USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hazır Beton - Hızır Beton (3)

14-08-2023

Ülkemizin, geçen yüzyılın son çeyreğinde tanışmış olduğu hazır betonun gelişimini önceki yazıla­rımda sizlerle paylaşmıştım. Konunun detayları aslında bir başarı hikayesidir. Başlangıçta neredeyse tüm makina­ları ithal edilen hazır beton tesisleri, zaman içinde ülke­mizde tümüyle yerli yapım durumuna geldi. Epey zamandır da bu konuda ihracatçı durumuna geldik.

Şahıslar ve şirketler ciddi yatırımlar yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Bu gelişme; artık köylerde bile betonu elle dökmenin kalkması imkanını sağladı. Üretici için pazar genişlemesi, kullanıcı için büyük kolaylık sağladı. Önceleri elle beton dökülürken, çimento kağıt torba atık­ları önemli bir sorun idi. Artık silobaslarla gelen dökme çi­mento, silolarda depolanıyor ve çok hassas tartımlarla dozajlanarak betona katılıyor. Aynı şey; kum, çakıl (ag­rega), su ile kimyasal ve mineral katkı için de geçerli.

Bütün hazır beton üretim tesisleri bilgisayar kontrollü olarak çalışıyor. Avrupa’da pek çok hazır beton tesisi gör­düm. Bizim tesislerimiz onların en modernleri ile kı­yaslanacak durumdadır. Yıllar öncesinde başlanan çevre duyarlılığıyla ilgili ölçümler ve verilen ödüller çok etkili oldu. Hiç standardı olmayan bir üründe; önce TSE 11222, sonra Avrupa Birliği normu olan EN 206’nın aynısı olan TS EN 206 ile modern bir uygulama noktasına gel­dik. Bu konuda, daha başından beri üniversitelerimizin in­şaat fakültelerinin ilgili bölüm hocalarının katkılarına tekraren teşekkür ediyorum. Öğretim üyeleri bizimle ül­kemizin her yanına tereddütsüz geldiler, yapılan araştır­malara katkıda bulundular.

Şahsen ben; Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Adana, Gazi­antep, Kahramanmaraş, Bursa ve İstanbul’da yapılan top­lantılara THBB yetkilisi olarak katıldım. Bu toplantılar İnşaat Mühendisleri Odası’nın katkısı ve o ilin vali ve belediye başkanlarının temsil edilmesi ile gerçekleşti. Hatta bazı illerin valileri ve belediye başkanları bizzat ka­tıldılar. Basın yakın ilgi gösterdi.

Tesislerin, makinaların ve ekipmanların artık yerli olarak da yapıldıklarını belirtmiştim. Bu sektörde ithalat kısıtla­ması olmadığından; beton üretim santralleri, mikserler, pompalar ve bilgisayarların kurulumunun tamamını yerli olarak gerçekleştirme imkânına sahibiz. Hatta bazı ekipman üreten firmalarımız yurt dışında anahtar teslimi tesisler kurmakta; bu tesis ve ekipmanları kullanacak per­soneli eğitmektedirler. THBB’nin de daha başlangıçtan beri eğitime çok önem verdiğini; hem hazır beton per­sonelini hem de inşaat firmalarının ilgili personelinin yüz­lercesini eğittiğini belirtmek isterim.

Ülkemizde son dönemde önemli barajlar, köprüler, vi­yadükler yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor, edilecek. Bu yapımlarda kullanılan betonun üretimiyle ilgili hiçbir sorun çıkmadı. Hazır Beton üretimine Üniversitelerin, Tür­kiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üyelerinin, özel­likle İnşaat Mühendisleri Odası’nın önemli katkılarının yanında, çok önemli bir bileşeni olan çimento üreticile­rinin de yaklaşımını belirtmem gerekir. Çalışma döne­mimde; hem çimento hem de hazır beton şirketlerinde yetkili ve sorumlu durumumdan dolayı bu koordinasyo­nun düzgün yürümesi için gayret harcadım. Çok olumlu sonuçlar elde ettik diyebilirim.

Bugün 100 milyon metreküpün üzerinde yıllık üretimin üst örgütü olan THBB, kuruluşundan bu yana geçen 35 yıllık sürede olgunlaşma dönemini tamamlamıştır diye düşünüyorum. Artık görevi; kalite ve üretimdeki sürekli­liği izlemek, üyelerini ve tüm inşaat sektörünü bilgilendir­mektir. Çağımız iletişim ve bilgi çağıdır. En ücra yurt köşesine bile anında bilgi iletilebilmektedir. Yedi yıldır sektörün doğrudan içinde değilim ama sektörü izliyo­rum. Bir Çimento Fabrikası, bir Hazır Beton tesisi, bir pompa, bir mikser gördüğümde içimde bir kıpır­danma hissediyorum. 1971’den bu yana 52 yıl geçti. Az zaman değil. Sektöre (önce çimento, sonra hazır beton) isteyerek, severek girdim. Emeğimi hiç esirgemedim. Ama bugün her iki sektörde de ulaşılan teknolojik sevi­yeyi, yetişkin ve ehliyetli personeli, Avrupa’nın tüm ülke­leri bazındaki organizasyonlarda (AB-CEMBREAU-ERMCO) üstlenilen görevlerdeki başarılı, değerli arkadaşlarımı görünce mutlu oluyorum.

Bugün 2,5 milyar ton çimento ve ilintili olarak hazır beton üreten bir Çin gerçeği var. Arkasından Hindistan ve Doğu-Güneydoğu Asya geliyor. Gelecek yıllarda batıya baktığımız kadar doğuya da bakmamızın gerektiğini dü­şünüyorum. Bardağın yarısı boş ise yarısı dolu demektir. Biz dolu kısmından tecrübe ve cesaret alarak çok daha iyi noktalara gelebiliriz. Gayretimiz devam ettikçe başarı mutlaka gelecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?