilerin aslında sizi nasıl bir oyunun içine çekmek istediklerini ve  uzak durmanız gerektiğini anlatacağım.

 

Uzlaştırmacı, uzlaşmaya tabi suç ve eylemleri kapsayan durumlarda şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören kişiler arasında müzakere sürecini yöneten kişidir. Uzlaştırmacı, taraflara uzlaşma tutanağı ve ek evrakları yazılı şekilde tebligat yoluyla ulaştırarak müzakere sürecini yönetmektedir. Bu nedenledir ki kendini uzlaştırmacı olarak tanıtıp çoğu zaman gerçekte var olmayan olaylar nedeniyle sizden para isteyen kişilere karşı ihtiyatlı olmanızı öneriyorum.

 

Somut örnekle açıklamak gerekirse;

Geçtiğimiz günlerde yakınım olan A. K. B.  beni arayarak ''uzlaştırmacı bir avukat beni aradı, ceza dosyam varmış ve 8. 000 TL ödersem düşecekmiş'' dediğinde olayın hemen bir dolandırıcılık vakası olduğunu anlamama rağmen kendisinden arayan numara ve isim bilgisini istedim. Arayan kişi kendisini avukat olarak tanıttığı için isimden avukat sorgulaması yaptığımda gerçekten de öyle bir avukat bilgisinin var olduğunu gördüm. Üstelik whatsapp profilinde cübbeli ve duruşma salonu önünde çekilmiş bir fotoğrafı vardı. Numarayı arayıp konu nedir dediğimde ise beklediğim gibi oldu. Telefon aniden kapatıldı. Whatsapptan ''Savcılığa geçiyor ve hakkınızda dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunuyorum hemen'' yazdığımda ise engellendim.

 

Kıymetli okur lütfen sizi arayıp kendisini avukat, savcı, polis gibi meslek gruplarına ait olarak tanıtıp herhangi bir nedenle para isteyen kimselere itibar etmeyin.

Yukarıda da açıkladığım üzere tarafınıza tebligat yapılmadığı sürece ne kendi canınızı sıkın, ne de ciddiye alın size söylenenleri.

Unutmayın ki aslolan huzurunuzun kaçmaması. . .

 

Sorularınız oldukça cevaplamak üzere buradayım.

 

Esen kalın. . .

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?