Aklın yolu bir! Kestel'de sanayi bölgesine tepki

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Aklın yolu bir! Kestel'de sanayi bölgesine tepki
05-05-2024

Bursa’da OSB’lerde boş yerler varken… Şehrin batısındaki verimli tarım arazileri, OSB’lerle doldu taştı… Sıra kentin doğusuna geldi…

Son yılların modası şöyle:

Yeni açılacak sanayi bölgeleri yüksek teknoloji  cilasıyla parlatılarak kent kamuoyuna sunuluyor… Misal TEKNOSAB!.. Başlangıçta adı başkaydı; sonra Teknoloji Sanayi Bölgesi oldu.

Şehrin batısında TEKNOSAB varken…

Şimdi de şehrin doğusunda Kestel’de ileri teknoloji sanayi bölgesi yapılmaya kalkışıldı…

Kestel’in verimli tarım arazilerinin üstüne…

Bu memlekette deli para kazanmanın bir yolu da arsa spekülasyonundan geçer… Arsa spekülatörü önceden kokuyu pardon bilgiyi alır; imarsız tarlalar ucuza kapatılır, daha sonra imar verilir ya da sanayi bölgesi falan olur; “bir koy, yüz al” misali deli para kazanılır…

(Kimi zaman da Dağyenice’de olduğu gibi termal merkez olacak diye bölgede arsa toplayanların elinde patlar!)

Kestel’de yeni sanayi bölgesi kurulmasına toplumun her kesiminden itiraz var…

Art arda açıklamalar geliyor…

İMO BURSA KESTEL’DE SANAYİYE KARŞI

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu ve Başkan Serdar Atilla Erdem, Kestel Soğuksu ve Seymen kırsal mahallerinde (köylerinde) yapıılmak istenen Sanayi ve Depolama Alanı ile ilgili itirazını kamuoyu ile paylaştı.

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kestel’in Soğuksu ve Seymen Kırsal mahallelerine yapılması öngörülen sanayi ve depo alanı için yapılan plan değişikliklerini ve askıya çıkış süreçlerini anlattı…

Başkan Erdem’in bir de sitemi vardı:

“Bizlerin görevde olmadığı dönemde ilk olarak askıya çıkan bu planlar için başta siyasi parti temsilcileri olmak üzere hiçbir sivil toplum kuruluşunun ve şehrimizde yaşayan bizlerin ne resmi olarak ne de kamuoyu önünde tek bir itirazının olmaması düşündürücüdür.

Bizlerin İMO Bursa Şubesinde göreve gelmemizden sonra söz konusu plan 22.04.2024 tarihinde yeniden askıya çıkmıştır.

İlk askıya çıkış tarihinde görevde olmamamıza rağmen Bursa’mızın meseleleri ile dertlenmiş olan bizler ilk günden itibaren takipte olduğumuz konu olan planlar yeniden askıya çıkar çıkmaz yüksek sesle yaptığımız itirazımız sonucu kamuoyunun hassasiyetini yükseltmiş olması bizleri oldukça memnun etmiştir…”

İMO BURSA ŞUBESİ İTİRAZ DİLEKÇESİNİ İLGİLİ MÜDÜRLÜĞÜ VERDİ

Başkan Erdem plan değişikliğine itiraz ettiklerini açıkladı:

“…Hatırlatmak isteriz ki Çevre Düzeni Planları, kanun ve yönetmeliklerle tarif edilirken; o ilin, o bölgenin anayasası niteliğinde olduğu ve bu anayasa yapılırken tüm Bakanlıkların ve Bakanlıklara bağlı İl Müdürlüklerinin ilde/bölgede yer alan tüm meslek örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin ve tüm il halkı ile çalıştaylar düzenleyip fikirleri ve görüşlerinin alınması gerekmekte olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yapılabilmesi için; ‘Çevre Düzeni Planı ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü bozmayacak nitelikte, plan değişikliği yapılabilir.’ ibaresi yer almaktadır.

Buradan yola çıkarak 2020 yılı Bursa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın amacına, hedefine, koruma ve geliştirme ilkelerine aykırı olarak, öncelikle Bursa’nın anayasası yapılmadan, tüm kurumlar ve STK’ları içinde olmadan, şeffaflığın hiçe sayılarak gerçekleştirilen bu düzenlemeye itiraz ederek hazırladığımız itiraz dilekçemizi Çevre Şehir ve İklim Değişikliği Bursa İl Müdürlüğü’ne sunmuş bulunmaktayız.”

 ŞEFFAF VE KATILIMCI BURSA ANAYASASININ YAZILMASIDIR

 Bursa için planlamanın önemine değindi:

“Sürdürülebilir ve sağlıklı bir kentin tesisi için kısa vadeli ve günlük ihtiyaçların ötesinde bir vizyon ile kararların alınması son derece önemlidir.

Bu nedenle Bursa’nın vizyonu elbette tarım, tarih, turizm, ticaret ve mutlaka gerçek teknolojik sanayi olmalıdır.

 En önemli önceliği ise vizyoner bir yaklaşımla Büyükşehir belediyesinin önderliğinde tüm belediye, ilgili kurum ve meslek odalarının dahil olduğu, şeffaf ve katılımcı Bursa Anayasa’sının yazılmasıdır.

 Bu çerçevede onaylanan bu planın teknik ve bilimsel gerekçeler dikkate alınmadan, fizibilite ve değerlendirmeler göz önünde bulundurulmadan yapıldığı aşikardır.”

 TARIMIN EKONOMİYE KATKISI

Başkan Erdem tarımın önemine de dikkat çekti:

“…Teknik ve bilimsel gerekçeler dikkate alınarak yapıldığı takdirde söz konusu alanın tarımsal kullanımı sonucunda ülke ekonomisine katkısı ile sanayi alanı yapıldığı takdirde ülke ekonomisine katkısı ölçülmelidir.

Gerekli destek sunulursa Bursa’mız tarımla, hayvancılıkla ve turizm ile de ülke ekonomisine en az sanayi alanları kadar katkı sağlayacaktır.

Bugüne refah getirmek adına gelecek nesilleri zora sokacak kararlar verilmemelidir. Geleceğe soluyacak hava, içilecek su, üstünde meyve, sebze yetişir toprak bırakmak boynumuzun borcudur.

Bu sebeple gerekli incelemeler ve araştırmalar yapılmadan ‘ülke ekonomisine katkı’ gerekçesiyle tarım alanlarını imara ve sanayileşmeye açma gayretinden ivedilikle vazgeçilmesini ve alınacak kararlarda Bursa kentinin, Bursa halkının ve özellikle gelecek nesillerin menfaatlerinin göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Ve diyoruz ki biz sanayiye ve sanayiciye asla karşı değiliz. Ancak kentimizi derinden etkileyecek bu tarz önemli planlamaların Bursa anayasası içerisinde çözümlenmesi kırmızı çizgimizdir.”

“BEN YAPTIM OLDU”LARDAN RAHATSIZIZ

‘Üyelerimize ve şehrimize karşı kamu yararını korumak biz İMO Bursa Şubesi’nin asli görevidir’ diyen Başkan Erde diyor ki:

“Bursa ovasının bu hale gelmesinde bu olayda olduğu gibi hiçbir sivil toplum kuruluşunun diğerinden daha az sorumluluğu yoktur.

Üstüne basarak vurgulamak isterim ki İMO Bursa Şubesi, sadece Kestel Soğuksu’da planlanan sanayi bölgesi değil, Bursa anayasası delinerek yapılmaya çalışılan tüm planlamalara ve Nilüfer Alaaddinbey, Ürünlü ve diğer bölgelerdeki gibi kaçak sanayileşme ve yapılaşmanın önünü açan, ben yaptım oldu yaklaşımlarına karşı mücadele etmekten ve her türlü girişimde bulunmaktan asla geri durmayacaktır.

 Biz bu konuya siyaset üstü bakarak, Bursa anayasasının içerisinde çözümlenmesi gerektiğine inanıyor, siyasi çekişmelere ve rekabete kurban edilmesini asla arzulamıyoruz.

Bu bakış açısıyla iktidarı ve muhalefeti ile siyasi yapıların büyük çoğunluğunun belediyelerimiz başta olmak üzere tüm ilgili kurumların ve meslek odası üyelerimizin ‘ben yaptım oldu’lardan oldukça rahatsız oldukları aşikardır.

O yüzdendir ki bu konunun Bursa anayasası içinde çözümlenmesi gerekliliği konusundaki itirazımıza yukarıda belirttiğimiz ilgili tüm tarafların destek vereceğinden şüphemiz yoktur…”

 KESTEL’DE SANAYİ BÖLGESİ’NE BİR İTİRAZ DA SİVİLAY’DAN

 Kestel’de yapılması planlanan İleri Teknoloji sanayi Bölgesi için bir tepki de Bursa Sivil Toplum Derneği’nden  (SİVİLAY) geldi…

SİVİLAY Başkanı Okan Aras şunları söyledi:

 “Bir zamanlar nefis dağ çileği ile ün salmış Kestel ve çevresi, artık yeni yapılaşmalar, organize sanayi bölgelerin gözdesi ve rant değerinin yüksekliği ile dikkat çekiyor. Soğuksu bölgesinde, belediye ve STK’lar es geçilerek gündeme alınan İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi için SİVİLAY sesini yükselterek ‘Yok artık!’ diyor.,”

Sivilay Başkanı Okan Aras, SİVİLAY adına yaptığı açıklamada, kentteki sivil toplum örgütleri içerisinde siyaset üstü bir şekilde hareket ettiklerini ve de kentin artı değerlerini gündeme getiren, bu konuda Kente Katkı Ödülleri de veren bir yapılanma olduklarını anlattı.

Bursa’nın hizmet götürülemeyen bir nüfus patlaması ile karşı karşıya olduğunu belirten Başkan Aras, sürekli ve de ranta dayalı sanayi bölgelerinin yaratılmasını, Bursa’nın geleceğine ipotek koymak ile eş değer olduğunun altını çizdi.

 

 EYLEM BİRLİĞİ ve GÜÇ BİRLİĞİ ŞART

SİVİLAY olarak, her fırsatta kentin artı değerlerinden yana olduklarını belirten Aras, sorunun değil, çözümlerin katılımcısı olmaya devam edeceklerini, Kestel Soğuksu ve Seymenler bölgesinde yapılmak istenen organize sanayi bölgesine karşı olduklarını söyledi. 

‘Ben yaptım oldu’ bakış açısının ülkeyi çıkmaz sokaklara çevirdiğini ifade eden Sivilay Başkanı Okan Aras “Traji komik bir süreç yaşamaya devam ediyoruz. Birlikte doğru bir karşı duruş sergileyemezsek, ne yazık ki tepeden inme daha çok sanayi bölgeleri görebiliriz,” derken... 

Okan Aras mevcut sanayi bölgelerine dikkat çekti:

“Hala tamamlanamayan sanayi bölgeleri var! Var olanlar da verimli kullanılamıyor. Gidin bakın isterseniz, halen boş yapılar kiracı bekliyor. Biz bu filmi Batı yakasında görmüştük. Sıra Doğu yakasına gelmiş demek ki. Adına ‘ileri’ denilerek, yapılan rant saldırıları anlaşılır gibi değil. Yalanlarınızdan bıktık”

SİVİLAY olarak, her fırsatta kentin artı değerlerinden yana olduklarını belirten Aras, sorunun değil, çözümlerin katılımcısı olmaya devam edeceklerini vurguladı…

SİVİLAY Başkanı Okan Aras Akademik kuruluşlardan, sivil toplum derneklerinden ve belediyelerden dahi görüş almayan yaklaşımı , Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) olarak kabul etmediklerini söyledi…

 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?