Gündem

Türkiye-ABD arasında F-16 görüşmeleri

Türkiye ile ABD arasında F-16 uçağı alımı ve modernizasyonuyla ilgili bir süredir devam eden teknik düzeydeki görüşmelerin dördüncüsü ABD'de başladı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet ABD'ye gitti. Peki o görüşmenin ayrıntıları neler, nasıl devam edecek?

Türkiye-ABD arasında F-16 görüşmeleri
17-08-2022 15:43

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından, F-16 görüşmeleri için teknik heyetin ABD'ye gittiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı; "ABD’den F-16 tedariki ve modernizasyonu kapsamında; Aralık-2021, Şubat, Mart-2022 aylarında olmak üzere Türkiye’de üç toplantı icra edilmiştir. F-16 tedariki ve modernizasyonunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi maksadıyla ABD tarafından yapılan davet üzerine Milli Savunma Bakanlığı teknik heyeti görüşmeler yapmak üzere ABD’ye gitmiştir."

Peki süreç nasıl devam edecek? Türkiye'nin talebi ne? Detaylara CNN Türk ulaştı. Konuyla ilgili CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş değerlendirmeler bulundu. Türkeş'in değerlendirmeleri şöyle; Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet dördüncü toplantı için ABD'ye gitmişken F-16 görüşmelerinin de detaylarına CNN Türk ulaştı. Buna göre ABD'ye giden heyet ilgili birimlerden personellerin bulunduğu yaklaşık 10 kişilik bir heyet ve bu heyet cuma gününe kadar görüşmeler yapacak.

Ardından teknik çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Ve teknik çalışma tamamlandıktan sonra ABD heyeti tarafından Türkiye'nin talebine ilişkin detaylıca bir rapor hazırlanacak ve bu rapor kongreye sunulacak. Peki bu ayrıntılara konu alan mevzu bahis ana başlığımız neydi, Türkiye'nin talebi neydi? Bunu hatırlayalım...

Türkiye F-35 programından çıkartıldıktan sonra Milli Muharip Uçak çalışmalarına hız vemriş, yerli savaş uçağı alınana kadar süre içinde ABD'den 40 yeni F-16 savaş uçağı almak ve mevcut 79 uçağın modernize etmek için talepte bulunmuştu ve ekim 2021'de görüşme süreci başlamıştı. Bu süreçten itibaren Türkiye ile ABD heyetiyle beraber üç toplantı, üç görüşme gerçekleştirilmişti.

CUMA GÜNÜNE KADAR TOPLANTI

MSB de son olarak dördüncü toplantı için ABD'den gelen davet üzerine, MSB teknik heyetinin ABD'ye gittiğini açıkladı. Ediniğimiz bilgilere göre; Milli Savunma Bakanlığı'ndan ABD'ye giden heyet yaklaşık 10 kişiden oluşuyor. Heyet, ABD heyetiyle birlikte Türkiye'nin F-16 talebiyle ilgili tüm detayları ayrıntılı bir şekilde masaya yatıracak ve görüşmelerin de cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

VIPER MODELİ

Masada hangi başlıklar var? Bu noktada Türkiye'nin talebini tekrar hatırlatmakta fayda var. Türkiye, F-16 savaş uçaklarının en üst versiyonu olan Viper model uçak almak istiyor ve elindeki uçakları da ABD'den modernizasyon kiti alarak yine bu en üst seviyeye çıkarmak istiyor. İşte teknik çalışma kapsamında Türkiye'nin bu talepleri heyetler arasında müzakere edilecek. Örneğin; yedek parçaların durumu ne olacak? Uçaklarda hangi özellikler, hangi sistemler bulunacak? Türkiye bu uçaklarda hangi milli sistemlerini kullanacak?

Tüm bu detaylar kapsamlı bir şekilde ele alınacak ve teknik çalışma tamamlandıktan sonra ABD heyeti süreçle ilgili tüm ayrıntıların bulunduğu bir rapor hazırlayacak ve bu rapor kongreye sunulacak. Bu süreçte de yeni detaylar ortaya çıkacak.

Ama şu anda tüm bu olaylar düşünüldüğünde gündemdeki en önemli soru şu; ABD, Türkiye'nin F-16 talebine ne cevap verecek? Aslında nihai kararı ABD yönetimi ve kongre verecek olsa da süreç içerisinde Yunanistan'ın girişimiyle sürece zarar verilecek adımlar atılıyor. Son olarak ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan düzenlemeyi bütçe tasarısı içinde kabul etmesi Türkiye'nin tepkisiyle karşılanmıştı. Ancak Ankara'nın bazı beklentileri var. Yine edindiğimiz bilgilere göre; bu şartın süreç içerisinde tasarının senato ayağındaki görüşmeleri sırasında kaldırılmasını bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER