USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hazır Beton - Hızır Beton (2)

08-08-2023

Geçen yazımda hazır beton konusuna giriş yapmış, tek­nik bazda ve kendi özelimdeki bazı bilgileri sizlerle pay­laşmıştım. Bu defa, hazır beton üreten kuruluşların örgütlenmeleri ve olgunlaşma dönemleri ile ilgili gelişmeleri anlatmak istiyorum.

Ülkemizin 70’li yılların sonunda tanıştığı hazır betonun üretimi zamanla yaygınlaşmaya başladı. Fakat bu istenilen, beklenilen hızda olamıyordu. Hâlâ elle dökülen beton kullanıl­maya devam ediyordu. 1988 yılında İstanbul’da Cem Baha­dır’ın öncülüğünde, Hasan İslamoğlu, Aydın Çömlekçioğlu, Edip Nejat Uran, Ertan Tanören, Yüksel Günver, Necmi Çakıcı, Taner Uysal bir araya gelerek Hazır Beton Birliği’ni kurdular. Bu oluşum, zamanla gelişim gösteren hazır beton sektörüne pa­ralel olarak genişledi.

Birlik daha sonra, ülkemiz ölçeğinde yaygınlaşan üye sayısı ve iş hacmi nedeniyle yaptığı müracaatla onay aldı ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) olarak görevini sürdürmeye devam etti.

Bu vesileyle, bugüne kadar görev alan Birlik Başkanlarını be­lirtmek istiyorum: Cem Bahadır (1988-1993), Mehmet Kozik-oğlu (1993-1995), İlhami Yumak (1995-1997), Avni Çomu (1997-1999), Cemil Ersan Çelik (1999-2001), Mürsel Öztürk (2001-2003), Hakan Gürdal (2003-2005), Dr. Ayhan Paksoy (2005-2011), Ayhan Güleryüz (2011-2013), Yavuz Işık (2013-….)

Bir apartmanın mütevazi bir dairesinde çok dar bir kadroyla başlayan örgüt, daha sonra mekan değiştirerek sonunda İs­tanbul Kavacık’ta kendine ait geniş bir mekanda ve yakınında kendine ait bir laboratuvarda görevini sürdürüyor.

Bu gelişme dönemlerinde Birliğin merkez kadrosunda görev yapan idari ve teknik kadroya, üniversite hocalarımıza, o dönemki Genel Sekreterimiz Ferruh Karakule’ye ayrı ayrı te­şekkür ediyorum.

Şimdi de sizlerle dernek kuruluşunun 30. yılı (2018) ve­silesiyle Birliğin dergisine yazdığım yazıyı paylaşmak isti­yorum:

“30 yıl önce mütevazi bir girişimle kurulan ve bir dönem başkanlığını yaptığım Türkiye Hazır Beton Birliği, günümüzün en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri konumuna gelmiş­tir. Bu duruma ulaşmakta; üyelerin, yönetim kurullarının, idari ve teknik personelin büyük katkıları olmuştur. THBB her türlü denetimiyle kontrol altında bulundurduğu 100 milyon metre­küpün üzerindeki üretimi, akademik olarak aldığı destekle AB tarafından onaylanmış Kalite Güvence Sistemi (KGS) ve labo­ratuvarı ile ülkemizin kıvanç duyduğu bir STK durumuna gel­miştir.

Ülkemiz bir deprem kuşağındadır. Türkiye Hazır Beton Birli­ği’nin fonksiyonu ve etkinliği çok önemlidir. Avrupa normları­nın birebir uygulandığı bu sektörde, varlığının önemi daha da artacaktır. Sektörün bütün bileşenlerinin, birlikteliğinin ve bilgi alışverişinin devamını diliyorum.

Başlangıç yıllarında üniversitelerimizin ilgili öğretim üyeleri­nin verdikleri katkıyı unutmuyorum. Ülkemizin dört bir ya­nında bizlere katılarak verdikleri seminerlerin oralardaki yansımaları daha sonrası için çok önemli olmuştur.

Ülkemizin yapı sektörü; hazır betona ve yüksek dayanım sı­nıflarına, durabilitenin önemine intibak etmekte çok hızlı dav­ranmıştır. Bu konularda birçok sıkıntımız el birliği ile aşılmıştır. Ancak agrega konusunda darboğaz devam etmektedir. Kamu yönetiminin bu konuya acilen eğilmesini, ruhsatlandırma ko­nusunda sıkıntıların aşılmasına yardımcı olmasını bekliyorum.

Birliğimiz üyeleri kayıtlı ekonomi konusunda çok hassastır. Bu konunun suistimal edilmemesi için, üyemiz olmayan ve ka­liteye önem vermeyen üreticilerin daha titizlikle denetlenme­sini kamudan bekliyoruz. Yapı denetim sisteminin de doğru ve sağlıklı çalışması önemli katkı sağlayacaktır.

THBB’nin 30. kuruluş yılını kutluyorum. Bu 30 yılın başarılı geçmesine katkıda bulunan üye şirketlere ve yönetim kurulu başta olmak üzere ilgili tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”

Şu anda THBB’nin kuruluşunun 35. yılındayız. Aradan 5 yıl daha geçti. İnşaat sektörü; Covid ve deprem nedeniyle dalga­lanmalar yaşadı. Buna rağmen THBB ciddi çalışmalarını sürdü­rüyor, toplumu bilgilendirmeye devam ediyor. Bunları görmekten mutluyum. Gelecek yazımda bazı anekdotlarla devam edeceğim.

Sağlam kalın, sağlıklı kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?