USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Deprem sonrası Bursa...

04-12-2023

Bugün "04/12/2023" tarihinde merkez üssü Gemlik İlçesi olan 5.1 şiddetinde depremle sarsıldık.Tüm Bursa halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.Deprem kuşağında bulunan güzel ülkemizde acılarımızın tekrarlanmamasını temenni ediyorum.

Ülkemizde insanımız genelde zorunlu olmadıkça kendisini koruyan ve varlıklarının değerini teminat altına alan sigorta poliçelerini yaptırmaktan uzak durmaktadırlar.

Bu hususa dair sizlere daha önce yazdığım İMM adlı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. Depremin ülkemiz gerçeği olduğunu yakın tarihimizde, 1999 büyük Gölcük depremi, 1999 Düzce depremi, 2011 Van depremi ve altı ilimizi çok ağır şekilde etkileyen 2023 Maraş depreminde tekrar ve tekrar görüp yaşadık. Ne acıdır ki tüm bu depremlerden ders çıkartmadığımızı, önlem almadığımızı, yapılaşmada yönetmeliklere uymadığımızı da acı şekilde tecrübe ettik. Olayın bu aşamalarına değinirsem sinirlenip uzun uzun yazacağım için sizlerin affına sığınarak bugüne dair sizlere deprem sonrası yaraları bir nebze olsun saracak deprem sigortasından bahsetmek istiyorum.

17 Ağustos 1999 depreminin ardından kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası, adı üzerinde zorunlu olarak yaptırılan ve teminat limitleri yaptırıldığı yılla sınırlandırılan bir sigorta türüdür. DASK yaptırmak zorunlu olduğundan vatandaşlarımız bu sigorta poliçe türünü formalite olarak görmekte ve esasen çoğu zaman kapsadığı teminatları ve şartları dahi bilmemektedir. Taşınmaz değerlerinin günümüz rayicinde geldiği değer miktarı göz önüne alındığında deprem bölgesinde hemen hemen tüm vatandaşlarımız mağdur olmuşlardır. Halbuki sigorta poliçeleri çeşitli olmakta ve ek poliçeler ile teminat altına alınan risk miktarı artırılabilmektedir. Konut sigortası ile yahut iş yeri sigortası ile taşınmazınızda oluşacak hasarı rayiç bedel ile teminat altına almanız mümkün olacaktır.

Bu poliçe türleri ile  yangın, patlama, çökme, fırtına, terör eylemi gibi pek çok farklı sebepten oluşabilen hasarlar teminat altına alınmaktadır. Güneş yerinde ve her şey yolunda iken düşünemediğimiz hususları kapsayan, karşıladığı teminata göre çok düşük ödenen sigorta primi karşılığında maddi açıdan değeri koruyan sigorta poliçe türlerini araştırarak en azından bilgi sahibi olmamız gerektiği kanaatindeyim. Elbette ki temennimiz böyle felaketlerin yaşanmamasıdır.

İnsanın bilmemesi hiçbir zaman sorun değildir ancak bilmediğini bilmemesi mutlak sorundur.

Sorularınız oldukça cevaplamak üzere burdayım.

Esen kalın...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ALİ
ALİ 8 ay önce
Bu yazara kulak verin ey izzet-i nefis sahibi olan kişiler. Araba devrilince yol gösteren çok olur. Bu yazar size yoldaki tehlikeler için önlem almaya davet ediyor.